donderdag 17 februari 2022

Risotto met snijbonen

Storm of geen storm buiten, aan tafel zaten we in zomerse sferen!
Met de allerlaatste snijbonen uit de vriezer, streelde een romige, boterzachte risotto ons gehemelte!
Ook al is het niet het goede seizoen, hier zeg je geen 'nee' tegen.
Eigenlijk eten we deze hele winter al snijbonen.
Regeren is vooruit zien: de geweldige oogst aan snijbonen heb ik in de zomer niet 
allemaal  kunnen opeten, maar wel ingevroren.
Heerlijk, hoor! Snijbonen met rijst en pindasaus, snijbonen met mie in tofu kokossaus, 
snijbonen in een wrap met zoetzure saus..... mjumm
Deze risotto stond al een tijdje op mijn to-do-list.
Tja, van elke groente moet het mogelijk zijn een heerlijke risotto te maken.
Ik doe mijn best!
En iedereen smulde ervan.....




Risotto met snijbonen

      voor 6 personen

Ingrediënten:

  • 300 g snijbonen
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene peper
  • 2 el olijfolie
  • 250 g vega wok- of kipstuckjes
  • versgemalen zeezout 
  • versgemalen peper
  • 50 g boter 
  • 450 g risottorijst
  • 100  g courgette of een halve courgette
  • 150 ml wijn
  • 1250 ml groentebouillon
  • 1 bio citroen
  • 150g geraspte kaas


Hoe maak ik het klaar:
Je hoeft de diepvriesgroente niet van tevoren te ontdooien, wordt zo snotterig ook. Laat in de diepvries tot gebruik.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de vegetarische wokstukjes tot ze rondom bruin zijn.
Breng op smaak met zout en peper en laat staan.
Snipper de ui en de groene peper. 
Verhit de boter in een ruime wok en voeg de gesnipperde ui en groene peper toe. 
Pers de knoflook erboven uit.
Roer regelmatig op middelhoog vuur  in 3 minuten.
Voeg de risottorijst toe en roer goed tot alle korrels rondom glanzen.
Schenk de wijn erbij en laat opnemen door rijst.
Maak de groentebouillon klaar.
Wanneer de wijn verdampt is, voeg je een extra grote scheut warme bouillon toe. Voeg gelijk de diepvriessnijbonen en de courgetteblokjes toe.

Laat op middelhoog vuur staan, roer regelmatig en wanneer de bouillon is opgenomen, 
voeg je een nieuwe scheut toe. Laat rustig garen tot bijna alle bouillon op is. 
Dit duurt zeker 30 minuten. Voeg dan de vegetarische wokreepjes toe met de laatste scheut bouillon.
Rasp de schil van de biologische citroen over de risotto. 
Wanneer de risotto nog romig en zacht is en het vocht op is, is het tijd om aan tafel te gaan.
Serveer de geraspte kaas er apart bij.

Deze heerlijke risotto kun je natuurlijk ook in het juiste seizoen eten, dan kan alles er vers in.
Maak de snijbonen schoon en snijd - net als op de foto - in ruiten en de halve courgette in blokjes. Omdat de risotto minimaal een half uur moet koken, gaart de groente gelijk mee.

Laat het je goed smaken: Buon Appetito!