zaterdag 30 januari 2021

Minder plastic in huis (deel 4)


Zoals veel huishoudens met mij, heb ik -nog steeds -  het goede voornemen mijn plastic (wegwerp)artikelen te verminderen. Met alle commotie om ons heen - de angst voor Corona en alle maatregelen erom heen - lijkt de zorg voor het milieu op een lager pitje te komen, tenminste wel iets, bij mij in huis. Daarom is het goed weer aandacht te besteden aan het verminderen van plastic èn dat doen we door in 2021 februari uit te roepen tot 'Plastic-de-wereld-uit-maand'.

Ik maak al veel producten zelf en dat scheelt behoorlijk. Net als het verbouwen van mijn eigen groente en fruit....
Maar ik vind het niet voldoende.

We kunnen niet met z'n allen zo doorgaan en onze ogen sluiten voor het enorme probleem van de plastic soep, die -  als we op dezelfde manier blijven consumeren - onze hele planeet zal overspoelen.

Plastic, een geweldige uitvinding?
Plastic is immers:
  • goedkoop
  • niet zwaar
  • vershoudend 
  • warm
  • in allerlei vormen te maken. 
Maar wat een zegen leek, wordt een vloek! Want plastic doet er 400 tot 1000 jaar over voordat het is opgelost. En slechts een kleine 5%(!)  wordt bruikbaar gerecycled...….

Naast het plastic wat je direct herkent als plastic, is er dus ook verborgen plastic: microplastics.
Wist je dat plastic verborgen zit in:
  • Fleece (dekens en truien)
  • Theezakjes
  • Schoonmaakmiddel
  • Tandpasta
  • Kartonnen koffiebekertjes
  • Wattenstaafjes
  • etc. etc.
We moeten iets doen!!
Met z'n allen...
Dit is de reden dat ik begon te kijken naar verbeterpunten in mijn huishouden.
Wat kan er vervangen worden zonder noemenswaardige problemen en zonder zelfs iets van luxe of gemak in te moeten leveren?!
Want ja, het moet ons niet te veel kosten en het moet niet te moeilijk voelen.

Met wat kleine wijzigingen kwam ik erachter, dat het zelfs meerdere voordelen heeft om plastic te vervangen door betere, lees duurzamere, alternatieven.
Om het makkelijk te houden volgt hier mijn vierde foto verslag, bedoelt om te inspireren...
Want je kunt al snel goéd bezig zijn!
En ook een goed gevoel is best fijn, niet?!

Daarom ter inspiratie aan het eind van deze serie een super leuke kortings- en winactie! 
Speciaal voor jou!


1. Tandpasta versus tandpastilles

Heb jij tandpasta met mooi gekleurde spikkeltjes of glitters erin? Dan poets jij hoogstwaarschijnlijk je tanden met kleine stukjes plastic, die na elke spoelbeurt in het riool verdwijnen. Bij twijfel kun je de verpakking checken, let daarbij op de volgende woorden:
polyethyleen, polypropyleen, polyethylene terephtalate, polymethyl methacrylate....
In biologische tandpasta zitten geen kleine stukjes plastic oftewel microbeads, maar ik zat nog een tijdlang in mijn maag met de plastic tube en dop. Nadat ik tandenborstels van bamboe en tandenstokers van hout ben gaan gebruiken, wilde ik ook mijn tandpasta volledig plasticvrij krijgen, maar hoe? 
Tot ik een bericht las van Jan die heel blij is met de tandpastilles die hij gebruikt.
Never heard of, maar ik wilde ze ook. Bij de Ekoplaza was het niet in het assortiment, ook daar hadden ze er nooit van gehoord. Gelukkig was het te bestellen. Het is niet goedkoop ( 5,50) maar met 125 tabletten doe je net zo lang als met twee tubes tandpasta. En het gebruik? Dat is eenvoudig: kauw - poets - spoel. Volgens mij zijn de tandpastilles inmiddels - na een aantal keer bestellen - opgenomen in het assortiment van 'mijn' plaatselijke Ekoplaza ;) Natuurlijk ook online te bestellen.

