vrijdag 25 augustus 2017

Afrikaanse worteldip met pitatriangels

Waarom heb ik dit zóó lang niet klaargemaakt?? Dat is me zelf ook een raadsel. Dit is zó'n lekker, origineel en healthy hapje......... perfect bij een feestje!
Deze Noord Afrikaanse worteldip met pita triangels maakte ik als borrelhapje klaar voor het tuinfeest van mijn jarige zoon. 
Nadat ik het jarenlang niet had gegeten, smaakte het weer fantastisch origineel.
Ik maakte het dit jaar voor het eerst klaar met wortels uit eigen tuin........ dat weer wel.
En ook de sla komt daar vandaan.
Nog een feestje te vieren?
Kijk even mee.........

Noord-Afrikaanse worteldip met pitatriangels

Ingrediënten:
  • 500 g wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 1/2 tl sambal
  • 3 1/2 tl gemalen komijn
  • 2 1/2 tl gemalen koriander
  • 2 el citroensap
  • 9 el olijfolie
  • zwarte peper
  • 6 volkoren (bio) pitabroodjes
  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 1 potje zwarte olijven
Hoe maak ik het klaar:
Was de wortels, schil ze en snijd ze in stukjes.

Stoom ze in ongeveer 10 minuten en doe de blokjes wortel in de staafmixerkom. Pel en pers de teentjes knoflook uit. Voeg 1 tl sambal, 2 tl komijn en 1 tl koriander toe

en pureer het geheel. Voeg het citroensap en 3 el olijfolie toe tot een smeuïge puree ontstaat.
Breng op smaak met wat versgemalen zeezout en witte peper naar smaak. Laat het afkoelen en zeker een uur rusten, dan trekken de smaken goed in.
Ondertussen maak je een kruidenolie van 6 el olijfolie en de rest van de sambal, komijn en koriander (1 1/2 tl). Roer dit goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op de hoogste grillstand.
Neem de pitabroodjes en knip ze overlangs door, zodat je twee ronde helften hebt.
Snijd of knip - met een schaar gaat het heel makkelijk - elke helft in zes puntjes.
Bestrijk de broodpuntjes met de kruidenolie en leg ze naast elkaar op een bakplaat.
Schuif ze onder de gril en laat ze in 1 à 2 minuten goudbruin roosteren. Blijf erbij, het gaat hard.
Doe de broodpuntjes in een schaal.
Maak de ijsbergsla schoon. Neem de buitenste bladeren, scheur ze in grote stukken of laat ze heel.
Leg op een mooi bord enkele platte, hele slabladeren en schep hier de wortelpuree bovenop.

Geef de zwarte olijven er in een schaaltje bij, net als de overige slabladeren en serveer de pitatriangels bij de worteldip.

Doop elke keer een pita triangeltje in de worteldip. Je kunt ook wat van de sla afscheuren en als een lepel gebruiken om wat kruidige worteldip te eten.
Groenten zoals wortel en sla heb je vast niet eerder op deze verrassende manier gegeten.

In Noord Afrika is dit een buffetgerecht.
Geniet van dit pittige, healthy hapje tijdens een feestje.
Je verrast je gasten en vrienden beslist!!