Op de valreep in november... deze romige risotto met wildpluk paddenstoelen.
Lekker in elk seizoen en absoluut verrukkelijk in de herfst. Het jaargetijde dat bekend staat
om de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan paddenstoelen die dan tevoorschijn komen.
Hiep hoi! Op de boomstam die ik dit voorjaar injecteerde met deuvelbroed,
groeien ineens op meerdere plekken
grote trechterzwammen! Super blij mee!
Tijdens een wildpluktocht stuitte ik per toeval op twee grote zwavelzwammen, ook wel boskip of
'chicken of the wood' genoemd. Nooit eerder gevonden, maar ik wist gelijk wat ik er mee moest:
oogsten (niet alles natuurlijk!) en meenemen.
Op een omgevallen boomstam op een redelijk drukke plek in het park groeiden ze èn
ergens verderop gewoon in het gras groeiden nog meer zwavelzwammen.
Hoewel ze het hele jaar door te vinden zijn, zie je de meesten in september en oktober.
Daarna vond ik op een vermolmde, afgezaagde boomstam ook nog witte oesterzwammen.
Al eerder dit jaar vond ik in een park oesterzwammen op een levende boom.
Oesterzwammen kunnen naast dode bomen op een wond groeien van levende bomen.
Met oesterzwammen kun je je eigenlijk niet vergissen. Geen andere paddenstoel die daar op lijkt.
Oesterzwammen en champignons kun je prima drogen en dat heb ik eerder dit jaar gedaan.
In een dehydrator of voedseldroger droog je op 60°C in een drie tot vier uur tijd de paddenstoelen
knisperig droog, waarna ze lang houdbaar zijn.
Wat ik al lang eens van plan was, deed ik deze week: ik maakte een heerlijke, geurige
funghi risotto met deze (wild)pluk paddenstoelen.
Risotto met wilde paddenstoelen
voor 6 personen
Ingrediënten:
- 15 g gedroogde paddenstoelen
- 1/2 l warm water
- 150 g oesterzwammen
- 50 g kastanjechampignons
- 400 g chicken of the wood (zwavelzwam of boskip)
- 40 + 40 g biologische roomboter
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 dl witte wijn
- 450 g risottorijst
- 750 ml bouillon
- 5 takjes tijm
- 25 g walnoten
- 1,5 dl sojaroom
- 1 tl kruidenzout
- 200 g belegen kaas
Hoe maak ik het klaar:
Snijd eventueel de gedroogde paddenstoelen wat kleiner en week ze in een halve liter warm water.
Laat ze minimaal een half uur staan.
Omdat ze pas aan het eind van de risotto gebruikt worden, kunnen we gelijk beginnen met de risotto.
Neem de verschillende paddenstoelen, veeg ze schoon en
Ziet dit er niet fantastisch uit.
Smelt 40 g boter in een koekenpan en roerbak samen met één teentje knoflook de paddenstoelen
tot ze gaar en bruin zijn. Grotere stukken oesterzwam moet je wat langer bakken
dan dungesneden champignons.
Pel en snipper ondertussen de uien en overige knoflook.
Smelt 40 g roomboter in een ruime braadpan of wok. Fruit de ui en knoflooksnippers twee minuten.
Voeg de risottorijst toe en roer tot alle korrels rondom glanzen.
Voeg dan de witte wijn toe
Maak ondertussen de bouillon klaar.
Gebruik het weekvocht van de gedroogde paddenstoelen - wat ruikt dat lekker -
en vul aan tot 1250 ml met heet water.
Voeg twee lepels bouillonpasta of twee bouillonblokjes toe.
Giet een scheut warme (paddenstoelen)bouillon bij de risottorijst
Laat de risotto zonder deksel op de pan op middelhoog vuur garen.
Voeg elke keer - wanneer de vorige is opgenomen - een nieuwe scheut bouillon toe.
Het zal ongeveer een half uurtje duren tot al het vocht is opgenomen en
de rijst gaar is.
Rasp ondertussen de extra belegen kaas, pel de walnoten en was de verse tijm.
Roer de gebakken paddenstoelen, de sojaroom en het kruidenzout door de risotto.
Serveer de risotto warm van het vuur af.
Serveer met de walnoten en overige geraspte kaas.
Dit is een heerlijke, romige risotto!
Jammer dat ze hier thuis niet zo van paddenstoelen houden,
anders zou ik het elke week eten.
En het geldt nog steeds: voor een goede, romige, smaakvolle
risotto mag je me 's nachts wakker maken!
Dit is er weer zo één!
Lijkt je dit nu heel lekker maar is paddenstoelen zelf plukken nog een brug te ver?
Lees dan eens hoe je zelf paddenstoelen kweekt: klik!
De paddenstoelen zijn te vervangen door champignons of oesterzwammen
uit de winkel of vers van de markt.
Geniet van de smaak van de herfst!