Dennennaalden zijn eetbaar en gezond. Ze bevatten veel vitamine A en C en
zitten vol antioxidanten.
Ik maakte al eens een helende, verzachtende hoestsiroop van dennennaalden,
een favoriet op m'n blog en al bijna 1800 x gelezen: klik!
Ook kun je dennennaaldenthee drinken.
Maar deze keer maak ik een tintelende, sprankelende limonade ermee.
Dennennaalden geven van nature 'prik' af aan je drankje en
het is grappig daar gebruik van te maken!
Let op dat je dennennaalden plukt en geen naalden van een andere naaldboom.
Hoewel ook de naalden van een spar eetbaar zijn, gebruiken we hier de den.
Het trucje om deze naaldbomen te herkennen, heeft te maken met de groeiwijze van de naalden:
- De -S- van Spar staat voor Solo, de naalden groeien los van elkaar uit de tak
- De -D- van Den staat voor Duo, de naalden groeien in tweetallen uit de tak
- De - L- van Lariks staat voor Legio, de naalden groeien in groepjes uit de tak.
Sprankelende dennenlimonade
voor 2 glazen
Ingredienten:
- dennnennaalden zo'n 40gram
- 70 g biologische suiker
- 350 ml water
- fles met beugelsluiting
- schijfje citroen
- ijsblokjes
Hoe maak ik het:
Pluk de groene dennennaalden, aan een boom zitten er genoeg en anders verliest de boom de naalden vroeger of later toch.
Was de dennennaalden grondig in koud water en herhaal dit twee keer.
Dennennaalden zijn nogal stoffig en dat wil je niet in je drankje.
Doe de dennennaalden in een fles met beugelsluiting.
Schep er de suiker bij en overgiet met koud water.
Doe de fles dicht en laat drie dagen staan op een warme plek, niet in fel zonlicht.
Schud de fles een paar keer per dag. Je ziet al belletjes verschijnen:
de natuurlijke prik.
Na drie dagen is je drankje klaar.
Zeef het drankje door een zeef
met kaasdoek of een koffiefilter en schenk in een mooi glas.
De dennennaalden in de fles gooi ik niet weg. Ik probeer ze nog een keer te gebruiken.
Wanneer ik schud, zie ik weer belletjes komen. Ik denk dat je voor dit drankje
de dennennaalden best tweemaal kunt gebruiken!
Serveer met ijsblokjes en een schijf citroen.
Net als met andere koolzuurhoudende drankjes gaat de prik er snel af als je 'm laat staan.
Ik vind het een verrassend, heerlijk drankje.
Zonder citroen smaakt het naar dennenhoestsiroop, mét citroen is het
een verfrissend, sprankelend drankje.
En zó makkelijk te maken dus!
Je moet maar net even weten waar er dennen groeien om regelmatig wat te kunnen oogsten.
Ben ik blij met mijn nieuwe werkplek. Daar groeien meerdere - van oorsprong
inheemse - dennen.
Op je gezondheid!