zaterdag 15 oktober 2022

Druivenjam met vanille

Liters en liters druivensap kon ik maken van alle druiven die ik mocht plukken van vrienden
 en kennissen in de buurt. Het was een top druivenjaar!!
Niet van mijn eigen druivenplant overigens, maar vooruit... die moet nog aanslaan.
Als ik wat beter voorbereid was en mijn flessen al niet gevuld waren met een andere drank, 
had ik er wijn van gemaakt.
Dit jaar maakte ik echter druivensap.
Tot al mijn flessen op waren.

Ik heb wel eens het luxe probleem van teveel flessen, maar deze keer was het andersom...
Zonder flessen bewaarde ik het druivensap in de koelkast.
Maar om nu zelf achter elkaar zoveel druivensap te drinken....
Eigenlijk wilde ik dit jaar druivenjam maken, maar hoe zou ik dat aanpakken....
Eerst bedacht ik om de druiven fijn te koken, te stampen en vervolgens te zeven.
Maar toen zei Heilie: "Waarom maak je geen jam van je druivensap?"
En warempel... dat ik daar niet aan gedacht had. Dát kan ook!
Ik deed het nooit eerder, maar voor alles is een eerste keer.
En omdat het jam van sap is, heet het eigenlijk gelei....
't Is maar dat je het weet ;)





Druivenjam met vanille en minder suiker

     voor 7-8 potten

Ingrediënten:
  • 1750 g of ong. 1,8 l druivensap (van ongeveer 2 kilo druiven)
  • 750 g geleisuiker speciaal 
  • 1/2 citroen
  • 1 appel
  • 1 bourbon vanillestokje

Hoe maak ik het klaar:
Het druivensap mag je gerust al een tijdje in de fles hebben.  
Weeg het druivensap in plaats van dat je het afmeet. Je kunt elke hoeveelheid sap nemen die je hebt. Houd alleen de juiste verhouding aan, die op het pak geleisuiker staat.
Geleisuiker speciaal bevat de helft minder suiker dan de 'gewone' geleisuiker en suiker hebben druiven  niet echt nodig. Ze zijn zongerijpt en heerlijk zoet!
Let op! Druiven bevatten niet zo veel pectine van zichzelf. De jam blijft behoorlijk dun, maar het is dan eigenlijk ook gelei.
Een oplossing is om pectinerijk fruit toe te voegen 
Appels en citroen bevatten beiden veel pectine, vandaar dat zij in mijn jam mogen.

Pers de halve citroen uit. Was de (biologische) appel goed, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes, met schil en al, want onder de schil zit de meeste pectine.
Breng het druivensap samen met de geleisuiker en de in stukjes gesneden appel en het citroensap aan de kook. 
Snijd het vanillestokje open 

en schraap het merg er bovenuit. Roer goed door.
Wanneer het sap kookt, blijf er dan bij en roer goed door.
Mix met een staafmixer de stukjes appel goed fijn, wat je lekker vindt.
Laat het volgens de aanwijzingen op de verpakking koken. 
Dat is bij de geleisuiker die ik gebruikte 2 minuten.
Zorg dat er brandschone, uitgekookte potten klaar staan.
Spoel vlak voor gebruik nog een keer met heet water om.
Schenk de kokendhete jam in de potten, draai de deksel erop,
zet omgekeerd weg zodat de deksels vacuüm trekken en voilà!
Klaar is je jam!
Deze jam is heerlijk zoet, al blijft 'ie een beetje dun.
Als je het kunt vinden, kun je ook geleisuiker 3:1 nemen, met nog minder suiker erin.

Druivenjam smaakt ook heerlijk in boterkoek met crumblelaag.  (klik!) 
Een keer proeven en heb je geen druiven (meer)? 
De jam staat vanaf nu ook in mijn winkeltje....