woensdag 13 april 2022

Notenmelk maken

 Cashewnotenmelk, hazelnootmelk, amandelmelk, walnotenmelk, paranotenmelk,
 zonnebloempittenmelk en zelfs sesamzaadmelk.....  
Noten en zaden zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten!!
In de serie plantaardige melk zelf maken, hoort een notenmelk of zadenmelk absoluut thuis.
Officieel mag het geen melk heten, want die naam is voorbehouden aan de zuiveldrank
die dieren en met name koeien geven, maar dat je beter kunt kiezen voor
een volledig, plantaardig alternatief heb ik eerder beschreven: klik!

De amandel is de koningin onder de noten: de meest gezonde van allemaal!
 Ze helpt je lichaam gezond en goed in balans houden, ze bevat veel vitamine E 
en is een krachtige antioxidant. 
Hoe je amandelmelk maakt en wat je er nog meer mee kunt, heb ik hier (klik) beschreven!
Amandelmelk gebruik ik al vele jaren in de keuken, maar je kunt met veel meer noten 
een lekkere, romige drank maken die lijkt op en is te gebruiken als melk.

Ik zet eerst verschillende noten en zaden op een rijtje met hun herkomst, 
goede eigenschappen en waardevolle voedingsstoffen.
Dit is mijn favoriete schap in de winkel....


Let op:  ik heb het hier over raw food noten: ongebrand, ongezouten, ongesuikerd(!), niet geroosterd.



Hazelnoten:
 Natuurlijk kun je hazelnoten in de winkel kopen, maar de melk is helemaal gratis wanneer je hazelnoten zelf gaat rapen....
De hazelaar is een inheems groeiende struik of boom en daardoor zijn hazelnoten gewoon 'om de hoek' te vinden.
Qua voedingsstoffen is de hazelnoot niet gewoontjes te noemen. Ze bevat veel enkelvoudige, onverzadigde vetzuren die je hart en bloedvaten helpen gezond te houden. En hazelnoten bevatten veel vitamine E en B11 oftewel Foliumzuur. Heel belangrijk voor zwangere vrouwen...


Walnoten:
Ook de walnoot groeit als boom in Nederland. Weet je de juiste plekken, dan kun je je eigen walnotenoogst bij elkaar sprokkelen.  Deze romige melkdrank kost je dan bijna niks, terwijl je wel iets heel bijzonders in handen hebt.
Walnoot bevat veel omega 3 vetzuren, die een positieve werking op je zenuwstelsel en hersenactiviteit hebben. Een gekraakte walnoot ziet er uit als een hersenhelft en dat is niet voor niks: ze heeft een  gunstige uitwerking op je brein en met name je geheugen!
Neem nog maar een handje of drink nog maar een glaasje....


Paranoten:
Gabriëlle wilde weten of je ook paranotenmelk kunt maken en ja: dat kan, maar pas op!
Paranoten groeien in Zuid Amerika en bevatten veel gezonde vitamines en mineralen waaronder mangaan, fosfor, kalium, ijzer, zink en selenium. Selenium zit in grote hoeveelheden in paranoten en geeft negatieve gezondheidsverschijnselen als je er teveel van binnenkrijgt. Neem voor de zekerheid maximaal 4 noten per dag... dus om er melk van te maken, is misschien niet een heel goed idee.
Krijg je namelijk teveel selenium binnen, dan kun je vermoeidheidsklachten, huiduitslag en broze nagels krijgen.


Cashewnoten:
De cashewnoot is een luxe nootje en groeit inheems in Brazilië, hoewel ze ook in India en Afrika groeit. Cashewnoten geven een fluweelzachte, romige melk.
Cashewnoten bevatten  veel magnesium, fosfor en koper. Het mineraal koper draag bij aan een goede weerstand en geeft meer energie.



Sesamzaad:
Sesamzaad groeit aan een plant en komt oorspronkelijk uit Afrika. Ze bevat veel gezonde, onverzadigde vetzuren, eiwitten en de vitamines E en B. Daarnaast de mineralen magnesium, calcium en fosfor. Sesamzaad heeft een hormoonbalancerende werking die voor met name vrouwen in de menopauze positief is. Sesamolie is een bekend product van sesamzaad, maar ook tahin, een pasta (klik)  of gomasio (klik) wordt gemaakt van sesamzaad. En wat blijkt? Je kunt er nu ook melk van maken...


