zaterdag 2 september 2023

Dé echte pesto

Eén groot nadeel heeft basilicum: het kan niet tegen kou en is daarom éénjarig.
Ik maakte al heerlijke basilicumsoep, basilicumolie (klik) en azijn met basilicum 
maar de pesto had ik nog nooit gedeeld! Heerlijk met die overvloed aan basilicum in mijn tuin.
 Al vele soorten pesto's heb ik gemaakt: van boerenkool en spinazie en
van tomaten tot brandnetels....  (klik)
Zelf pesto maken is dan ook een koud kunstje!



Basilicumpesto


Ingrediënten:

  • 150 g verse basilicumblaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 g extra belegen kaas
  • 25 g pijnboompitten
  • 25 g cashewnoten
  • 75 ml olijfolie
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 25 ml basilicumolie
  • versgemalen zeezout naar smaak


Hoe maak ik het klaar:
Was de basilicumblaadjes, pel de knoflookteentjes en rasp de kaas.
Doe ze in de kom van de keukenmachine
 samen met de pitten en noten en laat draaien tot een smeuiige pasta. 
Meng de oliën door elkaar en voeg deze langzaam in een scheutje toe.

Maar waar is mijn mooie, groene pestokleur gebleven?
Het is een bruine pasta geworden door de cashewnoten, denk ik... 
Tja, dat heb je als er geen E-nummers aan toegevoegd zijn.
Maar de smaak is wel erg lekker!
Zacht, kruidig en aromatisch!

Deze pesto kun je in de koelkast twee tot drie weken bewaren. 
Schenk er een laagje (basilicum)olie op zodat de pesto luchtdicht bewaard blijft.
Verse pesto kun je ook invriezen. Doe dit bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm
zodat je makkelijk en handig blokjes pesto aan je gerecht kunt toevoegen.

Tegenwoordig hebben mijn kinderen een dosis wantrouwen voor datgene 
wat ik klaarmaak. "Heb je het zelf gemaakt, mam?! Oh, dan hoef ik het niet." 
Dit gaat vooral over drankjes, broodbeleg, bijzondere bijgerechten en over pesto dus.
Maar ik heb wat bedacht: zouden ze het verschil proeven
als ik het in het pestopotje uit de winkel stop? Met het etiket er nog op?

misschien vinden ze het opeens wel lekkerder!

In ieder geval zitten er in mijn pesto pure biologische ingrediënten 
zoals basilicum en knoflook uit eigen tuin.
En geen suiker en geen conserveermiddel.

Maar dat is ook het leuke van zelf maken:
je weet precies wat er in gaat!

Maak jij wel eens zelf pesto?!