dinsdag 17 maart 2020

Lekker stampen!

Nu schoolgaande kinderen vanwege de corona quarantaine thuis hun werk moeten 'stampen' en je als ouder dagelijks nog een extra beroep uitoefent, is een warme maaltijd op tafel zetten wel even iets wat snel-snel moet.  
En dat kan prima door met de kids mee te stampen, want juist de afwisselende groente-vitamines
 zijn erg belangrijk om gezond te blijven!
Ter inspiratie deel ik zeven(!) snelle, gezonde stamppotjes met een twist. Je eet geen dag hetzelfde! En.... als extraatje: met de aardappelschillen kun je ook nog iets verrassends doen.
Aardappels staan soms bekend als dikmakers of ongezond, maar dat is niet waar. Ze zijn super gezond!
Stamppotje klinken misschien heel winters, maar je zult merken dat de meeste stamppotjes
 ook heel goed passen in het voorjaar.
Ik at vanavond stamppotje nummer #1 met gegrilde en rauwe prei en zongedroogde tomaatjes. Mjummm…..


1. Preistamppotje

Ik zei het hierboven al.... een heerlijk stamppotje! En wist je dat prei erg goed helpt tegen een zere keel?
Serveer je stamppotje eens als een taartje op je bord, dan ziet het er gelijk chique uit en een tikje exotisch! Terwijl de smaak heerlijk Hollands met een zonnige twist blijft.
Klik hier voor het recept.


2. Veldslastamppotje met paddenstoelen en cashewnoten


Dit is een heerlijk, verwarmende favoriet van me.... met de winterse veldsla in de hoofdrol. Je hebt deze groente nog net. Geniet van de mooi op elkaar afgestemde smaken.
Klik hier voor het recept. 


3. Radijsjesstamppot

Heb je ze al gezien, de eerste radijsjes? Je eet ze meestal als snackgroente, maar in een stamppotje kunnen ze ook. Ze zijn dan een stuk milder van smaak, omdat je ze even aanbakt. En qua kleur ziet het er vrolijk uit. Dit stamppotje is lekker met walnoten, vegaspekjes en op smaak gebracht met een lepel goede honing. Goed voor je keel en je weerstand.
Klik hier voor het recept.


4. Oosters stamppotje met Paksoi of Amsoi


Dit Oosterse stamppotje maakte ik met Amsoi, een Surinaamse groente die ook in de Hollandse moestuin groeit. Maar Paksoi is familie van Amsoi en smaakt hier ook erg lekker in. Met wat bosui, cashewnoten en paprikapoeder.....  lekker!!
Klik hier voor het recept.


5. Witlofstamppotje

Witlof is een echte wintergroente die goed verkrijgbaar is tot en met april. Heerlijk dat ik het dit jaar uit mijn eigen tuin kan oogsten. Het is een fris voorjaarsstamppotje geworden met hangop en een gekookt eitje erbij.
Klik hier voor het recept.


6. Lentestamppotje met raapstelen


Een echte voorjaarsgroente, dat zijn raapsteeltjes. Ze zijn geen vergeten groente, maar juist een nieuwe groente en je ziet ze steeds vaker ook op de versafdeling in de supermarkt.
Klik hier  voor het recept.


7. Andijviestimpstamp à la pizza

Deze eenvoudige stamppot gaat nog even de oven in, nadat..... ze belegd is alsof het een pizza is. Heb je 'm zo wel eens eerder gegeten? Dit idee kun je met meerdere stamppotjes uitwerken. Dit recept zond ik ooit in voor een wedstrijd en won de hoofdprijs. Leuk, toch?!
Klik hier voor het recept.


Aardappelschillenchips

En als je nu lekkere biologische aardappelen hebt gebruikt voor al deze stamppotjes, dan kun je met de schillen ook nog wat leuks doen. Spoel ze goed af en frituur ze eens. 

Zo krijg je lekker aardappelschillenchips. Breng op smaak met grof zeezout, paprikapoeder of andere kruiden. Mijn kinderen zijn er dol op. 
Klik hier voor de uitwerking van het idee.


Eet smakelijk en blijf gezond!!