Zonnebloempitten:
Zonnebloempitten zijn - zo eenvoudig kan het zijn - de pitten in het hart van de zonnebloem. Je hoeft deze niet te kopen, maar kunt ze ook van je eigen zonnebloemen uit de tuin oogsten; niet uit een boeket uit de bloemenwinkel(!). Zonnebloempitten bevatten veel eiwitten, vezels en gezonde vetten (onverzadigde vetzuren). Ze bevat veel ijzer, magnesium, selenium en vitamine E en is een krachtige antioxidant.  Let op dat je wel zaden zonder schil neemt en dat ze ongezouten zijn!



Al deze verschillende noten en zaden hebben twee overeenkomsten: 
  1. ze zijn super gezond: ze bevatten veel eiwitten, ijzer, vezels en onverzadigd vet 
  2.  je kunt er prima een melkachtige drank van maken 

En dat laatste gaan we vandaag dus doen! 


Notenmelk zelf maken

     voor 2 -3 personen


Ingrediënten:
  • 100 g noten of zaden
  • 500 ml water
  • optioneel: 1 el zoetstof zoals ahornsiroop (maple syrup)
        extra:
  • blender of food processor

Hoe maak ik het:
Doe de gewenste noten in je keukenmachine.
Bij een foodprocessor maal je eerst de noten fijn en voeg je daarna het water toe 
en de ahornsiroop desgewenst.
Bij een blender doe je het water en de noten in de glazen kom 
en maal je net zo lang (2 - 3 minuten) tot een romig witte drank verkregen is 
die geen stukjes meer bevat.

Je kunt deze notenmelk zeven, maar zelf vind ik het net zó lekker om dat niet te doen. 
Je krijgt op deze manier alle gezonde voedingsstoffen binnen.
Ik noem het ook wel  'volkoren melk' met een knipoog.
Wel moet je deze wat dikkere melk goed schudden als je 'm wat langer laat staan. 

Heb je de plantaardige notenmelk gemaakt, dan kun je deze gelijk gebruiken of 
je schenkt ze in een brandschone fles en bewaart deze in de koelkast tot gebruik.

Je kunt deze melk niet zo lang bewaren - drie tot vier dagen -   daarom maken we 
maar een kleine hoeveelheid per keer.  Pas de hoeveelheden aan naar wat je nodig hebt.

 Experimenteer met de verschillende smaken, je kunt alle kanten op!
Cashewnotenmelk ligt nogal zwaar op de maag en 
is  zo romig dat ze als (kook)room gebruikt kan worden.
Sesamzaadmelk heeft een sterke, robuuste smaak en combineert goed
 met smaakmakers als chocolade, kaneel en zoetstoffen....

   Notenmelk kun je prima gebruiken waar je anders een andere (plantaardige) melk voor gebruikt.
Denk aan melk bij het ontbijt: over of bij ontbijtgranen, in heerlijk romige smoothies of shakes.
 In roux sausjes of soep,  als glaasje melk voor het sporten voor extra proteïnen! 
Kortom... je kunt hier heel veel kanten mee op.

Ik heb altijd een voorraad biologische, ongebrande raw food noten in huis. 
Een kilozak kopen is vaak goedkoper en je kunt er lekker lang mee doen...

En zoals voor alles geldt wanneer je iets zelf maakt: je weet precies wat er in gaat.
Dit is bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst van de amandeldrank van de AH eigen merk.


Zoals je ziet zit er maar  2%  amandel in, maar in je zelfgemaakte notendrank
zit 10 x(!) zoveel, daar zit met bovenstaand recept wel 20% noten in.
Zoals je aan de ingrediëntenlijst ook kunt zien, zit er meer suiker dan amandel in.
Een andere naam zou beter op z'n plek zijn ;(

Echt goedkoper is het zelf maken van je notenmelk misschien niet,
maar wel gezonder en natuurlijk leuker!

Welke plantaardige melk heb jij al eens zelf gemaakt?!
Of welke wil jij eens gaan uitproberen?!