2. Wc-verfrisser versus wc bombs (zelfgemaakt)



Op verschillende manieren kun je nare geurtjes in de toiletruimte wegkrijgen. De meest voorkomende manier is om de niet fijne geur te verdoezelen door er een andere, overheersende geur overheen te plaatsen. Denk aan spuitbussen (...) wc-geurhangers en odeurblokjes....  De meeste opties bevatten veel plastic op wat voor manier ook. 
Je kunt in plaats van geuren verdoezelen ook geuren laten opnemen in iets anders. 
Voorbeelden hiervan zijn een kaarsje laten branden in de wc,  even een lucifer afstrijken of dubbelkoolzure soda - wat geuren opneemt en neutraliseert - neer te zetten. Niet alleen voor de geur maar ook om schoon te maken, maakte ik laatst zelf wc-bombs  (klik). Super leuk om te doen en te ervaren dat dit zelfgemaakte geurblokje (wat zelfs eetbaar is) echt werkt! En dat zonder plastic. 
Wat doe jij tegen nare geurtjes op het toilet?


3. Plastic wegwerpbekertje  versus mug-to-go

Een gemiddelde Nederlandse kantoormedewerker drinkt zo'n 1000 kopjes koffie per jaar op het werk. De kartonnen of plastic koffiebekertjes worden na eenmalig gebruik weggegooid. Zonde! De kartonnen bekertjes lijken beter, maar bevatten een plastic coating van Polytheen of Polylactide die lekkage voorkomt. Hierdoor kunnen ze niet bij het oudpapier en niet bij het plastic afval worden ingezameld. Is dat de reden dat sommige mensen het soms zelfs op straat gooien?
Het meerdere keren herbruiken van je bekertje of een speciale bekerbak of (rol)container laten neerzetten die geleegd wordt door een gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf, is al een eerste goede stap. Gelukkig kun je nog veel verder gaan en eenmalig een koffiekop- of mok aanschaffen. En als je een  mug-to-go neemt (zie foto) kun je ook in de auto of trein 'plasticvrij' koffie  drinken. Thuis of op kantoor even afwassen en verder kun je weer. Maar dit wist je vast al lang!

 

4. Fleece-dekentje versus wollen dekentje

Niks gezelliger dan in deze donkere en grauwe dagen lekker binnen zitten, kaarsje aan, iets lekkers onder handbereik en een warme, zachte deken over je heen wanneer je een boek leest of film kijkt.
En die fleecedekens in warme kleuren zien er zo uitnodigend zacht uit....
Maar zoals ik al eerder schreef over onesies, fleece (polyester) bestaat alleen maar uit synthetische vezels. Bij een wasbeurt van 5 kg passeren er zo'n 17,7 miljoen synthetische kledingvezels die zowel de wasmachine als de rioolzuiveringsinstallaties niet kunnen tegenhouden. Deze microbeads of microplastics komen overal in het milieu terecht. Ze zijn zelfs teruggevonden in menselijke uitwerpselen wat betekent dat we het al met onze voeding hebben geconsumeerd.  Geen fris en fijn verhaal.
Een dekentje van wol of (biologisch) katoen is vele malen beter zoals ook voor baby's wordt aangeraden.  Het is wel wat duurder maar voor je huid gezonder: ademend en vochtdoorlatend. Daar heb je toch wel wat meer geld voor over?!


5. Plastic wegwerpbestek versus bestek van hout of bamboe


Vanaf 3 juli dit jaar komt er in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals plastic bordjes, bestek en rietjes. Een goede zaak! Zeventig procent van de plastic soup in de Europese wateren bestaat namelijk uit deze producten. Er zijn gelukkig voldoende betaalbare en milieuvriendelijke alternatieven zoals hout of bamboe bestek. Verdwijnt er één per ongeluk na eenmalig gebruik - ze zijn namelijk prima te herbruiken en kunnen zelfs in de vaatwasser - dan is er nog geen man over boord. Dit afval is goed afbreekbaar.  Het houten bestek op de foto kocht ik bij de Action (24-delig voor 75 cent). En het ziet er een stuk stijlvoller uit, vind je niet?!
Recente update: naast het verbod op wegwerpplastic komt er per 1 juli 2021 een statiegeldsysteem voor kleine plastic drinkflesjes om extra zwerfafval tegen te gaan. Op flesjes van minder dan 1 liter komt 15 cent statiegeld en je kunt de flesjes inleveren bij supermarkte, trein- en tankstations en cateraars. Yeah!


