vrijdag 16 april 2021

Berliner bollen

Ze hoeven maar twee minuutjes te bakken, bevatten bijna geen suiker en 
er gaat een half potje jam in.....

Mjummmm.... ik bakte Berliner bollen, omdat we juist vandaag wel wat troosteten konden gebruiken!
Warm krijg je het er ook van, want hoewel de baktijd kort is, behandel je het als brooddeeg:
 tien minuten kneden en zo'n anderhalf uur rijzen op een warme plek.

Of de Berliner bollen van oorsprong ook uit Berlijn komen, is de vraag. 
Ze worden in heel Duitsland Berliner genoemd, behalve in Berlijn. Daar heten ze  Pfannküchen. 
Snap jij het nog? Ik niet, maar dat hoeft niet om ze toch waanzinnig lekker te vinden!

Ik maakte ze met een jamvulling, maar een vulling van banketbakkersroom kan ook.



Berliner bollen

  Voor 12 stuks

Ingrediënten:
  • 300 g gebuild tarwemeel
  • 200 g bloem
  • 25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 30 g rietsuiker
  • 100 g roomboter
  •  1 tl vanillesuiker
  • 1 tl vanille extract (klik)
  • 3 eieren
  • 125- 150 ml sojamelk (ongezoet)
  • aardbeien- of pruimenjam
  • zonnebloemolie om te frituren
  • poedersuiker ter garnering

Hoe maak ik het klaar:
Werk met ingrediënten die op kamertemperatuur zijn. 
Smelt de roomboter. Roer de gist met de helft van de suiker los met een houten lepel en laat even staan.
Weeg meel en bloem af, roer de suiker en vanillesuiker erdoor en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het gistmengsel, de gesmolten boter en de melk. Roer goed vanuit het midden door elkaar. Gebruik je gedroogde gist, dan roer je dit er gewoon door. Voeg twee eieren toe en splits het derde ei. Bewaar het eiwit en gebruik alleen de dooier voor het deeg. Roer en kneed het mengsel tot een deegbal ontstaat, is het te droog, voeg dan wat extra melk toe, is het te nat, voeg dan wat bloem toe. Kneed nu zo'n tien minuten om het deeg en de gluten erin  op te rekken.
Maak een deegbal en dek deze af met een in heet water gedrenkte, schone theedoek.
Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. 
In het zonnetje achter glas is een goede plek. 
 Rol de deegbal daarna uit tot een lap van zo'n 4 à 5 mm dik. 
Steek met een koeksteker of glas van 7 cm doorsnede 

cirkels uit het deeg. Zorg dat je een even aantal krijgt. Ik kon er zo'n 24 uitsteken.
Leg de helft op een bakplaat en verdeel hierop een dessertlepel jam. Ik gebruikte pruimenjam voor een verrassende smaak.
Neem het tweede rondje en bestrijk de randen hiervan met het overgebleven eiwit. Rek ietsje uit 
en leg dit over het hoopje jam op de onderste deegcirkel zodat een bolvorm ontstaat.
Druk de randen goed aan, zodat je bol niet openscheurt.
Ga door tot alle cirkels op zijn. Dek de bollen af met een natte theedoek en zet weer op een warme, tochtvrije plaats om te rijzen. 

Laat het zo'n half uur rijzen.
Verhit intussen de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 180 graden.

Laat de bollen na het rijzen met zo'n drie of vier tegelijk in de hete olie glijden en bak 1 minuut. Keer de bollen en bak nog 1 minuut tot ze aan beide zijden goudbruin zijn. 
Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker en serveer.
Op mijn vraag of dit waanzinnig lekker was, waren de meningen ietwat verdeeld. 
De één vond de  jam niet zo lekker, de ander vond de jam juist heerlijk maar het deeg te dik.
Ach... zo heb je altijd wat.
En ik? Ik zou er het liefst twee achter elkaar eten omdat ze zó lekker zijn, maar daarvoor zijn ze te machtig! 
Mijn kelderplanken moeten zo langzaam aan leeg met een nieuw tuinseizoen voor de deur, 
dus een recept waarin ik jam kan verwerken is nu zeer welkom 

Vaak worden Berliner bollen ook gebakken zonder vulling. Na het bakken snijd je de bol dan open
 en vul je hem met jam of met banketbakkersroom en als je niet kunt kiezen met allebei.
Wie weet, probeer ik dát ook nog eens, hoewel ik deze Berliner bollen al super vind!

Heb jij wat troosteten nodig?
Lekker bakken dan maar.....