maandag 13 februari 2023

Tijd in mijn keuken 23-5


Herkenbaar? In januari was ik een paar weken zó moe.... had ik teveel gedaan? 
Kwam het door het sombere weer? Te weinig slaap?
Er zit in ieder geval veel kracht in je denken, positief en negatief en daar heb ik afgelopen week 
weer een belangrijke les in geleerd. Mijn zorgen aan God geven, werkt voor mij echt het beste!
En afgelopen week had ik weer energie voor allerlei leuke projectjes in de keuken, 
waardoor mijn serie 'tijd in de keuken' een vervolg krijgt.

Zo was het deze week tijd om verzorgingsproducten te maken,  ik deel  tips wat je kunt doen 
met de overgebleven schillen van citrusfruit en er is goed nieuws vanuit het kippenhok.
 Ik maakte tussen de bedrijven door schoon en deed een interview voor de plaatselijke krant. 
Waar dat over gaat? Lees maar mee....


Tijd voor verzorgingsproducten

Aan het begin van de week maakte ik een potje bijenwaszalf op bestelling. Een lieve moeder had 
over de goede effecten van bijenwaszalf gehoord. Het moet dan wel pure was van de imker zijn, 
die is namelijk helpend en helend bij eczeem. Haar zoontje van 9 jaar heeft eczeem en
 daar had ze alles voor over.
Ik maakte een potje pure bijenwaszalf.
Bijenwaszalf voor een jongen met eczeem
Bijenwas is van zichzelf hard, pas bij een temperatuur tussen de 61 en 66  graden smelt het.
Dus om een zalf te krijgen, moet ik een draagolie gebruiken, maar welk zal ik kiezen?
Ik heb verschillende oliën in huis en ik koos voor een combinatie van zonnebloemolie en sesamolie.
Zonnebloemolie trekt langzaam in de huid,  maar laat geen vettig laagje achter en
 het is geschikt voor alle huidtypen. 
Sesamolie is een zwaardere olie die wel snel intrekt en heel goed voor de huid is. 
Sesamolie voorkomt rimpels en acne, voedt en verzacht en werkt ook helend bij eczeem. 
Een paar druppels vitamine E olie erbij omdat dit 
goed is voor de elasticiteit van de huid en natuurlijk de bijenwas.

Toen moeder de zalf kwam halen, vond ze 'm fijn smeerbaar en lekker vet.
Na een week hoor ik van haar dat de eczeemplekken een stuk rustiger zijn geworden.
Het verschil is duidelijk zichtbaar en ook de jeuk is minder geworden.
Ben - samen met moeder - erg dankbaar dat deze zalf goed helpt.

Omdat ik deze zalf niet eerder maakte, deel ik hier de werkwijze.
Neem 40 ml zonnebloemolie, 10 ml sesamolie en 6,5 gram bijenwas. 
Smelt de bijenwas samen met de draagoliën au bain marie.
Laat een klein beetje afkoelen en voeg dan twee druppels Vitamine E toe.
Doe in een klaarstaand en schoongemaakt potje en klaar is je zalf!
Een blokje pure bijenwas (klik) is bij mij te koop en weegt ongeveer 12 gram.

Ik maakte gelijk twee potjes zalf, misschien is er nog meer nodig ;)

Ook vulde ik mijn eigen voorraadje tandpasta aan. 
Sinds ik het zelf maak - nu bijna anderhalf jaar - heb ik het qua smaak
geperfectioneerd en wil ik niet anders meer. Ik vul twee blikjes: 
één voor beneden in de keuken en één voor boven in de badkamer.
Zo heb ik ze altijd onder handbereik. 
En ik heb zelfs een klein potje voor onderweg... je weet maar nooit!
Het is zo fijn om na het eten een frisse smaak en schone tanden te krijgen.
Deze tandpasta is echt super simpel te maken... kijk maar hier!

Ik maakte ook een flesje rozemarijn haarolie.
 Met de hoeveelheid die ik maakte, kun je ongeveer  zes weken doen, dus ik probeerde het uit 
deze week. Misschien heb je 'm gemist?
Hier kun je er alles over lezen...klik!

