vrijdag 8 september 2023

Waterkefir

Verfrissend! Dorstlessend! Gezond! En -  niet onbelangrijk - lekker!
In deze hete nazomerweek kan dit drankje niet ontbreken:
Kefir.... je hebt er vast wel eens van gehoord. 
Heb jij het al geproefd?
Het is een effectieve dorstlesser en bovendien erg gezond voor je.
Terwijl het smaakt naar een soort frisdrank.

Kefir.... wat is dat nu precies?
De naam Kefir komt van het slavische 'Keif'en betekent zoiets als 'goed voelen'. 
 
Je hebt twee soorten kefir:
  • Melkkefir, dit ziet eruit als een soort bloemkool en wordt ook wel een kefirplantje genoemd. De drank lijkt op een yoghurtdrankje
  • Waterkefirkorrels lijken  wat op kristallen (zie foto boven). Het drankje smaakt als een friszure, licht bruisende frisdrank.
Kefirkorrels zijn een combinatie van bacteriën en gisten.
De gisten zijn verantwoordelijk voor de typische, unieke smaak, het koolzuurgas en
 het kleine spoortje alcohol (0,01 - 0,1%)

Kefir is een levend organisme en  te vergelijken met zuurdesem.

Kefir is een gefermenteerd, probiotisch drankje.

In je darmen bevinden zich veel micro organismen. Door bepaalde voedingsmiddelen
 en weinig bewegen of medicijnen kunnen ze uit balans raken.
Dit kan klachten geven als spijsverteringsproblemen, allergische reacties en stemmingsklachten.

Een verstoorde balans kan hersteld worden door anders te eten, meer te bewegen èn 
 probiotica kunnen hierbij ook helpen.
Yoghurt en karnemelk zijn bijvoorbeeld goed voor je darmen.
Maar Kefir wordt als een nog effectiever drankje gezien.
Het maken is leuk, verrassend en met een erg gezond resultaat....  We gaan aan de slag!



Waterkefir

    voor 2 l

Ingrediënten:
  • 200 g kefirkorrels
  • 2 l water
  • 3 gedroogde vruchten, zoals vijgen, pruimen, abrikozen
  • 90 g biologische suiker
  • 1/2 biologische citroen
      ook nodig:
  • houten of plastic lepel
  • plastic zeef of vergiet met kaasdoek
  • plastic maatkan
  • 2 glazen weckpotten van 1 liter of 1 grote van 2,5 l
  • glazen flessen

Hoe maak ik het:
Allereerst heb je kefirkorrels nodig. Die kun je niet zomaar kopen in de winkel, maar wel online bestellen. Ook via Marktplaats kun je deze waterkefirkorrels vinden. Zelf heb ik twee jaar geleden in Den Haag een bakje kefirkorrels opgehaald. En nu geef ik ze graag weer door als jij dit ook eens wilt proberen.
Kefir groeit aan en vermeerdert vanzelf.
Doe de kefirkorrels in een grote glazen pot.
Schenk het water erbij. 
Voeg de suiker toe. Je hebt maar een klein beetje nodig en het verdwijnt bijna volledig door de fermentatie oftewel het gistingsproces.
Snijd twee schijfjes citroen en voeg toe. 
Voeg ook de gedroogde vruchten toe.
De gedroogde pruimen en vijgen zijn van eigen oogst bij mij.
Je kunt ook kiezen voor ongezwavelde rozijnen of abrikozen.
De vruchtsuikers die in geconcentreerde vorm in gedroogd fruit aanwezig zijn,
zorgen dat de fermentatie start.
Roer door met een houten lepel.
Kefir kan niet tegen metaal, zorg dus dat alle gebruikte materialen van hout,
plastic of glas zijn.
Zet de pot met het deksel erop op een licht plaats in huis.
Roer twee keer per dag door met een houten lepel. 
Door het gisten ontstaat er druk op de pot, door het roeren
ontlucht je de drank en verloopt het gistingsproces sneller.
Laat de kefir 24 tot 48 uur staan.
Je merkt dat er luchtbelletjes op de drank komt en hoort
zelfs een licht sissend en bruisend geluid bij het openen van de pot.
Na 48 uur kun je de kefir oogsten. 
Dit mag ook al na 24 uur of wat later dan 48 uur.
Zeef de drank door een plastic zeef of een neteldoek.

De gedroogde vruchten en citroenschrijfjes kun je weggooien (ik heb nog niet bedacht hóe
je deze nog een keer zou kunnen gebruiken).
De kefirkorrels bewaar je wel. Je zult merken dat je nu meer hebt, dan wanneer je begon.
Spoel de korrels goed af met water en bewaar ze  in een pot in de koelkast onder een laag water.
Daar kun je ze lang bewaren. 
Ik bewaarde ze zelfs een jaar....  de eerste kefir drank die ik na dat jaar maakte, zorgde voor de herstart en groei van de korrels, maar heb ik niet opgedronken. 
De volgende drank maakte ik weer op de gebruikelijke manier en was lekker te drinken.

Schenk de drank in glazen flessen, liefst met een beugelslot en zet in de koelkast.
Wanneer de drank ijskoud is, kun je 'm serveren.
Ik denk dat je verrast wordt door de smaak.
Drink niet meer dan 2 glazen per dag. Gezondheid moet je niet overdrijven.
Ook kinderen kunnen dit drankje gerust drinken. Het spoortje alcohol 
wat erin zit, is te verwaarlozen en te vergelijken met alcohol in brood.
Al zullen kinderen wel aan de friszure smaak moeten wennen.
Bij mij thuis durven ze het niet te proberen...

De kefirdrank kun je zo'n vijf dagen bewaren in de koelkast. Daarna wordt de smaak intenser en minder lekker.
Maar dan maak je met je kefitlrkorrels uit de koelkast weer gewoon een nieuwe batch.

Bij dit drankje kun je hartgrondig "op je gezondheid!" zeggen.