6. Wegwerpmondkapje  versus zelfgemaakt en wasbaar mondkapje


Dat dit voorwerp in mijn lijst van 'minderen met plastic' terecht zou komen, kwam twee jaar geleden  niet eens in mij op. Inmiddels is het mondkapje bijna een 'normaal' verschijnsel in de winkelstraat geworden en helaas....  zoals te verwachten was zijn er ook wegwerpmondkapjes, die na eenmalig gebruik  soms direct letterlijk worden weggeworpen. Is het uit frustratie? Is het uit onnadenkenheid? Feit is dat deze wegwerpmondkapjes plastic bevatten en in grote aantallen buiten op straat, in de natuur en in zee te vinden zijn. Ook voor mijn huis, waar nogal wat werkverkeer voorbij komt, kan ik er elke dag wel een aantal vinden in de groenstrook of op straat.
Maak mondkapjes zelf of koop uitwasbare, stoffen mondkapjes. Degene op de foto komen bij de Zeeman vandaan en kostten maar een euro per stuk (daar kan ik niet tegenop naaien). Ze zijn dun waardoor je er goed doorheen kunt ademen. Maar op internet kun je ook veel patronen vinden om ze zelf te naaien.


7. Plastic bewaarzakjes versus beewraps

Wat gebruik jij om een lunchpakket in mee te nemen of mee te geven? Of om producten zoals kaas of restjes groentes in te bewaren?
De dunne plastic zakjes op rol komen bij buurvrouw Anoeska vandaan; gelukkig de bee wraps ernaast ook! Deze dunne plastic zakjes worden eveneens per 3 juli dit jaar verboden. Ik heb ze zelf nooit in huis, want gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Zoals deze beewraps dus.
Een bee wrap is een lap stof gewaxt met bijenwas, waardoor de structuur niet meer water- en luchtdoorlatend is. Het staat op mijn to-do-list om zelf te maken (met mijn eigen bijenwas), maar ze zijn ook in diverse winkels en online te koop. Volgens Anoeska blijft kaas verpakt in een beewrap zelfs veel langer vers en droogt niet uit. Dat bijenwas een puur natuurproduct is, hoef ik niet meer uit te leggen, toch?!
Wist je trouwens dat, sinds 2016 de plastic tasjes bij de supermarkten niet meer gratis meegegeven mogen worden, dit merkbaar effect heeft?! Er wordt veel minder van teruggevonden in het milieu!

8. Keelsnoepjes in plastic versus zelfgemaakte hoestpastilles 

Wanneer je een zere keel hebt, wil je er alles aan doen om het nare gevoel weg te krijgen èn terecht!
Een schepje honing door de thee, een lepel hoestsiroop en voor onderweg of op je nachtkastje een keelsnoepje of hoestbonbon.
Maarrrr... ik vind het zo jammer dat al die keelsnoepjes in de drogist of supermarkt in een plastic zakje verkocht worden en ook nog eens per stuk zijn ingepakt in plastic.
Dit kan, nee móet beter. Dus ik maakte dit najaar niet alleen zelf hoestsiroop, maar ook zelf
keelsnoepjes. Ik moet zeggen: ik vind ze heerlijk en makkelijk in gebruik en ze verlichten een kriebelende keel (ik gebruikte tijm), maar het zelf maken is wel een recept waarvoor je veel geduld en nauwkeurigheid van werken nodig hebt.

9. Schoonmaakmiddel uit de winkel versus biologische schoonmaakzeep

Ik maak sinds een paar jaar alleen maar schoon met pure, natuurlijke en zelfs eetbare materialen (klik).
Deze biologische schoonmaakzeep met citroen kreeg ik om uit te proberen en dat deed ik graag. 
Het is een heerlijk frisgeurende zeep waarbij zowel in het maken als in het gebruik geen plastic te pas komt. Hoe gebruik je nu zo'n stuk zeep?
Je schoonmaakdoekje kun je simpelweg langs de zeep halen en 'aan de poets' gaan.
Je kunt ook wat zeep raspen en in een emmertje water oplossen. 
Ik wreef de zeep over oude vlekken in mijn kleding voordat ik ze in de wasmachine deed.
En dat hielp: mijn kleding werd weer prachtig schoon!
Deze zeep werkt krachtig, maar is tegelijk zo mild dat ze ook als handzeep gebruikt kan worden.
Ik voeg deze toe aan mijn assortiment schoonmaakmiddelen (daarmee kom ik op drie).


