dinsdag 16 oktober 2018

Herfst pitabroodjes met groenten en noten

Met de allerlaatste sperzieboontjes uit de tuin maakte ik een heerlijk knapperige groenteschotel. In combinatie met noten krijgt het een herfstaccent, precies passend bij zo'n mooie dag als vandaag. 

Ik serveer het in een pitabroodje, wat me een enthousiast 'hoeraatje' oplevert. 
Dit is een favoriet gerecht, hier bij ons thuis.
En ik deel het graag op m'n blog.
Kun je mee genieten :)

Herfstpitabroodjes met groenten en noten

                voor 6 personen of 12 broodjes
Ingrediënten:
  • 75 g amandelen
  • 75 g walnoten
  • 75 g cashewnoten
  • 1 tl versgemalen zeezout
  • grote snuf cayennepeper
  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 4 wortelen
  • 2 grote rode paprika's
  • 150 g sperziebonen
  • 12 volkoren pitabroodjes
Hoe maak ik het klaar:
Rooster eerst de noten in een droge wok goudbruin tot ze gaan geuren. Meng het zout met de cayennepeper in een schaaltje en meng daar de geroosterde, warme noten doorheen, zodat de smaken goed intrekken.  

Ik neem altijd biologische en onbewerkte noten - de walnoten zijn zelfs gewoon zelf geraapt - hoewel het voor dit recept niet zo veel uit maakt. Geroosterd zijn de noten net wat smaakvoller.
Verhit ondertussen de oven  voor op 225 graden voor de pitabroodjes. Of gebruik een ovenpan of broodrooster om ze af te bakken.
Snijd de ui in halve ringen, schil of schrap de wortels en snijd ze overlangs door in reepjes. Was de paprika's en snijd ze in repen, haal de puntjes van de bonen af en snijd ze een keer doormidden.
Verhit in dezelfde wok de olie en roerbak de ui op middelhoog vuur 1 minuut. Voeg dan de wortelreepjes toe en roerbak 2 minuten. 

Voeg de paprikareepjes en de sperziebonen toe en roerbak nog zo'n 6 minuten.
Voeg dan de geroosterde en gezouten noten toe.
Warm ondertussen de pitabroodjes op. 
Wist je dat je deze ook makkelijk zelf kunt maken? Kijk  hier
Serveer de knapperige wokgroente met noten in de warme pitabroodjes.
Dit recept past prima in een vegetarische leefstijl omdat noten een goede en volwaardige bron van eiwitten zijn. Bovendien is het lekker herfstig om eens noten als vleesvervanger te gebruiken.
Heb je wat over? Dit is ook zo'n prima broodje wat je midden op de dag een energieboost geeft,
oftewel: een lekker lunchgerechtje.

Eet smakelijk!