maandag 21 oktober 2019

Pompoenen, 5 x lekker!

Het is weer tijd voor pompoenen!
In mijn tuin zijn ze rustig gegroeid en deze week was het tijd om ze te oogsten.
 
Ik oogstte een kruiwagen vol...
Dát wordt heerlijk smullen!!
 
Heb jij nog inspiratie nodig om deze vriendelijke, oranje reuzenbollen lekker klaar te maken?
Of ben je op zoek naar goede, vegetarische recepten?
 
Hier zet ik vijf pompoenrecepten voor je op een rijtje.
Kiezen en klikken maar!
 

1. De allerlekkerste pompoensoep

 
 
De allerbeste soep?! Het klinkt wat opschepperig, maar als je deze hebt geproefd,
geraffineerd op smaak gebracht met pittig en zoet, zul je het vast met me eens zijn!!
Klik hier om naar het recept te gaan.
 
 

2. Locro de Zappollo

 
 
  Locro de wát?
Dit is een stoofpotje uit Peru, een echte favoriet van mij.  De smaken vullen elkaar perfect aan en met de bonen is het een goede bron van eiwitten voor een vegetarische maaltijd.
Klik hier voor het recept en geniet!!


Pompoencurry met Naanbrood en Komkommerraita

 
Een heerlijke curry uit India..... niet één recept, maar wel vier!
Lekker genieten van pompoen, al hoef je daar niet voor te wachten tot het weekend. ;)
Klik hier  voor het recept.
 
 
 

Gemengde groenten in kikkererwtensaus

 
 
Eindelijk kun je al je restjes groenten kwijt in één gerecht. Zeker ook die schijf pompoen die is blijven liggen in de koelkast. Heerlijk in dit vegan gerecht!
Klik hier voor het recept!
 
 

Spaghetti met pompoen en hazelnoten

 
 
 Lekker snel klaar met spaghetti en stop er ook die in-de-herfst-geraapte-hazelnoten maar bij.
Hier klikken voor het recept.
 
 
 
Je ziet..... er blijft geen pompoen over om neer te zetten voor Halloween.
 
 
 
Ze zijn veel te lekker om op te eten!!
Deze week schrijf ik over een beter alternatief voor Halloween.
Stay tune...
 
 

Indiaas doordeweeks!

 
"Eten we dit vaker?", "Kunnen we dit nog een keer eten deze week?"...... "Applaus voor de kok!"
Dat zijn woorden die ik niet vaak hoor aan tafel. Wat een enthousiaste reacties!!
Laat ik dan maar delen wat we aten en hoe ik het klaarmaakte.



We aten namelijk Indiaas!  Ik vind de Indiase keuken een heerlijke keuken met fris-pittige of fris-zoetzure gerechten. Mijn Indiase maaltijd vanavond bestond uit: 

pompoencurry, komkommerraita en zelfgebakken naanbrood. Vooral het naanbrood lokte de positieve reacties uit, maar de combinatie was zeker geweldig!

Zal ik alle drie de recepten dan maar delen?!



Pompoencurry

        vooor 4-6 personen

Ingrediënten:
  • 250 g rode of groene linzen
  • 600 gram pompoen (uit eigen tuin)
  • 2 kleine uien
  • 3 e.l. olijfolie
  • 3 e.l. milde groene currypasta (bio)
  • 300 ml gezeefde tomatensaus
  • 150 ml groentebouillon (groentebouillonpoeder uit een potje)
  • 150 ml dikke, biologische yoghurt
  • 3 e.l. verse munt

Hoe maak je het klaar:
Kook de linzen in een pan met ruim water in ongeveer een half uur tot drie kwartier, gaar. Giet ze af.
Maak de uien en pompoen schoon en snijd ze in kleine stukjes. Fruit de uisnippers 4 minuten en voeg dan de currypasta toe. Fruit dit twee minuten mee. Voeg dan de pompoen toe en fruit dit weer enkele minuten. Voeg dan de tomatensaus en de bouillon toe en laat het geheel 15 minuten smoren op een halfhoog vuur. 

Roer de linzen erdoor en warm nog 5 minuten door.
Schep de yoghurt en de munt erdoor en serveer.  Mmmmm.....


Naanbrood  

     voor 8 stuks
 
Ingrediënten:
  • 200 g bloem
  • 180 g volkoren meel
  • 20 g wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 tl versgemalen zeezout
  • 250 g biologische volle yoghurt
 
 
Hoe maak ik het klaar:
Dit is zo eenvoudig te maken en het is zó'n leuk werkje om te doen! Het recept en idee heb ik van dit blog van Pauline.  Mijn dochters boden spontaan hun hulp aan en bakten de naanbroden voor me af. De voorverpakte naanbroden uit de supermarkt bevatten naast de nodige ingrediënten ook suiker, een conserveermiddel en een broodverbetermiddel... jammer!  Deze naanbroden maakte ik van 4 ingrediënten....
Okay... het deeg dan èn daar was ik het zout in vergeten, maar toch!!
 
Roer de droge ingrediënten door elkaar en voeg dan de yoghurt toe. Maak van het geheel een deeg, wat koel en niet te plakkerig is. Verdeel de deegbal vervolgens in 8 kleinere ballen. Deze druk je plat en rol je tot een dunne, ovaalvormige lap deeg uit. Gebruik hiervoor een bakpapiertje, zodat je het gemakkelijk kunt loshalen van de ondergrond.
Verhit ondertussen een grillpan zo heet mogelijk.
En maak nu de kruidenolie
 

Kruidenolie bij Naanbrood

Ingrediënten:
  • 50 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl currypasta
  • 1 tl karwijzaadjes

Bestrijk de platte broodjes met de kruidenolie en bak ze in de grillpan 2 minuten. Doe dit met de andere kant hetzelfde. Et voilà! Klaar is je naanbroodje!

Heerlijk bijgerecht, het past bij allerlei curry's.
Je eet het met je handen en doopt het in de curry.
 
En erbij eten we.....



Komkommerraita

Ingrediënten:
1 komkommer
1 dl dikke yoghurt
1 e.l. peterselie of munt
1/2 tl zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Schil de komkommer en rasp hem op een grove rasp.
Druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
Voeg de yoghurt en het zout toe. Snijd de verse kruiden fijn en voeg toe. Je kunt evt. ook gedroogde munt gebruiken.
Een heerlijk verfrissend bijgerecht. Past bij allerlei soorten curry's.
Eigenlijk kun je dit beter van twee komkommers maken. Dat was in ieder geval de tip van mijn kinderen, want ze vonden het super lekker en het was (te) snel op.

Het smaakte fantastisch, maar dát heb ik geloof ik al eerder genoemd..... 
Dit was onze Indiase maaltijd, op een gewone, doordeweekse dag.
Zoveel werk was het eigenlijk niet. En we smulden ervan!
Deze houden we erin!!  ;)