dinsdag 7 december 2021

Stamppot met pastinaak, krokante salie en uienjus

Pastinaak is een heerlijke, zoete wintergroente, een ondergrondse verrassing tot je 'm oogst.
 Uit mijn tuin kwamen mooie, slanke, rechte wortels tevoorschijn..... 
ik nam er zes mee voor in mijn stamppotje.
Pastinaak (Pastinaca Sativa) hoort nog een beetje tot de vergeten groentes al komt daar verandering in. 
Pastinaak is de voorloper van onze winterwortel. Vroeger werd hij als hoofdvoedsel gegeten, voordat de aardappel vanaf de 18e eeuw zijn entree maakt. Deze zoetsmakende wortel fleurt koude, donkere
 winterdagen op en geeft nieuwe energie. In deze stamppot combineert hij perfect met 
de hartige salie en de kaas. De gekarameliseerde uienjus licht het zoete weer prachtig uit.
Het leuke van dit stamppotje is dat bijna alles uit eigen tuin komt: van  salie tot appelstroop, van  aardappels tot uien en natuurlijk de pastinaak zelf.

Laat je verrassen!


Stamppot met pastinaak, krokante salie en uienjus

      voor 6 personen


Ingrediënten:
  • 1250 g bio aardappelen
  • 750 g pastinaak ongeveer 5 wortels
  • 250 g belegen kaas
  • 100 ml sojaroom
  • 6 el zonnebloemolie
  • 40 g salie
  • 5 kleine rode uien
  • 1,5 el appelstroop 
  • 150 ml appelsap (van appeldiksap)
  • 1,5 tl maïszetmeel (maïzena)
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappelen en maak de pastinaak schoon. Je kunt de wortels schillen, maar dit hoeft niet. Alleen schrappen kan ook. Snijd in kleinere stukken en kook de aardappels en pastinaak samen in wat water met zout in ongeveer 20 minuten gaar. 
Snijd de kaas in blokjes.
Giet af en stamp de aardappels met de pastinaak tot puree. Meng de sojaroom erdoor tot je een smeuïge puree hebt gekregen. Roer de kaasblokjes erdoor en laat op zacht vuur licht smelten. Breng op smaak met peper en zout.

Haal de salieblaadjes van de steeltjes, was ze voorzichtig en dep droog.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak hier de salieblaadjes op hoog vuur tot ze knapperig zijn. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Maak de uien schoon en snijd in ringen. Bak in dezelfde olie de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en breng aan de kook. Meng het maïszetmeel met wat water en voeg toe om de uienjus te binden. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Serveer de pastinaakstamppot met de zoete uienjus en verkruimel daarboven de gefrituurde salieblaadjes.

Stamppot staat extra feestelijk als je het in een bakring op je bord schept. Druk de stamppot erin en haal dan de ring voorzichtig weg.
Zó kun je (deze) stamppot prima als Kerstdiner serveren.
Of niet...

Eet smakelijk!