zaterdag 23 april 2022

Daslookolie

 Dit is echt mijn laatste daslookrecept voor dit jaar! 
De inspiratie borrelt, maar de daslook is inmiddels gaan bloeien.
Dat betekent niet dat je geen daslook meer kunt oogsten en eten. De smaak van de blaadjes wordt minder krachtig, maar ze zijn nog steeds lekker. Je kunt nu ook de bloempjes toevoegen aan je eten. Ze geven niet alleen een heerlijk pittig-kruidige smaak (sterker dan bieslook) maar zien er ook nog eens fantastisch uit.

Deze mooie glazen flessen met houten dop, gekregen van Ineke, smeekten erom gevuld te worden....
En omdat het nog iets te vroeg is om likeur te maken, komt hier een mooie olie in. 
En van blad en daslookbloempjes samen, 
maak je deze kruidenolie.  Daslookolie is niet alleen kruidig en lekker, maar oogt ook mooi!

Echter..... toen ik de olie wilde gaan maken, bleek mijn zonnebloemolie op en die was nergens meer te krijgen! Na een zoektocht in diverse winkels kwam ik thuis met..... koolzaadolie. 
Koolzaadolie... wat is dat eigenlijk?!
Eigenlijk is koolzaadolie een nog betere keus en ik ben er tevreden mee! Ze wordt gewonnen uit koolzaad en is een milde, neutrale olie, boordevol gezonde, onverzadigde vetzuren - zoals omega 3-vetzuren - en antioxidanten. Daarnaast bevat koolzaadolie vitamine E en K.
En niet onbelangrijk: koolzaadvelden zijn gewoon in eigen land te vinden, dus er zijn geen lange transporten en vervuilende voedselkilometers nodig voordat deze olie in je keuken staat.
Koolzaadolie is het helemaal, wat mij betreft!!
En ik maakte om te beginnen deze daslookolie...




Daslookolie

      voor een 1/2 liter fles


Ingrediënten:

  • 4 -5 daslookbladeren, ong 20 gram
  • een paar daslookbloemen met stengel en een handvol witte bloempjes
  • 41/2 dl koolzaadolie

Hoe maak ik het klaar:
Was de daslookblaadjes, laat uitlekken of dep droog.


Snijd de blaadjes in repen van ongeveer 1 cm. Laat de bloemen heel.
Doe het daslookblad in een mooie, glazen en goed schoongemaakte fles. Zet de bloemstengels erin.
Vul de fles met de olie tot alles onder staat.

Laat de daslookolie twee tot drie weken trekken.
Zeef de bloemen en het blad eruit en schenk de olie over in een andere fles.

De olie is een jaar houdbaar.

Je kunt de olie gebruiken om pasta's en soepen op smaak te brengen. 
Voeg de olie op het laatst toe om  optimaal van de smaak te genieten!
Ook is deze olie lekker als basis voor mayonaise  (klik), om te gebruiken 
in een dressing of sprenkel over gegrilde groente of een salade!
Je kunt deze olie verhitten, maar koud gebruiken is beter, dan behoud ze alle goede voedingsstoffen
 van zowel de olie als de daslook.
Op dezelfde manier zoals je deze olie maakt, kun je ook een kruidenazijn maken.
Schenk  in een mooie fles over de blaadjes en bloempjes azijn in plaats van olie. (toch nog een idee ;))

Geniet nog langer van de smaak van het voorjaar en de unieke smaak van daslook!!

Bloeiend is ze prachtig....