10. Shampoo uit de winkel versus shampoobar 

Er wordt wat haar gewassen bij ons thuis.... sommigen in ons huishouden wassen bijna dagelijks hun haar, anderen een paar keer week en sommigen één keer per maand. Overigens was ik mijn haar helemaal niet meer met shampoo uit een fles. Ik was no-poo'er geworden en als ik mijn haar  eens goed schoon wilde, waste ik het met water en aleppo zeep. Maar de shampoo bars van Werf zeep hebben me overgehaald af en toe toch shampoo - weliswaar in de vorm van een stuk zeep - te gebruiken. Wat een heerlijke en natuurlijke geur geeft dit en wat maakt dit mijn haar zacht en schoon.
Gewone shampoo uit een fles gebruik ik niet, maar deze shampoo bar is een aanrader! 
Je kunt het op verschillende manieren gebruiken. Je kunt de zeep raspen, mengen met wat water en vervolgens als 'vloeibare' shampoo over je haar verdelen, zo nam ik het ook wel eens mee naar het zwembad. Veel makkelijker en sneller is het als je het stuk zeep over je natte haar en hoofdhuid een paar keer heen en weer wrijft. Er ontstaat schuim en je wast vervolgens je haar zoals je het gewend bent.
Let op! De zeep prikt ouderwets in je ogen.


Korting- en winactie

Om je een zetje in de goede richting te geven mag ik jullie een geweldig aanbod doen.
De hele maand februari - de 'plastic-de-wereld-uit-maand' van 2021 - kun je een bestelling plaatsen bij Mambeco met 15% korting  (klik)
In het assortiment van Mambeco vind je de Werf zepen waarover ik hierboven schreef, maar ook tandpastilles, a mug-to-go, bee wraps,  duurzame ballonnen, een alternatief voor wattenstaafjes en rietjes....  Ik vind het verrassend om in deze overzichtelijke, helder opgezette webshop rond te neuzen. Bij elk artikel staat een korte omschrijving en als je daar niet genoeg aan hebt, staat er ook een uitgebreide omschrijving, waarin je kunt lezen waar het materiaal vandaan komt, hoe het geproduceerd is en hoe je het product gebruikt.
Met de kortingscode  'kortingvantamar' (zonder hoofdletters) bestel je tot 28 februari de meest duurzame, plasticvrije en kwalitatief hoogwaardige producten bij Mambeco shop. 
Overigens een winkel zonder winstoogmerk, maar met passie voor duurzaamheid!

Dan de winactie!
Alsof dit nog niet genoeg is, kun je ook kans maken op een gratis Werf lichaamszeep plus soaplift. Er zijn 15(!) soorten zeep, waarvan je er zelf één kiest. De waarde van dit cadeau ligt tussen de 12,45 tot 14,45 euro. De soaplift zorgt ervoor dat je zeep droog blijft liggen. Kijk voor foto's en meer informatie alvast op de website (klik)
Wat moet je doen om dit te krijgen?

  1. Volg mijn blog en klik daarvoor in de rechterbalk (lees mijn blog in internetversie) op de knop 'volgen' (als je mijn blog al volgt, doe dan niks)
  2. Volg Mambeco op social media. Insta: Webshop_mambeco of  Facebook:  Mambecoshopping (volg je al, doe dan niks)
  3. Plaats in de maand februari een bestelling met de kortingscode 'kortingvantamar' voor 15% korting
Op 28 februari wordt dé winnaar uitgeloot, die ik hier op mijn blog bekend maak.
Dóe jij mee?!


Na een ontmoeting in de kraam  ben ik op eigen initiatief deze kortdurende samenwerking aangegaan met de zussen en eigenaars van Mambeco. Dit is zowel voor hen als mij niet uit winstoogmerk. Ik verdien hier niets mee, heb alleen de schoonmaak- en shampoozeep gekregen om uit te proberen.
Mijn blog en deze kortings- en winactie is bedoeld om te inspireren vanuit een gezamenlijke passie voor duurzaamheid. 


Meer lezen

Mijn hele serie terugkijken?! (40 x minder plastic in huis)



En toen dacht ik: dit is mijn laatste blog in deze serie, de inspiratie is op.
Maar inmiddels heb ik alweer 5 dingen bedacht die je makkelijk kunt vervangen in huis of tuin door een duurzame variant. Dus wie weet komt er nog een deel 5....

Heb jij nog ideeën die ik niet genoemd heb? Wat doe jij voor het milieu? 
Vervang jij al plastic in je huishouding voor meer duurzame alternatieven?! 
Let me know....