dinsdag 17 oktober 2023

Koolsoep

 Een dagje later smaakt ze nog lekkerder.... deze voedzame koolsoep.
 Van de prachtige groene kool uit de tuin, maakte ik een lekker dikke maaltijdsoep!
Niet iedereen vond 'm even lekker, maar gezond is deze echt Hollandse soep wel!


Koolsoep

          voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 500 g groene of savooiekool
  • 2 kleine uien
  • 4 aardappels
  • klont boter
  • 1 liter groentebouillon van bouillonpasta of blokjes
  • 1 tl kerrie
  • 0,5 l ongezoete sojamelk
  • 150 g belegen kaas
  • 2 takjes verse basilicum
  • 3 takjes verse peterselie
  • versgemalen zeezout en peper naar smaak

Hoe maak ik het klaar:
Was de kool goed en snijd in smalle reepjes. Je pureert de soep niet, dus snijd fijn. Pel en snipper de uien. Maak de aardappels schoon en snijd in blokjes.
Smelt de boter in een grote soeppan en voeg de ui en de kool toe. Laat onder goed roeren


 in een paar minuten slinken. Voeg de aardappelblokjes toe.
Maak de bouillon - ik gebruik altijd zelfgemaakte bouillonpasta  (klik) -
en voeg toe. Breng de soep aa de kook met het deksel op de pan en laat 
de groenten in 15 minuten gaar worden.
Voeg de kerriepoeder toe en de melk
en roer goed door. Breng de soep weer aan de kook.
Snijd de kaas in kleine blokjes en roer door de soep.
Was de verse kruiden, snijd in stukjes en voeg ook toe.
Bewaar een paar toefjes peterselie als garnering.

Eet smakelijk!
Wist jij het? Dat groene kool ook savooiekool genoemd wordt?
Het is een gezonde groente van Nederlandse bodem.
Hoe eet jij deze het liefst?