dinsdag 19 december 2023

Honingzalf

 Honingzalf maken stond al heel lang op mijn to-do-lijstje.
Eerlijk gezegd heb ik jaren geleden een slordige poging gedaan die mislukte. 
Misschien dat ik daarom zo lang wachtte, want honingzalf maken is een precies werkje!
Met het bijna-laatste-potje-honing-van-eigen-bijen (van vorig jaar dus) maak ik deze zalf.
Wil je zelf aan de slag om honingzalf te maken, zorg dat je honing van een lokale imker koopt.
Deze honing is onbewerkt en onverhit waardoor alle waardevolle (voedings)stoffen erin blijven, 
want honing is meer, veel meer dan een zoetstof.
Iedereen weet dat honing goed is bij een zere keel, maar weet je dat honing ook uitwendig 
helpt bij een droge huid en genezend is bij wondjes en blaren?! Ze helpt tegen jeuk, 
insectenbeten en smetplekken. Ze werkt hydraterend (vochtinbrengend) en 
wordt in cosmetische producten gebruikt zoals maskertjes en haarspoeling. 
Ook wordt honingzalf vaak gebruikt bij wondjes bij huisdieren en paarden.
Honing zit bomvol vitamines en mineralen, zoals B2, B6, C en de mineralen natrium, 
kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink! 
Ze kalmeert zenuwen en voorkomt groei van schimmels en bacteriën.

De hoogste tijd om minstens één potje honingzalf altijd onder handbereik te hebben.




Honingzalf

voor 3 potjes

Ingrediënten:
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 40 ml castorolie
  • 18 g bijenwas
  • 40 g honing
  • 2 dr vitamine E olie
  • 10 druppels etherische lavendelolie
        ook nodig:
  • kookthermometer
  • zalfpotjes

Hoe maak ik het:
Doe de zonnebloemolie en castorolie in een kom en verwarm au-bain-marie samen met de bijenwas. De blokjes bijenwas rasp ik fijn, zodat de was sneller smelt
Gebruik een kookthermometer: de smelttemperatuur van bijenwas is tussen de 62°C en 64°C.
Roer regelmatig door en zorg dat de bijenwas volledig smelt.
Haal het schaaltje uit het hete water en laat langzaam afkoelen.

Voeg na twee minuten de vitamine E olie en de etherische olie toe.
Roer goed door.
Houd vanaf nu de temperatuur extra goed in de gaten.
Wanneer de zalf gaat stollen zie je dit het eerst aan de randen van de kom, zie foto.
Controleer de temperatuur en wanneer deze onder de 40°C is
schep je de honing erbij (40 gram is ongeveer één grote eetlepel)  en begint gelijk goed en
 stevig door te roeren tot je een  homogene massa hebt gekregen zonder klontjes. 
Lukt dit niet? Dan kun je de zalf weer kort verhitten, maar laat de temperatuur niet 
boven de 45°C komen, omdat door verhitting de 
goede stoffen (enzymen) in de honing worden vernietigd.
De kleur en structuur van de honingzalf lijkt een beetje op vanillepudding: lobbig en wazig.
Let op! Door het toevoegen van een koude stof en het roeren, gaat het stollen
 extra snel.
Zorg dat er goed schoongemaakte, liefst uitgekookte zalfpotjes klaar staan.
Doe de goed doorgeroerde zalf in de potjes, druk aan en smeer af met een spatel.
De zalf die lijkt op een creme, zal steviger worden doordat de bijenwas volledig stolt.
Doordat je de honing toevoegt op lage temperatuur blijven alle waardevolle
stoffen behouden, maar wordt de zalf ook licht korrelig.
De meeste zalf die ik maak van een maceraat, ziet eruit zoals in het linkerpotje:
glanzend en donkergeel.
Deze honingzalf ziet er een stuk lichter uit en is minder glad.

Honingzalf is een heerlijk zoete, maar ook licht plakkerige zalf.
Ik vind 'm hierdoor minder geschikt als dag- of nachtcrème,
 als lippenbalsem is deze eetbare zalf echter heel geschikt!
En op wondjes of kleine plekjes op de (droge) huid werkt ze herstellend en voedend.
De sneetjes in mijn vingers zijn sinds het maken van de honingzalf bijna weg.
Dát is het heerlijke van zalf maken: de olie en zalf gelijk voelen en testen.
Deze zalf is ongeveer een jaar houdbaar


De ingrediënten toegelicht:
Waarom ik honing in deze zalf gebruik, heb ik al beschreven. Het heeft geen nut deze zalf te maken met honing uit de supermarkt. Deze is altijd te hoog verhit, waardoor de kenmerkende enzymen zijn vernietigd die juist cruciaal zijn voor substantie, smaak en voedingswaarde. Koop honing bij een imker.
Wil je echt alles over honing weten? Klik dan  hier!

Bijenwas is een zuiver en eetbaar natuurproduct wat kleine deeltjes stuifmeel, propolis en honing kan bevatten waardoor ze antibacteriële, schimmelwerende en antioxidante eigenschappen bezit. 
Bijenwas geeft aan crèmes, zalf en balsems zijn stevigheid.

Castorolie is een veelzijdige, plantaardige olie die veel gebruikt wordt voor huid en haarverzorging.
De olie bevat veel ricinolzuur wat anti bacterieel en ontstekingsremmend werkt en daardoor een positief effect op huidaandoeningen - zoals eczeem - heeft. 
Smeren maar, deze mooie, pure en eetbare honingzalf!
Je weet precies wat erin zit...



P.S. Ga je zelf aan de slag? Hoewel mijn honing op is, heb ik nog wel bijenwas te koop (klik!)