donderdag 6 oktober 2022

Indiase curry met muismeloen en

 Wat aten wij heerlijk Indiaas, gewoon doordeweeks.... 
En dat was niet snel, snel uit een pakje!

Een heerlijke curry ontwikkelt zichzelf als het even de tijd krijgt om te mogen pruttelen.
Ondertussen maak je een verse raita, bak je naanbrood en kook je rijst gaar.
Het leuke is dat je toch binnen een uur aan tafel zit!!

 Ik verzon deze curry omdat ik zo'n rijke oogst van muismeloenen heb!  
En ik zag een paar roosjes broccoli groeien in de tuin....  Het kan allemaal in een goedgevulde,
 rijk smakende curry!
En zoals veel Indiase gerechten is dit een vegan maaltijd!

Kun je niet alle ingrediënten bemachtigen? Onderaan zie je variaties...


Indiase curry

   voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 3 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • stuk gember van 3 cm
  • 1 pittige peper ((Devils tongue)
  • 2 tl Indiase curry pasta (vegan)
  • 2 el chili-olie
  • 1 el zonnebloemolie
  • 500 g verse tomaten
  • 250 g rode spliterwten
  • 500 ml heet water
  • 200 g broccoli
  • 500 g muismeloentjes
  • 300 g vegan wok- of kipstukjes
  • 400 ml kokosmelk


Hoe maak ik het klaar:
Pel de uien en snipper ze fijn. Schil de gember en rasp of snijd in hele kleine stukjes. Verhit de twee soorten olie in een hapjespan en voeg de Indiase curry pasta toe. Fruit de ui en gember in de olie en pers de teentjes knoflook erboven uit. 
Roerbak 5 minuten op middelhoog vuur.
Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe, samen met de linzen en het water.  Roer goed, 
breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat op zacht vuur de linzen gaar koken in 15 minuten.
 Maak ondertussen de broccoli schoon en verdeel in roosjes. 
Was de muismeloentjes en halveer ze.
Voeg ze aan het tomaten-linzenmengsel toe en laat 5 minuten koken met de deksel op de pan.
Bak ondertussen de vega wokstukjes in een kleine koekenpan.
Roer na 5 minuten de kokosmelk en de vegetarische wokstukjes door de curry. 
Laat heel even doorwarmen. Het is lekker als de muismeloentjes nog wat stevig zijn.

Heb je nog nooit muismeloenen gegeten? Ze smaken naar komkommer met een licht (citrus)zuurtje.
 Perfect voor in een curry vol rijke smaken.
Serveer met rijst, komkommerraita en naar keuze zelfgebakken naan-brood (klik) of papadums.
Papadums zijn te koop bij de beter gesorteerde supermarkt of een Surinaamse toko.
Je bakt ze kort in hete olie waardoor de platte rondjes opzwellen 
vergelijkbaar met als je zelf kroepoek bakt en dat binnen 5 seconden. Leuk om eens te proberen.

Een compleet Indiase vegan* maaltijd staat op deze manier binnen een uur op tafel!
Zonder zakjes en pakjes... en boordevol smaak die je smaakpapillen strelen.

Eet smakelijk!


Tips en variatie:
  • Kun je nergens muismeloentjes vinden, zet ze dan volgend jaar zelf eens op een warm en beschut plekje in je tuin.
  • Je kunt de muismeloen evt vervangen door een stevige, biologische komkommer of twee paprika's.
  • Neem een blikje tomaatblokjes ipv verse tomaten
  • Maak je raita met yoghurt dan is deze maaltijd niet meer vegan