dinsdag 19 september 2023

Preisoep van mijn moeder

 Vandaag is het tijd voor soep en met een overvloed aan prei uit de tuin, 
besluit ik de preisoep van mijn moeder te maken. 
Gewapend met een oude envelop waar ze het recept nauwkeurig en prei-cies 
heeft opgeschreven, ga ik aan de slag.
Een kopje rijst.... 4 preien (dik, dun, kort of lang?)...  water erbij (?).... 
een kant en klaar zakje soep van Honig?

Ik pas het een tikje aan, gebruik mijn keukenweegschaal en 
schrijf gelijk maar op hoe ik het doe.
Want het is een heerlijke soep!!
Waard om vaker klaar te maken, als je tenminste weet hoeveel van wat je 
precies hebt gebruikt! ;)

Preisoep

   voor 6 - 8 personen

Ingrediënten:
  • 50 g roomboter
  • 6 preien of 1 kg  prei, schoon gewicht
  • 3 tl kerrie
  • 300 g zilvervliesrijst
  • 1500 ml water
      voor de roux saus 
  • 40 g roomboter
  • 40 g bloem
  • 1 teentje knoflook
  • 750 ml water
  • 2 bouillonblokjes of lepels bouillonpasta
  • 1 bosje lenteui of pot met fijngesneden stengelui
  • 150 ml sojaroom
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper 

Hoe maak ik het klaar:
Was de prei goed en snijd in ringen. Natuurlijk snijd je het groene gedeelte ook mee, smaakt prima. Doordat zand of grond vaak tussen de bladeren zit, was ik de gesneden prei nog een keer. Het schoongemaakte gewicht moet ongeveer een kilo zijn.
Smelt de roomboter in een grote soeppan en voeg de prei toe. Strooi de kerrie erbij en laat 10 minuten

op middelhoog vuur roerbakken.
Voeg daarna de rijst toe en anderhalve liter water.
Breng aan de kook en laat 20 minuutjes zachtjes koken.

Maak ondertussen de roux saus klaar.
Maak 750 ml groentebouillon extra sterk van 2 blokjes of 2 lepels bouillonpasta.
Smelt in een kleinere pan de boter en knijp er een teentje knoflook boven.
Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed tot een soort bal ontstaat. 
Voeg nu scheutje voor scheutje de hete bouillon toe. Roer elke keer goed door
om klontjes te voorkomen. Snijd verse bosui in stukjes of gebruik stengelui
- al in ringetjes gesneden - uit de diepvries. Voeg toe.
Roer de sojaroom erdoor en verwarm goed door.
Breng  op smaak met versgemalen zeezout en zwarte peper.
Voeg dan deze gebonden soep of lichte saus toe aan de preisoep.
Vermeng goed en klaar is je preisoep.

De rijst zorgt ervoor dat dit een gebonden soep is....
Ik vond 'm zelfs wat aan de dikke kant, voeg dan gerust wat extra water toe.
Je kunt er ook voor kiezen wat minder rijst te nemen.
Serveer de soep met vers afgebakken stokbrood met een lik echte roomboter erop.

Lekker voedend als maaltijdsoep, ideaal in de herfst!
 Heb je een leftover? Dan heb je geluk: het smaakt dubbel lekker 
bij de lunch, de volgende dag!

Natuurlijk kun je dit recept ook door drieën delen of halveren.
Ik ga 'm vaker maken. Ben benieuwd wat jij ervan vindt, mam?!

Geniet ervan en eet smakelijk!

Blijf je meelezen? Er komt deze week nog een wel heel bijzonder recept met prei!