vrijdag 15 november 2019

Vijgenbrood


Lekker voor bij een kaasplankje.....  een vijgenbrood!
En dat maakte ik heel simpel zelf van gedroogde vijgen.
 
Soms vraag ik me wel eens af hoe ik op het idee kom om ergens een blog over te schrijven. Het antwoord is simpel: de ideeën liggen op straat. In dit geval in de supermarkt. Neem nou dit vijgenbrood, ik zie het op de kaasafdeling liggen en dit jaar heb ik weer zóveel vijgen van mijn boom kunnen halen. Een groot deel van mijn vijgen heb ik dit jaar gedroogd. (zie mijn blog: vijgen drogen) en die kunnen dus prima verwerkt worden tot.... vijgenbrood.
 



















Ik lees de ingrediëntenlijst - daar ben ik snel klaar mee -  en
vervolgens maak ik het thuis na.

Omdat ik al vaker taartbodems maakte van noten, vruchten en zaden
(zie feestelijke aardbeientaart en mijn bananenpindataart )is het principe me bekend.
Dus zo gedacht, zo gedaan!


Vijgenbrood

  Ingrediënten:        
  • 150 g gedroogde vijgen
  • 15 g bruine amanden raw en bio

    verder nodig:
  • keukenmachine

Hoe maak ik het klaar:
Wel de gedroogde vijgen een half uurtje in warm water. Giet af en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Let op: dit donkerbruine vocht niet weggooien maar lekker opdrinken.
Doe eerst de amandelen in de keukenmachine en maal fijn. Heb je een speciaal hulpstuk om noten te vermalen, dan kun je ook die gebruiken. Voeg daarna de gewelde vijgen toe en laat de keukenmachine twee minuten draaien. Er mogen nog kleine stukjes zichtbaar zijn, maar het geheel is een smeuiige pasta geworden.
Haal deze uit de kom en vorm er met behulp van een bakring een rond broodje van. Ik had niet de goede maat bakring en gebruikte mijn handen en een rond tupperware bakje om het brood in te vormen.
Zet het plakkerige brood een half uurtje in de vriezer om op te stijven. Haal het uit de vorm en bewaar vervolgens in de koelkast.

Voordelen van het zelf maken van vijgenbrood:
  • je gebruikt geen plastic! Het vijgenbrood in de winkel zit in dubbel plastic gewikkeld. En dat is helemaal niet nodig!
  • het is eenvoudig en leuk om te doen
  • de prijs voor een vijgenbrood ligt tussen de twee en drie euro. Als je vijgen hebt van je eigen vijgenboom, kost het je (bijna) niets :)

 
Snijd er puntjes af en serveer met allerlei lekkere kaasjes. Ook noten, andere gedroogde vruchten en druiven combineren hier goed bij.
Lekker bij een wijntje of borrel rond tapastijd, maar een alcoholvrij feestmoment kan ook.
Schenk wat feestelijke bubbels in een mooi glas of serveer er druivensap of thee bij.
 
Mijn hubby is vandaag jarig en dát gaan we dus feestelijk vieren!
Of....eh.... hield hij nu niet van gedroogde vijgen?  ;) 
Mwah... we zullen zien.
 
Geniet van het goede leven!