Inmaak-recepten


           

Wanneer er een overvloed aan eten is, ga je hier natuurlijk niet achteloos mee om. Het is al van alle tijden om dit te bewaren voor later als er minder voedsel beschikbaar is.
Met een eigen tuin en eigen oogst, heb je vooral in de zomer te veel en in de winter vaak te weinig.
Ik wil graag het jaarrond door de groentes uit mijn eigen tuin eten, dus in tijden van overvloed bewaar ik graag.

Bewaren of conserveren kan op velerlei manieren.
De makkelijkste manier is wel om eten ingevroren te bewaren. Handig in de diepvries!

Vroeger waren er heel wat meer bewaarmethoden die gebruikt werden. Al was het alleen maar omdat de vriezer er toen nog niet was.

Een veelgebruikte manier om groenten en fruit te bewaren was wecken. Door verhitting en vervolgens het vacuüm trekken van de potten, (het verwijderen van zuurstof) kan er van alles heel lang bewaard blijven. Laatst was er een potje sperziebonen uit de Eerste Wereldoorlog in het nieuws: nog helemaal goed. Verschillende mensen spraken zich erover uit dat ze het durfden eten. Maar tot nog toe staat het potje ergens in een museum.
Suiker conserveert goed. Denk aan vruchten en kruiden waarvan je jam, sap, siroop etc. kunt maken. Ik doe het regelmatig.
                                                                 
Op zuur zetten van groenten gebeurde ook: denk aan augurken, zilveruitjes, gemengde groentes. Azijn gaat bederf tegen en zorgt dat iets lang bewaard kan blijven.
Zouten of pekelen is al een heel oude methode: vlees, vis, groentes... in het zout blijft het jarenlang goed.
Drogen is ook zo'n heel oude bewaarmethode, waar ik echt van houdt. Met mijn eigen droogkastje probeer ik van alles uit. Er zijn inmiddels zoveel recepten dat ik er een aparte pagina van heb gemaakt. Kijk daar maar eens rond.

Inmaken kan dus met:
  • alcohol
  • azijn (zuur)
  • suiker
  • zout
  • kou
  • vocht onttrekken
  • zuurstof onttrekken
Zie hieronder mijn experimenten en toprecepten.



Siropen en sappen

      met suiker

Citroenmelissesiroop
Frambozenlimonade
Gemberbier
Lavendelsiroop

Chutney 's 

   met suiker en azijn



Jam of stroop

    met suiker  (òf suikervrij)

Courgette-citrusjam
Exotische vijgenjam  suikervrij

 

 

Likeuren,  tincturen en extracten

  met alchohol

 

 

Diepvriezen

        met koude

Inmaken in azijn




Zelf fermenteren

Fermenteren van kool tot zuurkool


Inmaken in olie

        met olie



Wecken

Appeltaartvullling wecken
Kruisbessen wecken

Stoofpeertjes wecken
Zoetzure krootjes geweckt



Inmaken overig

 

Geen opmerkingen: