dinsdag 24 december 2024

Mijn favoriete dipsausjes (2)

 Er wordt wat afgegeten en gegourmet deze dagen.
Daar kunnen we een heleboel van vinden, maar vandaag deel ik alleen het 
tweede deel in de serie 'mijn favoriete dipsausjes'. Wij eten ze bij het gourmet, 
maar ze passen ook prima bij de winterbbq,  broodje falafel of.... 
Waar passen ze eigenlijk niet bij?
In ieder geval weet je precies wat er in zit als je deze sausjes zelf maakt, want we maken ze 
'from scratch'. Dus zonder E-nummers, geen suikers en geen inferieure producten die je
 jezelf en zeker niet je  kinderen of gasten wilt voorzetten.

De basis bestaat uit huisgemaakte mayonaise. Je kunt ook een goede, lekkere mayonaise kopen.
Kies ook voor  een goede biologische dikke yoghurt. 
Dit maakt je sausje frisser, wat dunner en minder vet. 

Met het laatste eitje van m'n kippen maakte ik de mayo zelf.
Nog nooit mayonaise gemaakt? Met maar vijf ingrediënten heb je binnen vijf minuten
 een volle pot romige, huisgemaakte mayo. Klik hier voor het recept. 

Dit keer maken we met deze basis drie sausjes: 
kaassaus, groene kruidensaus en de beloofde paprikasaus.
Een heerlijk trio in wit, groen en rood.
Toch nieuwsgierig naar de knoflooksaus, kerriesaus en mosterd rozijnensaus? 
Die staan in deel 1 en vind je hier....



Kaassausje

       voor 3 dl

Ingrediënten:
  • 3 el bio volle yoghurt
  • 3 el mayonaise
  • 100 g roomkaas
  • 30 g geraspte belegen kaas
  • 30 g feta
  • 1 el geraspte komkommer

Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst de basissaus door de mayonaise met de yoghurt te mengen. Meng ook de roomkaas erdoor.
Rasp de belegen kaas op een fijne rasp, verkruimel de feta en roer door de saus.

Rasp de komkommer en roer ook deze door het sausje. Ben je een liefhebber van zachte
 Franse kazen? Je kunt de roomkaas en feta vervangen door je favoriete kaasjes.


Groen kruidensausje

    voor 3 dl

Ingrediënten:
  • 4 el  mayonaise
  • 4 el bio volle yoghurt
  • 1 el roomkaas
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes selderij
  • 4 takjes peterselie
  • 4 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 takjes basilicum
  • 1 druppel oregano etherische olie

Hoe maak ik het klaar:
Doe de yoghurt, mayonaise en roomkaas in een schaaltje en roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg eventueel de etherische oregano olie toe. Je kunt ook verse oregano gebruiken, dus dit hoeft niet.
Was en snijd de verse selderij, peterselie en basilicum fijn.
Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijmtakjes. Snijd de rozemarijn heel fijn.
Roer de verse kruiden door de saus. Rasp de komkommer en roer ook deze erdoor.



Paprikasausje


    voor 3 dl

Ingrediënten:
  • 3 el mayonaise
  • 3 el bio bolle yoghurt
  • 3 el bio tomatenketchup
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1/2 biologische rode puntpaprika

Wat heb ik nodig:
Maak de basissaus met de mayonaise en yoghurt en roer hier ook de ketchup door. Doe dit gelijk in het schaaltje waar je de saus in serveert. Roer er de gerookte paprikapoeder door. Gebruik je de pittige paprikapoeder, neem dan minder.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd één helft in hele kleine blokjes.

Voeg de blokjes toe aan de saus en roer goed door. Bewaar er een paar als garnering
en strooi ook nog wat paprikapoeder over de saus.

Et voila!
Klaar zijn je sausjes
Ik maakte ze in schaaltjes van 3 dl. Gebruik je kleinere schaaltjes, bakjes of
 kopjes, halveer dan de recepten.

Bewaren? Dat kan prima afgedekt met plastic folie of een beewax wrap in de koelkast.
De sausjes zijn ongeveer twee tot drie weken houdbaar.
Hoewel je vast een goede reden bedenkt om de sausjes bij te serveren.
Een sausje geeft nét dat beetje extra, dat beetje sjeu...