Deze zondig zoete lekkernij mag af en toe best.
Speciaal voor mijn verjaardag gisteren, maakte ik gezouten karamelfudge.
En ze is op en top lekker in mijn appeltaart-met-karamelfudge-en-stroopwafeldakje,
die ik regelmatig bak voor verjaardagen!
Op zoek naar fudge voor deze verjaardagstaart, blijkt dat ze niet in alle winkels te koop is.
Zelf maken dan maar. Het stond toch al een tijdje op m'n to-do-lijstje.
En dat blijkt eigenlijk niet zo moeilijk!
Kijk maar mee!
En deel lekker uit!
Gezouten karamelfudge
voor 40 karamelstukjes
Ingrediënten:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 100 g witte basterdsuiker
- 50 g donkere basterdsuiker
- 50 g roomboter
- 2 tl vanille extract
- 1/2 tl zeezout
Hoe maak ik het klaar:
Neem een kleine pan en doe hier alle ingrediënten in.
Zet op laag vuur en roer door tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is.
Zet het vuur dan iets hoger, maar niet te veel.
Blijf constant roeren en ga met je lepel ook over de bodem van de pan,
zodat de suiker geen kans krijgt aan te branden. Begint het mengsel te borrelen,
roer dan nog zo'n 10 minuten door.
Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten staan. Voeg nu het zeezout toe
voor de gezouten karamelfudge.
Bekleed een bakvorm of ovenschaal met bakpapier. Een vorm van 15 bij 20 cm is genoeg.
Een niet passende vorm kun je verkleinen door karton of papier te omkleden
met aluminiumfolie en erin te leggen.
Neem de pan met karamelfudge en roer ongeveer 7 minuten door. De karamelfudge
zal steeds wat dikker worden. Neem hier echt de tijd voor, want roer je te kort,
dan blijft de fudge te zacht en al zou je ze in de vriezer leggen, ze wordt niet stevig.
Als je merkte dat de fudge heel langzaam terugloopt
wanneer je met een lepel een streep over de bodem trekt, dan kun je het hete mengsel
in de klaargezette vorm schenken.
Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk aan.
Laat het nu op kamertemperatuur afkoelen tot het volledig koud is.
Snijd de fudge dan met een scherp mes in stukken.
Zondig zoet zou je er teveel van kunnen eten, maar we kunnen het best
bij eentje laten.... toch?!
Geniet!