dinsdag 1 oktober 2019

Zoete, warme appeltjes

Vandaag is het de tweede en laatste dag van Rosh Hasjana. Dit is het Joods Nieuwjaar, wat op onze kalender elk jaar op een andere datum wordt gevierd. Op dit feest worden appelstukjes gedrenkt in honing gegeten. Ook andere zoete dingen worden symbolisch gegeten en er wordt tegen elkaar gezegd:  'een goed en zoet jaar' of in het Hebreeuws klinkt deze wens: 'shana tova oemetoeka'.
Als culinaire variatie op deze feestelijke dag, deel ik graag het recept voor zoete, warme appeltjes. Het is een dessert en dat is voor mij bijzonder, omdat ik die zelden tot nooit eet. Maar op deze dag en voor dit recept maak ik graag een uitzondering.
De echte zoete appels zijn een vergeten fruitsoort en kom je niet zomaar tegen. Links op de foto zie je ze: kleiner, een wat vettige rimpelige schil, rechts ligt de overbekende Elstar. Je kunt zoete appels alleen na verhitting eten en je merkt dat je de goede appel hebt, als het appeltje daarna niet uit elkaar valt zoals bij appelmoesappels gebeurt.
Voor het volgende recept kun je, als je geen zoete appels kunt bemachtigen, ook goudrenetten nemen, dat zijn ook stevige appels.
Ik kreeg een tas vol zoete appels van Hilda, uit haar eigen tuin en
zó eet ik ze het allerliefst!
 
 
 

Zoete, warme appeltjes

            voor 4 personen
Ingrediënten:
  • 4 zoete appels
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el honing
  • 1/2 tl kaneel
  • vanille-roomijs

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Schil de appeltjes en haal de klokhuizen eruit met een appelboor.
Zet ze rechtop in een lage ovenschaal.
Maak kaneelsuiker met rietsuiker en kaneel en voeg hier de vloeibare honing aan toe.
Schep de holtes van de appels vol met dit mengsel, druk een beetje aan.
Als je iets morst is dit niet erg...
 
Zet de schaal in de oven en laat langzaam garen en bruin kleuren.
Dit duurt ongeveer zo lang als het eten van een gewone maaltijd, dus zeg ongeveer 20 minuutjes.

Haal uit de oven en pas op.... de appeltjes zijn gloeiend heet.
Maar dan is het contrast des te lekkerder: schep een bolletje vanille-roomijs naast het appeltje.
Bestrooi het ijs met wat kaneel....
En serveer meteen.

Natuurlijk kun je hier naar hartenlust op variëren.
  1. Voeg wat rozijnen toe aan de appelvulling
  2. Vervang de vulling door (zelfgemaakt) amandelspijs
  3. Vervang de suiker door alleen honing
  4. Je kunt om de appels een plakje bladerdeeg vouwen, dan loopt de vulling er ook niet uit. Deze appelbol kun je dan ook bij de koffie of thee serveren, hoewel je het koude ijs vast zult missen. ;)
  5. Serveer met een dot geslagen room


Helaas, deze foto ziet er vreselijk uit, maar ik heb geen betere.
Ik maak het niet mooier dan het is.
This is what you get.....
De appel is behoorlijk verschrompeld, maar oei, wat was het lekker!

En de grapjas aan tafel zegt dan: "Mam, ik vind dit niet lekker......  ik vind het  héérlijk!"