dinsdag 18 december 2018

Engelse mince pies

Beloofd is beloofd!
Eind november deelde ik het recept voor de vulling, de mince meat, die je ruim van tevoren moet klaarmaken. En hier zijn dan de Engelse Mince Pies zelf. 

Traditioneel worden ze in Engeland geserveerd met Kerst. Deze kruidige mini-gebakjes zien er niet alleen schilderachtig - en echt passend bij een witte Kerst - uit, ik vind ze ook heerlijk smaken!!

Engelse Mince Pies

              voldoende voor 18 tot 20 pies 

Ingrediënten:
  • 225 g koude boter
  • 175 g bloem
  • 175 g volkoren meel
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g rietsuiker
  • snufje zeezout
  • 3 à 4 el ijskoud water
  • 250 g mincemeat
  • 1/2 ei 
  • poedersuiker
Hoe maak ik het klaar:
Voor dit recept heb je een muffinbakvorm nodig. Ik gebruik een siliconenbakvorm, waaruit de pies makkelijk omhoog te wippen zijn.
En je hebt mince meat nodig. Klik hier om te lezen hoe je dit - liefst vier weken van tevoren - klaarmaakt, zodat de smaken goed intrekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng in een kom de boter, de bloem, het meel, het bakpoeder, de suiker en het zout.  Wrijf dit tussen je vingers tot het 
op kruimels begint te lijken.
Voeg wat water toe, tot het deeg net z'n samenhangende structuur krijgt.
Het deeg moet wat kruimelig blijven, zoals bij muffins. Kneed het daarom zo kort mogelijk.
Vorm er een bal van en verwerk het gelijk, of laat het in de koelkast rusten.
Vet een muffinvorm in met een beetje zonnebloemolie of zachte boter.

Verdeel het deeg in drie delen en bewaar een derde deel voor de dekseltjes. Neem een stukje deeg ter grootte van een flinke walnoot.  Rol het tussen je  handen tot een mooi balletje. Druk het balletje in een holletje van de vorm tot er een deegbakje ontstaat. Het bakje moet niet het hele hlletje vullen: tot de helft van de hoogte is goed. Ga door tot alle holletjes vol zijn.  
Vul elk deegbakje met een flinke theelepel mincemeat. Druk de vulling netjes aan.
Rol nu kleine balletjes van het overgebleven deeg, druk ze plat en leg ze op de vulling.
Het hoeft niet netjes te passen, het is juist leuk om nog wat van de vulling te zien.
Bestrijk de mince pies eventueel met het losgeklopte ei.
Schuif de taartjes de voorverwarmde oven in en bak ze in twintig minuten goudbruin.
Laat de taartjes even afkoelen in de vorm en wip ze er dan uit om verder af te koelen.
De Mince Pies worden traditioneel lauwwarm geserveerd.
Warm ze voor het serveren nog even kort op in de oven of magnetron.
Strooi er op het laatst wat poedersuiker over ter garnering.

Hoewel deze pies traditioneel bij Kerst worden gegeten, mag het natuurlijk best eerder en als je voldoende mince meat hebt, kun je er ook later nog van genieten. Wat let je.....

Geniet ervan!
Ik wens je fijne voorbereidingen toe.