dinsdag 4 mei 2021

Lentesoepje met daslook


Ongelooflijk! Ik heb look in mijn tuin staan!!
Hoewel ik vorig jaar een pol had gekregen, was ik vergeten welk plantje het nu precies was.
Het is geen daslook, maar lijkt er sterk op. Ik heb driekantig look [Allium triquetrum] gekregen.
Van daslook [Allium ursinum] zijn de bladeren breder, waardoor je het makkelijker kunt verzamelen.
Beide plantjes behoren tot dezelfde familie, net als nog veel meer loken. Ze zijn eetbaar en gezond.
Zo is daslook goed voor het immuunsysteem, goed voor de spijsvertering, ze werkt preventief
tegen hart en vaatziekten en geneest voorjaarsmoeheid. 
Voor veel culinaire ideeën en voor een reinigende detox kuur is één pol natuurlijk veel te weinig. 
Ik was dan ook niet een klein beetje verbaasd toen ik dit weekend een boswandeling maakte
 en alleen maar daslook onder de bomen aan weerszijden van het pad zag groeien!! 
Het was zoveel dat ik elke keer opnieuw kreten van verbazing slaakte: "Oh, zoveel!"
 En "Oh, kijk! Hier ook al!!" 
Tot Peter grapte dat je er wel met de grasmaaier over kon gaan....

Ik verzamelde een heel bescheiden klein bosje bladeren.
En ja, het was echt de karakteristieke en herkenbare lookgeur die het gezonde, eetbare daslook
 onderscheidt van het licht giftige dalkruid of het zwaar giftige Lelietje-van-Dalen.
Lees hier meer over... (klik)


Ik maakte er een heerlijk, licht soepje van.
Aan een flinke hand daslookbladeren heb  je genoeg, want...  bedenk dat dit plantje nog niet zo lang geleden beschermd was en niet geplukt mocht worden. Gelukkig is er deze geweldige comeback van de daslook en vanaf 1 januari 2017 behoort het ook niet meer tot de beschermde plantsoorten.

Geniet mee van dit  verrukkelijke, lichte soepje. Na één keer was 't ie schoon op!!


Lentesoepje met daslook

              voldoende voor 4 koppen

Ingrediënten:
  • 1 handvol daslookblad; 30 - 40 g
  • 60 g boter
  • 1 kleine rode ui
  • 60 g volkoren meel
  • 1 liter water
  • 2 el bouillonpasta
  • 50 ml sojaroom
  • evt een paar daslookbloemetjes

Hoe maak ik het klaar:
Smelt de roomboter op een laag vuurtje in een soeppan. Pel en snipper de rode ui heel fijn. Fruit de uisnippers een paar minuten in de boter. Voeg dan het volkoren meel toe en roer goed tot het een soort bal in de pan wordt.
Maak de bouillon van het water en de bouillonpasta. Heb je geen pasta, gebruik dan kruidenbouillontabletten. Voeg de bouillon in scheuten toe en roer elke keer goed door op middelhoog vuur zodat er geen klonten ontstaan. Als al het water op is, laat je de soep zo'n 10 minuutjes koken.
Was de daslookbladeren goed en snijd ze in kleine reepjes.
Voeg de sojaroom toe aan de soep en roer goed. Zet het vuur uit. Voeg nu de daslookblaadjes toe en laat met de deksel op de pan zo'n 5 tot 10 minuten staan. Laat niet meer koken.

Serveer warm en geniet van de heerlijke, kruidige smaak. Ik was aangenaam verrast.
Lekker als voorgerechtje of als lunch 
met een getoast broodje erbij.
De bloemetjes zijn ook eetbaar en hebben een nog krachtiger smaak.
Garneer met een bloemetje in de soep en eet smakelijk!!

De gezonde en zelfs geneeskrachtige werking van daslook is al heel lang bekend.
Dit soepje schijnt in de elfde eeuw - de tijd van de riddertoernooien, sterke burchten en kastelen
 en de Vikingen - al regelmatig op het menu te hebben gestaan.
Terug van weggeweest dus!!
Ik ga dit vaker eten. Wie ook?!