zaterdag 5 augustus 2023

Gepofte knoflooksoep

Deze regenachtige, koele zomerdag vraagt om iets warms en wat is dan lekkerder dan soep?!
Ik maakte deze overheerlijke knoflooksoep die geen zes teentjes, 
maar zes(!) bollen knoflook bevat.
En dit is geen foutje! 
De knoflook komt uit eigen tuin  en eigen vlecht ;).
Een overheerlijk soepje waarvan bijna alles uit de moestuin komt!

Ik kan een glimlach niet onderdrukken als ik terugdenk  aan de tijd toen ik als 18-jarige 
mijn (studenten)huishoudentje runde en vol overgave mijn eigen maaltijden kookte. 
Ik experimenteerde er op los en haalde overal mijn recepten vandaan. Meestal smaakte het 
me prima tot ik op een dag een paar knoflookteentjes nodig had in een recept. 
Ik wist me niet goed raad. Mijn moeder gebruikte nooit knoflook...
Dus in plaats van twee teentjes zoals het recept voorschreef, gebruikte ik twee bóllen knoflook.
Ik wist gelijk hoe knoflook smaakte en het hele huis rook twee dagen lang naar mijn avondeten.

Gek genoeg smaakt deze soep met zes bollen niet zo scherp als toen 
mijn avondeten. Het geheim is dat je de knoflook eerst poft.
De smaak wordt mild en zachtzoet... 
Kom, aan de slag!



Gepofte knoflooksoep

    voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 6 bollen knoflook
  • 3 el olijfolie 
  • versgemalen zeezout
  • 1,5 l groente- of kruiden bouillon
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 ui
  • 2 aardappels
  • 50 ml sojaroom of andere plantaardige room

 Hoe maak ik het:
De soep is snel gemaakt, maar je begint een uurtje eerder met het poffen van de verse knoflook.
Ik gebruikte twee grote knoflookbollen uit de vlecht en wat kleine bolletjes die er niet in pasten.
Verwarm de oven voor op 200 graden of laat 'm aanstaan na het bakken van een fijne cake. 
Pel of veeg de buitenste pelletjes van de knoflookbollen, maar laat de teentjes aan elkaar zitten. Snijd de bovenkant van de teentjes met een scherp mes af.
Zet met de onderkant op vetvrij bakpapier of aluminiumfolie, 
bestrooi met wat zeezout en druppel er wat olijfolie over. Vouw het pakketje dicht en 
zet het 45 minuten in de oven om te poffen.
Haal het uit de oven en laat afkoelen. De intense geur
 vult het hele huis....

Snipper de ui fijn, was de aardappels en snijd in blokjes.
Voor de soep verhit je twee eetlepels olijfolie in een ruime pan.  Fruit de ui een minuutje in de olie.
 Neem de knoflookbolletjes en knijp ze uit boven de pan. Dit gaat makkelijk, 
want de knoflook is een zalvige pasta geworden. Roer goed door de gefruite uisnippers. 
Roer ook de aardappelblokjes erdoor en bak even op een zacht vuur. 
Maak ondertussen de bouillon, ik doe dit met mijn  zelfgemaakte bouillonpasta 
bestaande uit groenten en kruiden uit de moestuin.
Voeg de bouillon toe, de twee takjes verse tijm en breng aan de kook.
Laat 10 minuten zachtjes koken, vis de takjes tijm eruit, de blaadjes zitten al in de soep.
Pureer de soep met een staafmixer.
Roer de room erdoor en serveer. Druppel wat goede olijfolie over de soep en decoreer 
met wat verse tijmblaadjes. Eet smakelijk!
Een overheerlijk voorgerecht of verwarmend en verrassend soepje bij de lunch!

Geniet!!