maandag 11 november 2019

Zelf glassex maken


Op maandagmorgen, zo na het weekend, is het tijd om te ruimen in huis en het - voor het oog - wat netter maken. De grotere schoonmaakklussen komen later in de week.

 
Gelukkig heb ik Glassex, want voor het zicht doet dat wonderen.
Een spuitje hier en een spuitje daar.
 
Vul voor Glassex elk willekeurig merk ruitenreiniger in, iedereen weet wat ik bedoel, toch?
Inmiddels heb ik een andere eettafel dan de glazen die we eerst hadden, is de glazen salontafel weg-geminimaliseerd, maar de spiegel in de keuken, de glasplaat op de buitentafel, het gasfornuis en het deurtje van de oven moeten op z'n tijd wel glimmen....
 
Nu kan dit ook met een spuitfles azijn, maar voor net wat extra power, maakte ik zelf Glassex, speciaal voor glimmende en glazen oppervlakken.
Heel simpel, daadkrachtig en bovendien super goedkoop. En je recyclet de fles, dus geen single-use plastic meer.
De fles op de foto is denk ik zo'n zes(!) jaar oud.
Beter, toch?!
 
 

Glassex maken

Benodigdheden:
  • 1 fles met spuit
  • scheutje spiritus
  • 3-5 druppels afwasmiddel (Ecover)
  • water
Hoe maak je het klaar:
Het is écht zo simpel!
Giet een scheutje spiritus in de fles, doe er het afwasmiddel in druppels bij. Zorg dat je een krachtig afwasmiddel hebt.
Biologisch heeft de voorkeur!
Vul bij met water. Niet schudden maar zwenken en klaar is je ruitenreiniger.
Bij het ramen zemen spuit ik altijd eerst wat uit deze spuitfles op het raam, voordat ik er met een spons en heet water met azijn overheen ga.


Spuit bij oppervlakken die dof of beduimeld zijn, dit goedje rechtstreeks op het oppervlak. Veeg af met een droge doek die geen strepen na laat en klaar is Kees.
Simpel en fijn.

Nog even iets over spiritus: brandspiritus is zowel een brandstof als een schoonmaakmiddel. Het bestaat grotendeels uit ethanol en dat is eigenlijk gewoon alcohol. Ethanol wordt gewonnen door de vergisting van suikers en is een weinig vervuilende brandstof. In Brazilië rijden inmiddels al veel auto's op bio-ethanol. Voor spiritus is deze ethanol vermengd met methanol waardoor het ondrinkbaar en giftig wordt. Hierdoor kan het goedkoop verkocht worden, zonder dat er accijns over word geheven.
Alcohol heeft als eigenschap dat het snel vervluchtigd, dus als je ermee schoonmaakt, droogt het schoon te maken oppervlak snel.

In deze zelfgemaakte ruitenreiniger is een klein scheutje spiritus verdunt met veel water. Er wordt  veel minder van gebruikt dan in een 'gewone' fles Glassex: beter!

Fabrikanten van schoonmaakmiddelen vinden deze tip niet leuk.
Maar Maartje, dank je dat je deze geldbesparende en milieuvriendelijke tip jaren geleden aan me doorgaf.
Bij deze geef ik hem weer graag door aan jou!

Lees meer over schoonmaken met natuurlijke - zelfs eetbare - materialen op:
dit blog over natuurlijk schoonmaken  met maar twee(!) middelen!