zondag 7 februari 2021

Mezenbollen en andere mezenhapjes

Yeah!! De echte winter is hier, compleet met een dik pak sneeuw!
Wij hebben ons er op voorbereid: extra boodschappen in huis gehaald, mijn warmste winterjas van zolder gehaald, dikke truien gewassen, slee en snowboats tevoorschijn gehaald en extra kachelhout in huis gehaald..... Wij kunnen er tegen.
Maar hoe doen de vogels dat eigenlijk, zich voorbereiden en overleven bij deze strenge temperaturen?
Nou, die kunnen wel wat hulp gebruiken.
Vliegjes en mugjes vliegen niet meer, de grond is bevroren, bladeren en bomen zitten
 onder een dikke laag sneeuw...
Wij gaan de vogeltjes verwennen!
Ik kocht wat extra benodigdheden bij de weekboodschappen en dook met jongste dochter de keuken in.



W
e maakten drie soorten vogelhapjes:
  1. eetbare sparappels 
  2. mezenbollen in een sinaasappel
  3. mezenbollen 
Lees en doe lekker mee....


Eetbare sparappels


Wat heb je nodig:
  • vogelpindakaas, zonder zout
  • zaadjes
  • rozijntjes
  • grote sparappels met openstaande schubben

Hoe maak ik het:
Sparappels liggen bij ons al binnen bij de houtkachel. Ze zijn namelijk perfect aanmaakmateriaal.  Maar er kan meer: ze zijn ook erg leuk om te vullen met vogelvoer.
Let op dat de sparappels goed droog zijn, want dan staan de schubben wijd open.
Ik maakte twee soorten...
Bindt eerst rondom de bovenste schubben een touwtje. 
De  sparappel smeerde ik vol met vogelpindakaas en daartussenin drukte ik wat zaadjes en rozijntjes.
Het is gewoon een kwestie van aandrukken en volstoppen.
Vervolgens kun je de sparappel aan het touwtje ophangen in de boom, aan de waslijn of langs de schutting. Als de vogeltjes er maar bij kunnen en de muizen liefst niet.

De tweede variatie ontstond eigenlijk spontaan, doordat ik mezenbollen ging maken (zie hieronder) met vast frituurvet en daarin vogelzaad. Na het smelten op het vuur, goot ik het vet naast de  maatbeker
 - waar het eigenlijk in moest komen - op de sparappel, die daar ook lag. 
En dat bleek eigenlijk een goed uit te pakken. Ik drukte er nog wat extra rozijntjes en stukjes appel
bij in het nog warme en vloeibare vet.
 Je kunt het ook bewust doen door in een grote pan het vet samen met een hoeveelheid vogelzaad te verwarmen en er vervolgens de sparappels aan het touwtje in dopen, net zolang tot de schubben en de ruimte daartussen in bedekt zijn met vet en vogelzaad.



Mezenbollen in een sinaasappel

Wat heb je nodig:
  • perssinaasappels
  • vast frituurvet of kokosolie
  • vogelzaad
  • rozijntjes
  • appelstukjes
  • buigzaam ijzerdraadje

Hoe maak ik het:
Pers de sinaasappels uit en drink het sap lekker op.... gezonde vitamientjes voor jezelf.
Bewaar de lege sinaasappelhelften.
Smelt het vaste frituurvet in een pan op het vuur. Voeg in een verhouding van 1 : 1 vogelzaad toe.
Dus bij 250 gram frituurvet voeg je 250 gram vogelzaad toe. Goed doorroeren en mengen.
Giet het warme mengsel uit de pan over in een maatbeker met schenktuit. Laat een beetje afkoelen en giet dan voorzichtig in de halve sinaasappelschillen.
Laat helemaal afkoelen zodat het vet stolt.
Knip nu ijzerdraadjes op de gewenste lengte.
Draai een rondje aan één kant en laat de andere kant lang.

Prik de lange kant door de onderkant van de sinaasappelschil naar boven toe. 
Het halve gedraaide rondje zit onder de schil.
De bovenkant is bedoeld om op te hangen. Als je er een haak of nog een rondje in buigt,  kun je de
 sinaasappelmezenbol daaraan ophangen in een boom, struik of  hekje.
Hier hangen ze vrolijk en kleurrijk in de boom.....
En ook met sneeuw vallen ze goed op.
Nu hopen dat de vogels ze snel vinden.... en het lekker vinden.
Je kunt in plaats van sinaasappels ook halve kokosnoten vullen.



Gewone mezenbollen

Wat heb ik ervoor nodig:
  • frituurvet in een blok of kokosolie
  • vogelzaad
  • koffiebekers, muffinvorm, ijsblokvormpjes of iets dergelijks
  • ijzerdraad
  • touw

Hoe maak ik het:
Laat het harde vet smelten in een pan en voeg in een verhouding van 1 :  1 vogelzaad toe. Dus op 400 gram vet voeg je 400 gram vogelzaad toe. 
Roer het goed door elkaar. Schenk het in een goed schenkbare kan of maatbeker. Zet vormpjes klaar. Ik gebruikte mijn siliconen muffinvorm.
Neem een stukje ijzerdraad waar je aan beide kanten een rondje of oogje in draait. Zet één kant op de bodem van de vorm en schenk het vet eroverheen.
Zorg dat het ijzerdraad op zijn plek blijft  wanneer je het vet plus vogelvoer in de vorm schenkt. 
Laat de mezenbollen stollen op een koude plek: buiten of in de koelkast.
Haal de bollen of trapeziums of welke vorm dan ook, uit de mal. 
Als dit moeilijk gaat, houd de vorm dan even onder de warme kraan.
Hang de mezenbollen op aan de waslijn, aan boomtakken, struiken of aan een hek.
Hang op aan het oogje aan de uitstekende kant van het ijzerdraad of rijg hier nog een touwtje  door.
Je kunt deze mezenbollen ook gestold in een halve sinaasappel of kokosnoot stoppen.
Als je bijvoorbeeld het ijzerdraadje vergeten bent erdoor heen te doen....


Meestal sluit ik een blog-met-recept af met de wens dat je ervan zult genieten 
of dat het eten je lekker zal smaken.
Dát wensen we nu de vogeltjes toe, zodat  ze na deze strenge winterweek weer vrolijk voor ons
 kunnen zingen en de lente gaan aankondigen......