zaterdag 13 februari 2021

Valentijns surprisecake

En dan... aan het eind van een prachtige, witte, koude winterweek is het weer Valentijn!
De dag van de liefde en de dag om je geliefde te verrassen!
Met dit idee gaat het verrassen zéker lukken!!
Dit is zó leuk.... je gelooft je ogen niet wanneer je deze - naar je denkt eenvoudige- cake aansnijdt.
Want wanneer je dat doet,  verschijnt er zomaar in elk plakje cake een liefdesbetoon 
in de vorm van een rood hartje!
Houd voor het maken van deze verrassing rekening met de tijd,
je kan beter een dag van tevoren beginnen.
Het geheim is namelijk dat je....
Oh.... lees gauw verder.


Valentijnssurprisecake



Ingrediënten:
         red velvet cake (eerste cake)
  • 150 g roomboter
  • 150 g rietsuiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 150 g bloem (of gebuild tarwemeel)
  • 2 g zout
  • 3 el rode kleurstof (maak eens zelf)
      verder nodig:
  • cakeblik van 1 liter
  • koekjesvorm hartje

      witte chocoladecake (tweede cake)
  • 150 g roomboter
  • 130 g rietsuiker
  • 3 eieren
  • 1 el vanille extract
  • 140 g bloem
  • 15 g bakpoeder
  • 3 g zout
  • 2 el (soja)melk
  • 100 g witte chocolade in stukjes
       verder nodig:
  • de rode hartjes uit de eerste cake
  • cakeblik van 1,5 liter
     voor het glazuur en de decoratie
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el sojamelk
  • zilveren decoratiepareltjes
  • hartjessnoepjes

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Begin met de redvelvet cake.
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker samen tot een smeuiige massa.
Voeg één voor één de eieren toe en mix heel goed voordat je het volgende ei toevoegt.
Als de eieren zijn opgenomen, mix je nog 5 minuten door.
Meng het bakpoeder en zout door de bloem. Voeg een paar lepels van dit meelmengsel toe en mix op een lage stand.
Voeg dan een eetlepel vloeibare rode kleurstof toe.
Je kunt ook voor natuurlijke rode kleurstof kiezen, die ik zowel in poedervorm (klik) als in vloeibare vorm (klik) zélf heb gemaakt. In deze cake is de vloeibare kleurstof  beter te mengen. Ik mengde er ook wat (zwarte) bessensap doorheen. Kijk zelf wanneer je de kleur op 'n best vindt en meng gerust door elkaar.
Voeg weer wat meel toe en dan het restant van de rode kleurstof.
Voeg de rest van het meel toe, schep nog even goed door en stort het beslag in de ingevette, met bakpapier beklede bakvorm.
Zet de cake in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 70 tot 80 minuten goudbruin.
Leg er het laatste half uur een vet papier -bijvoorbeeld de verpakking van de roomboter - op, 
zodat de bovenkant niet te hoog rijst en scheurt.
Prik erin om te kijken of de binnenkant gaar is. Als de prikker er droog en schoon uitkomt, 
is de cake gaar. Laat afkoelen in  de oven met de deur open, zodat de cake niet instort.
Wanneer de cake is afgekoeld, snijd je ze in dunne plakken.
Neem de koekjessteker in de vorm van een hartje en druk uit elk cakeplakje een hartje.
Bewaar de hartjes voor de volgende cake....

Bak nu de tweede, witte chocoladecake.
Verwarm de oven weer voor op 170 graden Celsius.
Mix de boter met de suiker tot een smeuïge massa. Voeg daarna de lepel vanille extract toe.
Voeg één voor één de eieren toe en mix heel goed voordat je het volgende ei toevoegt.
Als de eieren zijn opgenomen, mix je nog 5 minuten door.
Meng het bakpoeder en zout door de bloem. Voeg een paar lepels van dit meelmengsel toe 
en mix op een lage stand. Voeg de melk toe en vervolgens de rest van het meelmengsel.
Roer er op het laatst de stukjes (druppels) witte chocolade door. Niet meer mixen.
Vet een (groter) cakeblik in en bekleed met bakpapier. Schep een paar lepels 
van het cakebeslag in de vorm en.... nu komt het

druk de rode hartjes rechtopstaand in het cakebeslag.
Netjes naast elkaar, zodat wanneer je straks de cake aansnijdt, in elk plakje een hartje te zien is.
Verdeel daarna de rest van het beslag naast en over de hartjes heen.
Tot er niks meer van deze verrassing te zien is....
Schuif de surprisecake in de voorverwarmde oven en bak weer in 70 minuten
gaar en goudbruin. 
Je hoeft er deze keer geen prikker in te steken, want dan steek je in de hartjes.
Laat de cake afkoelen in de oven.
En aan de buitenkant lijkt het gewoon een simpele, bijna saaie cake.
Wanneer je goed kijkt zie je net nog wat stukjes witte chocolade zitten,
maar dat is het dan...

Als 'camouflage' maak je daarom een mooie glazuurlaag.
Doe de poedersuiker in een schaaltje en meng met de melk.
Is het te dun, voeg wat suiker toe, is het te dik, voeg dan wat extra melk toe.

Verdeel de glazuurlaag over de cake heen, zodat het eraf druipt.

Strooi hierover de zilveren pareltjes.
Kies een decoratie naar smaak, hartjes zijn ook erg toepasselijk.
Ik legde rondom de cake hartjessnoepjes van glucose....
En klaar!!
Tenminste.... dat zou je denken.

Jongste dochter snapte alleen niet waar die rode cakehartjes gebleven waren,
die ze gisteren op de aanrecht had zien liggen.
Dat was toch voor de decoratie? Had iemand die stiekem opgegeten?
Maar het is geen gewone cake!
De echte 'surprise' zit hem natuurlijk aan de binnenkant.
Zo gauw je de cake aansnijdt wordt deze zichtbaar!
Yes! De hartjes komen in elk plakje cake tevoorschijn!
Deze redvelvet cakehartjes zijn gewoon twee keer gebakken!
Tip: snijd de cake pas aan, als het glazuur hard geworden is....

De grootste verrassing is de smaak:
Deze cake ziet er niet alleen als een plaatje uit, ze smaakt overheerlijk!
Ik ben helemaal tevreden!
En de liefde van mijn leven, die ik deze maand 25 jaar geleden voor het eerst ontmoette, 
vindt het niets erg dat ik hem een dag te vroeg verras met deze mooie Valentijnssurprisecake!


Variaties:
  • voor een friszure cake roer je  rood diepvriesfruit - in kleine stukjes gesneden - door het cakebeslag van de tweede cake heen (of vruchtjes uit de rumtopf of uit een andere spannende fles)
  • voeg rode kleurstof aan het glazuur toe 
  • laat het glazuur weg en maak een (witte) chocoladesaus die je over de cake laat drippen.....