vrijdag 10 juni 2022

Mosterd maken

 Op een gezellig zomermarktje liep ik jaren geleden langs verschillende kraampjes  
met oude ambachten en zag een vrouw met een grote schaal op haar schoot. 
Met een balletje en mosterdzaad erin was ze bezig mosterd te maken. 
Het was een echt geduldswerkje en duurde heel lang, vertelde ze me. 
Boeiend dat ik het vond, besloot ik het ooit zelf te gaan proberen. Tot ik op Moeskers moestuin
  een wel heel snelle en eenvoudige versie voorbij zag komen. 
Toen mijn mosterdpot vorige week leeg was, besloot ik geen nieuwe te kopen, 
maar zelf mosterd te maken.
En Clarien heeft gelijk: het is inderdaad een fluitje van een cent.

Of 't ie ook lekker(der)  smaakt?
Nou, ik moest nog even wachten op mijn zelfgeslingerde honing om een deel van de mosterd
 te kunnen mengen met honing voor een milder resultaat, 
maar het is wel zeker dat deze mosterd goed pittig is!

Ik gebruik niet zó  veel mosterd,  maar  in mijn zelfgemaakte mayonaise  zaten laatst
 alleen maar bruine mosterdzaadjes en dat zag er toch wel apart uit en ook de smaak miste iets.
En dat klopt! Wist je dat mosterdzaad pas geur en smaak ontwikkelt als het bevochtigd en gebroken wordt?!

Verder gebruik ik mosterd in mijn zelfgemaakte dressing en 
dat zorgt niet alleen voor een mooie binding en kleur, maar ook voor een lekker pittige smaak.
En gefrituurde snacks?  Deze mosterd smaakt bij  mijn  
zelfgemaakte bitterballen en kroketten vast goed!
Moet het alleen nog een keer uitproberen....

Wist je trouwens dat mosterd één van de oudste smaakmakers ter wereld is? 
De oude Grieken en Romeinen  gebruikten al mosterd en zelfs binnenin sarcofagen 
in piramides in het oude Egypte is mosterdzaad gevonden.
Misschien komt daar het gezegde over Abraham wel vandaan?

Ook maken om vanaf nu ècht te weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt?*



Mosterd zelf maken

    voor 2 potjes


Ingrediënten:
  • 125 g mosterdzaad
  • 250 ml appelazijn of  andere milde azijn
  • versgemalen zee- of steenzout
  • 1  tl kurkuma
  • evt 1 el goede honing


Bereidingswijze:
Doe de mosterdzaadjes in een ruime pot en schenk hier de azijn bij.  Ik nam perenazijn (klik)  omdat ik daar nog een paar flessen van had staan. Je kunt een azijn naar keuze nemen.

Laat de mosterdzaadjes  een nacht weken in de azijn. Hierdoor krijg je een zachtere mosterd.

Mix de mosterd de volgende dag met de azijn, wat zout (gebruik weinig) en de kurkuma 
in een blender of notenhakselaar van de keukenmachine.
 De zaadjes moeten goed fijn vermalen worden en het mes van mijn een keukenmachine is te grof.
Hoewel je natuurlijk zelf kunt kiezen of je een grove mosterd wilt,
of een fijne mosterd van een meer zalfachtige structuur. 
Ik deed de helft van de mosterd in een potje
en mengde de andere helft met een eetlepel honing voor een milde(re) honingmosterd.
Natuurlijk kun je ook andere smaakmakers toevoegen.

Deze mosterd is eigenlijk een basisrecept en het leent zich voor talloze variaties.
Je kunt variëren met de soort azijn, je kunt suiker of honing toevoegen,
je kunt diverse soorten specerijen of kruiden toevoegen. 
Denk aan dragon, gember, kaneel, cayennepeper of wat je lekker lijkt.

Niet gelijk proeven... de mosterd moet minstens twee weken staan zodat de smaken
 op elkaar in kunnen werken.
De smaak en het aroma van mosterd bestaat uit vluchtige stoffen,
en kan na verloop van tijd verloren gaan.
Bewaar mosterd daarom in een gesloten pot in de koelkast.
Dan is ze zeker een jaar houdbaar.

Ik ga geen mosterd meer kopen, maar maak het voortaan lekker zelf!
* Uit eigen keuken...

En toen kreeg ik nog een lumineus idee!!

In mijn moestuin groeit op de meest vreemde plekken bladmosterd en wat denk je
 dat je krijgt als je deze plant laat doorschieten?
Juist ja....mosterdzaad. Ik laat ze vanaf nu allemaal doorschieten en heb ook
 aan de tuinbuurvrouw gevraagd het te laten staan....   
Wanneer mijn huidige mosterdvoorraad op is, kan ik mosterd maken met zaad uit eigen tuin. 

Hóe  leuk is dat?!!