donderdag 15 oktober 2020

Kletskoppen

Kletskoppen!
Nee, dit zijn geen mannelijke kletskousen, maar het zijn die uiterst dunne, knapperige koekjes. 
Ze zijn met maar 5(!) ingrediënten in no-time zelf te maken en komen oorspronkelijk uit België.
Een heerlijk koekje dus, in meerdere opzichten!

Ze zijn ook een verrukkelijke combi met ijs. Je kunt ze serveren als een stapeltorentje (kletskop -  bolletje ijs - kletskop - bolletje ijs - kletskop - slagroom) en als ze gebroken zijn, roer je ze dóór het ijs.
Echt een favo combi van me (klik)


Kletskoppen

    voor 30 koekjes

Ingrediënten: 
  • 50 g roomboter
  • 110 g bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 50 g bloem
  • 40 g amandelen

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Doe de roomboter met de suiker en kaneel in een beslagkom en mix tot een zacht botermengsel verkregen is. Roer daar met een lepel de bloem doorheen.
Is het mengsel te stevig of vast, voeg dan een lepel water toe.
Hak of snijd de amandelen zo fijn mogelijk.
Rooster de amandelstukjes even in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn.
Roer deze door het deeg.
Vorm dan hele kleine balletjes van het deeg, kleiner dan een knikker en leg deze verspreid op een bakplaat. Zorg dat er zeker 8 cm ruimte tussen de balletjes is, ze lopen namelijk helemaal uit.
Je hebt voor de hoeveelheid koekjes wel twee bakplaten nodig.
Schuif de bakplaat in de hete oven en bak de kletskoppen 6 tot 7 minuten.
Ze zullen nog een beetje bubbelen als je ze uit de oven haalt, maar tijdens het afkoelen worden ze 
hard en knapperig.
Haal ze van de bakplaat en laat ze plat afkoelen.

Geniet ervan!
Zó blij met onze Sep!
Hij lust altijd alles wat ik heb gebakken!

Kletskoppen zijn niet zo groot, dus neem er gerust twee of drie... no problem.
 Behalve wanneer iedereen dat doet en ik heel graag wat koekjes de volgende dag had willen serveren.....

Het is weer een tijd geleden dat ik een bakrecept deelde met jullie, maar ondanks al mijn bezigheden heb ik het bakken niet opgegeven hoor! En in de herfstvakantie komt daar helemaal verandering in.

Tot mijn verbazing vindt iedereen het door mij geopperde idee geweldig!
In de herfstvakantie gaan we een heuse bakwedstrijd houden waarbij iedereen een taart of iets van gebak gaat maken. En de jury?! Dát zijn we lekker met z'n allen!

De enige voorwaarde is dat het voor jezelf een nieuw recept moet zijn wat je gaat bakken. 
Ik haal alle boodschappen in huis en heb al diverse watertandende ideeën voorbij horen komen. 
Van een Schwarzwalder Kirsch taart tot een Frambozen droom.... en ik zelf?
Ik ga me òf wagen aan donuts of Zeeuwse bolussen bakken. Ze staan allebei op mijn to-do-list enneh.... hoe moeilijk kan het zijn om de èchte bolussen te bakken, wanneer onze buurman op de camping - een fantastische hobbykok - ze zelfs bakte in zijn caravan?!
Je gaat hier meer van horen!