zaterdag 26 april 2025

Daslookkappertjes

Toe aan kappertjes nieuwe stijl?
Deze kruidige wilde knoflookkappertjes maak je zelf 
nu de daslook (bijna) in bloei staat, 
van de bloemknoppen!

Daslook of wilde knoflook is mijn absolute wildplukfavoriet van het voorjaar!!
Ze groeit van eind februari tot half mei. Vanaf april bloeit ze met prachtige,
 stervormige witte bloempjes.

Naast de gezonde, krachtige werking van daslook, is daslook ook veelzijdig in gebruik.
Je kunt zowel blad, stengels, bloempjes, ondergrondse knolletjes en zaaddoosjes gebruiken.
Van die laatste wilde ik vorig jaar kappertjes maken, maar dat kwam er niet meer van.
Dit jaar begin ik met de bloemknoppen...
hier kun je namelijk een soort - grote -  kappertjes van maken. 
Ingemaakt als een soort pickles is dit 
mijn 20e(!) recept met daslook.

Pas op! Ga altijd af op de geur en verwar  daslook niet 
met tulpenbladeren of de zeer giftige bladeren van het Lelietje-van-Dalen.


Daslookkappertjes van bloemknoppen

      Voor 1 potje van 300 ml

Ingrediënten:
  • 100 daslookbloemknoppen
  • zeezout
  • 250 ml biologische natuurazijn
  • 45 g biologische suiker

Hoe maak ik het:
Was de bloemknoppen na het plukken. Doe ze met het aanhangende water 
in een pot en voeg zout toe tot ze onder liggen.
Laat zo een nacht staan.
Spoel de volgende dag af. Doe de daslookbloemknoppen in een brandschoon potje.
Verwarm de azijn in een kleine pan samen met de suiker.  
Roer zodat de suiker erin oplost terwijl je de azijn aan de kook brengt.
Giet de kokende azijn over de knoppen in de pot. Sluit gelijk en
 laat het deksel tijdens het afkoelen vacuüm trekken.
Laat één tot twee weken staan. Dan zijn deze daslookkappertjes
 goed op smaak en klaar voor gebruik.
Ongeopend zijn ze zeker een jaar houdbaar.
 Geopend bewaar je het potje in de koelkast.

De hoeveelheid azijn die je nodig hebt, ligt aan de grootte 
van je potje. Je kunt ook wat meer of minder nemen.

Kappertjes zijn lekker door Italiaanse pastagerechten,  op pizza's of door de salade.
Geniet van deze krachtig-pittige knoflookkappertjes.

Kijk voor de andere 19 daslookrecepten op mijn wildplukpagina (klik) of 
groente-uit-de-tuin pagina (klik)
Een paar knolletjes ooit geplant in eigen tuin, vermeerderen zichzelf.

Naast kappertjes-nieuwe-stijl lijken ook mijn foto's nieuwe stijl. Gemaakt met hulp
 van jongste zoon en op vakantie in de natuur,
 zien ze er deze keer wel heel aantrekkelijk uit, toch?
En die daslook? Vond ik dus op een eilandje, verscholen tussen bomen,
 middenin een zee van eilandjes.
En hoewel ik veel bloemknoppen plukte,
 bleven er nog veel meer staan.
Genoeg om te schitteren op een zonnige dag als vandaag;)

Geniet van daslook nu het nog het seizoen is!