Hoort het ook bij verzorgingsproducten? Of toch niet.... 
Volgens mij is het een verzorgingsproduct voor de innerlijke mens.... gembershot!
Ik maakte een nieuwe voorraad, het beviel me namelijk erg goed en niet in het minst 
omdat ik er 's morgens niet over hoef na te denken en zo de fles met gembershot uit de koelkast pak. 
Na een klein shotje sta ik bijna te stuiteren.... nee hoor, grapje. Al lijkt het of ik 'm deze keer nog pittiger heb gemaakt dan de eerste keer.
Ik begin de dag gezond en met powerrrrrrr! Klik!

Citrusschillen

Sinaasappels, mandarijnen en citroenen.... we weten dat ze bomvol vitamines zitten. Ze komen van november tot maart uit Spanje en zijn dan goed(koop) verkrijgbaar. Ik kocht een kist sinaasappels van zo'n 15 kilo om een tijdje vooruit te kunnen.
Heerlijk! Misschien gooi jij de schillen gewoon weg, maar wist je dat je er nog wat mee kunt?
Weggooien is zonde.... zelfs voor schillen.
Van de sinaasappelschillen maak ik graag schoonmaakazijn... een drupje etherische 
citroen- of sinaasappelolie erbij maakt het helemaal af. Het ruikt lekker fris en 
is een perfecte allesreiniger.
Ik gebruik het graag en heb altijd een paar flessen staan. Tot slot kun je met de volgezogen schillen uit de azijn  ook nog eens de vaatwasser reinigen. Kijk hier voor de werkwijze en tips.
Met citroenschillen doe ik weer wat anders....  Wist je dat ze gedroogd perfect te bewaren zijn? 
En vermalen tot poeder kun je prima cakes en taarten op smaak brengen. 
Schil de biologische(!)  citroen voordat je 'm gaat persen zo dun mogelijk! 
Op de foto is het nog te dik, want het witte gedeelte moet je verwijderen. Doe je dit niet, 
dan wordt het resultaat bitter. Dus ga er even voor zitten en priegel dat witte 
met een scherp mesje eruit. Laat de citroenschillen drogen totdat ze knisperig zijn. 
In deze tijd kan dat prima op de kachel, de rest van het jaar stop ik ze in een droogoventje. 
Bewaar de gedroogde citroenschillen in een potje eventueel al fijngemixt.
Producten die goed gedroogd zijn, kun je  langer dan een jaar bewaren. 
Roer eens door vanille ijs voor een speciaal fris citroenijs.....
De geur die me tegemoet komt als ik het potje open, is krachtig en puur. 
Citroenpoeder: lekker en kosteloos!

En van mandarijnenschillen - wel even omzichtig pellen - maak je een 
bijzonder en decoratief olielampje! Klik!
Zie je? Je hoeft zelfs geen citrusschillen weg te gooien ;)




Verrassing uit het kippenhok

Naast dat de kippen overvloedig voor mest hebben gezorgd - waarvoor dank, kippetjes! - zijn ze
deze week ook begonnen met eieren leggen. En wat zijn die welkom!
Zo'n twee per dag krijg ik er al....
En lekker kakelvers. Het kost me altijd wat moeite eieren te kopen in de winkel, terwijl ik
kippen heb. En het lijkt wel of juist in zo'n periode dat de kippen geen eieren leggen,
iedereen hier in huis een eitje wil eten.
Maar gelukkig! Ze zijn er weer.
Deze week kreeg ik de eerste zeven eitjes!

Het was alleen hoog tijd voor de grote schoonmaak.
Met een sopje van sinaasappelazijn zijn de voerbak, de zitstok en de wanden schoongemaakt.
Kippenpoep oftewel waardevolle mest - drie grote emmers vol! - is weggestoken
en er ligt weer een tapijtje van zand. In het nachthok ligt weer een dikke laag
 schoon, vers stro. Ik voel me altijd een halve boerin als ik zo bezig ben....
Vervolgens dook ik vlug de keuken in om van het eerste verse eitje dit jaar 
een potje mayonaise te maken. Dat is zo'n vanzelfsprekend product hier in huis.
Als het op is, maak ik nieuwe! Mayonaise zelfgemaakt, is het allerlekkerst.
Klik hier voor het recept!


Schoonmaken

Gewapend met een emmertje heet water en schoonmaakazijn maakte ik alle flessen en weckpotten schoon die op de kast stof stonden te happen. 
Likeuren, sappen, champagne en port...  allemaal zelfgemaakt en het staat  
vier rijen dik, te wachten om opgedronken te worden.
 
