vrijdag 17 juli 2020

Ovengebakken aardappels in de schil


Yes! Ik heb eindelijk weer verse aardappels uit de tuin en het volgende recept stond al lang op de planning voor mijn blog.
Ik moet zeggen dat ik altijd rond oogsttijd vergeten ben of ik nu kruimige (stamppot)aardappels of 
vastkokende (bak)aardappels heb gepoot.  Maar  met deze heerlijk verse aardappels doe ik gewoon alles.
Koop je aardappels, let dan op het bio-keurmerk. Ze zijn wel een stuk duurder, maar er is geen gif gespoten tegen de aardappelziekte of de coloradokever en ze zijn misschien ook wel op een veld gegroeid met randen vol bloemen in allerhande kleuren om bijen van voedsel te voorzien. 

En oh ja..... voor dit idee zijn vastkokende aardappelen meer geschikt;)


Ovengebakken aardappels in de schil

                    voor 4 - 6 personen

Ingrediënten:
  • 12 - 18  grote biologische aardappels
  • extra vierge biologische olijfolie
  • grof zeezout
  • 1 takje verse rozemarijn

Hoe maak ik het klaar:
Was de aardappels goed schoon, maar schil ze niet.
Reken voor dit recept 2 of 3 aardappels per persoon, afhankelijk van de eetlust en wat je er verder bij serveert.

Stoom de aardappels 10 minuten (niet langer) in een stoompan of stoommandje.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Laat de aardappels even afkoelen en snijd ze in de lengte door. 
Snijd deze helften vervolgens in drie of vier parten.
Zet de parten rechtop naast elkaar op het bakpapier van een oventray.
Sprenkel de olijfolie erover en bestrooi de aardappelfrieten met grof zeezout.

Neem de verse rozemarijn en verdeel deze in kleine stukjes of met de naaldjes nog bij elkaar over de aardappels.
Schuif de bakplaat in de hete oven en bak ze 15 minuten. Schakel daarna de bovenwarmte of grillstand in en bak nog 5 minuten zodat de aardappels een bruin krokant korstje krijgen.
Blijf er bij en let op dat de aardappels  niet verbranden.
Serveer de aardappels warm uit de oven.
Heerlijk bij een overvloedige groene salade.
Geef er eventueel een dot zelfgemaakte mayonaise (klik) bij.

Het voordeel van aardappels uit de oven is dat je minder vet gebruikt, dan in de koekenpan.
En als je ze in de schil eet, krijg je meer vezels binnen.

Variatie: strooi er paprikapoeder voor rode en kerrie voor gele aardappelpartjes overheen.
Ook lekker!

Geniet van deze maaltijd op een zwoele zomeravond in de tuin.

Eet smakelijk!!