donderdag 26 januari 2017

Alcoholvrije gluhwein

Yes! Yes! Het kon!  Ik heb geschaatst deze week!


Op natuurijs! 
Lekker buiten in de vrieskou, met het zonnetje erbij.
Het ijs kraakte....... maar  bleef heel.
Het was weer even wennen, maar het ging goed, op de gladde ijzers!
Hoewel het overdag flink dooit, hoop ik dat het er nóg een keer van komt!
Want wat is schaatsen op natuurijs, lekker buiten en dichtbij huis, heerlijk!
Zou deze winter een beetje schaatswinter worden?! 
Over de Elfstedentocht droom ik niet, maar als Hollandse móet je kunnen schaatsen, toch?!
Van mij mag het nog wat kouder worden!

En wat is er lekkerder om na een half uur of een uur schaatsen, gauw thuis op te gaan warmen met een warm drankje.
Zoals een glas glühwein. 
En om er samen met de kinderen van te kunnen genieten, maakte ik een alcoholvrije versie.
Hartstikke lekker, kruidig en warm!
 
Meestal wordt alcoholvrije glühwein van druivensap gemaakt.
Maar dat hoeft niet. Ik maak het van puur bessensap.
Ik heb in de zomer een hele lading zwarte bessen ontsapt en daar heb ik nu plezier van. 
Flessen vol puur, ongezoet zwarte-bessensap heb ik staan. Rijk aan antioxidanten.
En nog een paar flessen vlierbessensap.

Deze sappen zijn ook te verkrijgen bij de Natuurwinkel.
De bessensmaak geeft uit zichzelf al een kruidige, bijzondere smaak aan dit drankje!
I love it!


Alcoholvrije glühwein

voor 3 tot 4 glazen

Ingrediënten:
  • 1/2 l ongezoet vlierbessensap of zwarte bessensap
  • stukje gember van 2 cm
  • kaneelstokje
  • 1 biologische sinaasappel
  • 10 - 15 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • evt. 1 tl rietsuiker
Hoe maak ik het klaar:


Was de sinaasappel goed en steek de kruidnagels erin.
Mijn vierjarige hulpje maakte er een boze egel van. En natuurlijk kijkt hij boos, want hij weet dat hij straks de pan in moet :(.
In mijn volgende logje laat ik zien, wat je nog meer  kunt maken met sinaasappels en kruidnagels.

Doe de sinaasappel, samen met de andere specerijen in een pannetje.

Schenk hier het sap overheen.
Verwarm dit op een matig vuur en laat het trekken met de deksel op de pan.
Het hoeft niet te koken!
Ideale tijd is een half uur, maar ik dronk het de ene keer na 10 minuten.
De andere keer dronk ik het na twee uur. Kan allebei!

Ik zette het pannetje gezellig op de houtkachel.
En wat smaakte dat lekker, toen ik van buiten weer thuis kwam.
Alleen de kaneel kan iets te overheersend worden.

Voordat je de glühwein serveert, snijd je de sinaasappel door de helft.
Knijp zoveel mogelijk sap eruit en meng dit met de glühwein.


Schenk het in een robuuste beker....
of in een mooi glas.


Is de smaak nog te puur of kruidig, dan kun je het aanlengen met wat water of er een theelepeltje rietsuiker bij doen (voor de echte zoetekauwen dan).

Enneh..... wordt het toch geen schaatswinter?
Het is buiten koud genoeg om jezelf af en toe op een glaasje glühwein te trakteren.
Gewoon na een fietstochtje, de boodschappen of na het doen van een tuinklus. 
Laat je lekker van binnenuit verwarmen.

Mijn oudste die elke dag ver naar school moet fietsen, wil het al graag mee
naar school nemen, in zijn nieuwe thermosfles.

Ik denk dat ik erg snel door mijn voorraadje bessensap heen raak....... ;)