Vervolgens was de kelder aan de beurt.
Tenminste... de bovenste drie planken. 
De kelderplanken moesten helemaal leeg, opnieuw ingedeeld en weer ingeruimd worden.
Naast dat het hard nodig was - het was een partij stoffig geworden -
was het voor mij ook erg handig om te weten wat ik nu allemaal nog op voorraad
heb. Nou, ik weet het weer, hoor! Met zo'n 13 potten auguren kan ik nog wel even vooruit.
Jam, sap, azijn, gedroogde kruiden, chutney..... ik heb het allemaal in veelvoud.

Daarnaast heb ik veel potten jam in mijn winkeltje staan, maar dat zijn de mooie, deftige potjes
 met een roodgeruit deksel van Bon Maman... die gebruik ik zelf niet, hoor!
Mijn jam zit in allemaal ongelijke potjes met verschillende soorten deksels.
Maar dat doet aan de smaak gelukkig niets af.
Nu nog eens bedenken waar ik al die jam voor ga gebruiken.
want een boterhammetje met jam... dat komt er niet in!



Bakken

Onder het afdak bij de schuur vond ik in een mand nog wat stoofperen. Tijdens een rustig avondje Netflixen, schilde ik ze voor de vuist weg en de dag erna mochten ze rustig garen op de houtkachel.
Stoofperen zijn ideaal in een snel gebakje met bladerdeeg: in twintig minuutjes zijn ze klaar. 
Dus maakte ik die deze week.

En met al die jam ging ik ook aan de slag.... een boterkoek met bramencrumble werd het.
Tenminste voor de helft...de andere helft was een potje pruimenjam wat al in de koelkast stond.
Met twee (of meer) soorten jam is elk hapje een verrassing

Ik wilde nog meer met jam gaan bakken, maar opeens toverde oudste dochter 
een heerlijk baksel uit de oven!
Ze wil het recept niet geven, maar het is een kruising tussen een boterkoek met speculaas 
en een brownie. Nou vraag ik je.... maar lékker dat het is!
 Het brengt mij in ieder geval op allerlei nieuwe ideeën.

Het zal dus nog wel even duren voordat al die jam op is.
Dat brengt me bij een vraag èn een goed idee!
Wie heeft nog tips of recepten waar veel jam in gaat?

Voor Valentijn bak ik in ieder geval weer mijn hartenplaatkoek
waar wel een hele pot jam in gaat. Ook bakken? Klik

En omdat het bijna Valentijn is, krijgt iedereen in de week van Valentijn
15% korting (klik) op een rode jam naar keuze!
Als dat geen leuke actie is?!



In de krant


Ik kom in de krant... de bevriende journalist die al enkele keren over mijn avonturen  als stadsimker schreef, weet dat ik ook bewust omga met het milieu. Afval verminderen en goed scheiden hoort daar wat mij betreft zeker bij. En dat is het topic van dit interview.
Bij binnenkomst kreeg ik 'het groene bakje' wat de gemeente wil promoten voor alle inwoners.
Er wordt nog veel te veel afval bij elkaar gegooid..... Echt erg vind ik dat wanneer ik grote stukken karton gewoon in de grijze container zie. Of in de groene bak allemaal vuilniszakken met plastic.
Zonde, want het is van huishoudens waar mensen gezond genoeg zijn om naar een milieu eiland twee straten verderop te lopen. En daar kun je plastic, papier, textiel en glas allemaal kwijt.
Afval scheiden begint natuurlijk met je manier van denken èn in de keuken.

Daarom heb ik in de keuken niet alleen een dubbele vuilnisbak - voor plastic en restafval -
maar daarboven ook nog twee bakjes: één voor GFT afval en één met restjes voor de kippen.
Glas en oud papier bewaren we in de schuur en wordt één keer per week weggebracht.
Zó moeilijk is dat allemaal heus niet!
Deze week kom ik dus in de krant.
Ik moet erg enthousiast en positief over het groene bakje zijn
- er worden me wat woorden in de mond gelegd, ha ha - maar ik vind
'm eerlijk gezegd een beetje groot voor op mijn aanrecht.
Wel handig dat fruitvliegjes in de zomer geen kans krijgen,
want door de biologisch afbreekbare zakjes, waar ik een rol van kreeg,
sluit je het bakje helemaal goed af.

Ik ga 'm gebruiken en zet het bakje net naast mijn aanrecht uit het zicht.

En jij? Begint het afval scheiden bij jou ook in de keuken?
Houd je het vol?!

Doen hoor! Het is voor onze toekomst en die van een schone(re) planeet!