maandag 16 mei 2016

Mijn moestuin (18 & 19)

Deze keer een blog over twee weken moestuin. De reden daarvoor is, dat ik met die tropische temperaturen heerlijk op de camping heb gebivakkeerd. Wel in de buurt, zodat ik af en toe even langs de tuin kon gaan om in ieder geval even water te geven, maar verder heb ik niet veel gedaan, afgelopen week. Vandaar wat minder blogberichten, want gratis wifi had ik ook al niet ;)

Het was groeizaam weer afgelopen weken.  Af en toe een buitje, (heel) warme temperaturen.  Heerlijk voor de mens en héérlijk voor de plantjes!
Op mijn vensterbank lijkt het af en toe wel een tropische kas.... met het zonnetje erop. Eigenlijk moeten alle plantjes naar buiten.

Zaaien:
Voordat ik kon zaaien, moest ik plaats maken. Plaats in potjes (plantjes die ik ging overplanten in grotere potten), plaats op de vensterbank (plantjes die gaan harden in de kas of gelijk naar buiten gaan) en plaats in de kas (plantjes die gehard zijn, gaan de volle grond in).
Ik heb nog een aantal zakjes zaad staan, die ik graag wil gaan zaaien. Hier heb ik niet veel tijd voor gemaakt.... Maar in ieder geval heb ik herfstprei en koolrabi gezaaid.
Ik had een tray leeg en daar heb ik gauw gebruik van gemaakt....... de rest komt nog wel.

Groeien
Eerst verdrietig nieuws: alle sla, andijvie en krootjes plantjes op mijn wijktuin kunnen niet meer groeien. Ze zijn zo erg aangevreten..... Eerst dachten we door slakken, maar dat was het niet alleen.  Ook een paar grote houtduiven en vast ook kauwen hebben aan alle plantjes geknaagd. Wat zeg ik? Geknaagd? Het hele hart eruit gepikt. Sommige plantjes heb ik helemaal niet meer teruggevonden, zodat ik aan mezelf ging twijfelen: had ik daar nu twee of vier of helemaal geen plantjes neergezet....
Ook de schooltuintjes van de kinderen zien er verdrietig uit.  Zo veel aangeknaagd of zelfs helemaal verdwenen......
Wat kun je eraan doen?

  • Vogelverschrikkers willen soms wel helpen. Dit kan simpel met een draadje met daaraan aluminiumfoliestukjes. Als de zon daarop schijnt, glimt dit, wat vogels afschrikt. Ook oude cd's kun je ophangen met een touwtje aan een stok gebonden. Dit heeft hetzelfde effect. Vorig jaar maakte ik een pracht-vogelverschrikker van lege blikken. Het glimt en ik knipte er allemaal mooie motieven in. Ook de dekseltjes gebruikte ik en ik hing het als een mobiel op. Als het waait, hoor je het tinkelen van de stukken blik tegen elkaar, wat vogels ook weer afschrikt
  • Vogelnetten,  zoals ik in mijn andere tuin heb. Dit is heel gemakkelijk als een tunnel over plantjes te zetten, met bogen van bijvoorbeeld elektrabuizen. De vogels komen zo niet bij mijn groenteplantjes.....
  • Gebruik maken van natuurlijke vijanden. ...
    Het egeltje in de tuin, moet de slakken op eten, als 't ie goed zijn best doet. Een paar mannen hebben een plateau hoog in een boom gehangen.  Bedoeld om buizerds te trekken. Op deze hoogte willen ze graag een nest bouwen.....Zouden ze komen? Ik hoop van wel, want dat zal de duiven zeker afschrikken!






















Het tunnelnet in mijn moestuin heb ik verder doorgetrokken en daar staan nu zo'n 16 paksoiplantjes in de grond. Het paste net. Alle 31 paksoiplantjes stonden al te harden in de kas. Nu, daar was het af en toe niet te harden, middenin de zon.
Er zijn er drie doodgegaan. Gewoon omgevallen.... Misschien door een slak maar dat was me niet helemaal duidelijk.... en drie gaf ik aan de buurvrouw die de kippen verzorgde tijdens de vakantie. Hoeveel paksoi zal ik uiteindelijk eten?

Planten
Om plaats te maken voor nieuwe plantjes (mijn courgettes zijn heel goed gegroeid!) moest ik in de kas plaats maken. Alle knolselderij plantjes kunnen vanaf mei de grond in.


Het zijn langzame groeiers, maar ik hoop op een beter oogst dan vorig jaar. Toen was dit veelzijdige knolletje bijna niet gegroeid.
Bij het planten laat ik het gat trouwens open, totdat ik water heb gegeven. Zo kunnen de wortels nog beter water opnemen.


Ik doe er gelijk wat biologische mestkorrels  bij en zal dit nog een paar keer herhalen deze zomer.  
En als de knolselderij in de grond zit heb ik weer lege potjes en plek over.
Ik heb eigenlijk geen zin om mijn bleekselderij plantjes nog verder uit te planten. ik denk dat ik die volgende week maar gelijk in de grond zet.

Ik heb in de tweede week, met dat warme weer, ook vijf van mijn courgetteplanten buiten geplant.
Meestal wacht ik tot ijsheiligen, maar er wordt echt geen vorst meer verwacht, dus volgens mij kunnen eigenlijk alle plantjes naar buiten, de grond in.

Een paar peperplanten, die in de vensterbank al bloemetjes kregen, mochten van mij in de kas de volle grond in.
De vrijheid voor hun worteltjes.
Ik heb wel zes planten, hoop dat ik ruimte genoeg heb in mijn twee kassen.....

In mijn kruidentuin had ik een hoekje over, waar vorig jaar mijn bonenkruid door de kippen was omgewoeld. .... en op het balkon stond een klein olijfboompje waar ik vorig jaar geen plek voor had.

Die kan dat hoekje mooi opvullen. Ik heb trouwens echt zwarte olijfjes geoogst (nog niet durven proeven....) Eigenlijk kan dit niet in ons klimaat, maar dat zegt 'men' ook van vijgen. Terwijl ik elk jaar een geweldige oogst van rond de dertig kilo heb..... :)
En áls we nu een super warme zomer krijgen. ..... wie zou daar bezwaar tegen hebben ?!?

Een voorbeeld van sterke groei. Er was wat (raapstelen)zaad tussen de rand van het glas en de onderrand van de kas gevallen.
En tòch gaat dat groeien!! 

Water geven
Nu, dit was zeker hard nodig! Regelmatig hingen mijn plantjes in de kas of op de vensterbank slap. Maar plantjes zijn sterk. Met een koele plens water, komen ze er vrijwel altijd weer bovenop.
Maar ik moet wel zo'n gieter of vijf, zes vullen om alle plantjes in de potjes en in de kas, weer van water te voorzien.
Plantjes in de volle grond hebben niet zoveel water nodig, want die moeten hun wortels diep in de aarde laten wortelen om bij het grondwater te komen. Geef je te veel water, dan krijg je juist oppervlakkige wortels. Bij het planten in de tuin moet je wel altijd water geven, om de wortels een flinke boost te geven. Meestal zijn die in een te klein potje ook wel wat uitgedroogd.
Bij de meeste plantjes geef ik er gelijk wat mestkorrels bij. Ben benieuwd of ik daar wat van merk.


Volgende week weer genoeg te doen
tussen al dat prachtige groen......