dinsdag 5 maart 2019

Hot courgette met linzen

Soms ben ik zo druk met andere dingen, dat ik bijna zou vergeten dat dit blog begonnen is als een food- en moestuinblog.
Hoog tijd om weer eens een recept te delen.
Deze keer met de zomerse courgette gecombineerd met winterse linzen. Oftwel: een goede combinatie voor vandaag!

De courgette koop ik natuurlijk niet in de winkel, net zomin groeit 'ie nog in mijn tuintje, maar wist je dat courgettes prima in te vriezen zijn?!




Okay.... ze zijn niet in elk gerecht nog even lekker of geschikt, maar in deze eenpansstoofpot doet de courgette het prima!
Vanavond aten we er met smaak van!
Hoewel we dit gerecht deze winter al vaker aten, smaakte het vandaag opperbest.
De kinderen schepten zelfs nog een tweede keer op. Alleen jammer dat het nu echt de laatste courgette uit de vriezer is.....
Deze maand al weer ga ik nieuwe planten voor de zomer zaaien.
Tot mijn verrassing is mijn kruidentuintje al volop aan het uitlopen, sommige plantjes hebben helemaal geen last van de vorst gehad, lijkt het.
Dus ik plukte er lekker verse selderij bij.

Het is een makkelijk eenpansrecept en binnen een half uur op tafel!
Benieuwd naar het recept?
Komt het....



Hot courgette met linzen

             geschikt voor 4 - 5 personen
Ingrediënten:
  • 350 g vegetarische wok- of kipreepjes
  • 1 ui
  • 2 courgettes of 700 g courgette
  • 3 el olijfolie

  • 1 el sambal (of meer naar smaak)
  • 1/2 l groentebouillon van poeder of pasta
  • 300 g rode linzen
  • 200 ml dikke biologische yoghurt 
  • 10 takjes selderij

Hoe maak ik het klaar:
Verhit de olie in een hapjespan of braadpan. 
Bak de vegetarische wokreepjes in de olie. Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Voeg de ui toe. Snijd de courgette in blokjes, als ze niet op die manier uit je vriezer komen ;). Voeg de courgette toe en bak even mee. 
Roer de sambal erdoor. Ik gebruikte mijn zelfgemaakte sambal en die is erg heet. Gebruik je bijvoorbeeld sambal Oelek of samba Bajak, dan kun je de hoeveelheid verdubbelen als je van pittig houdt. 
Maak de bouillon, ik gebruik tegenwoordig alleen nog mijn zelfgemaakte bouillonpasta, die is zó puur, easy en lekker. Maar heb je dat niet, gebruik gerust je eigen manier om bouillon te maken.
Voeg de bouillon toe en ook de linzen. Roer door elkaar en breng aan de kook.  Laat de linzen afgedekt zachtjes gaar worden in ongeveer 20 minuten. 
Bak in de tussentijd een lekker biologisch meergranen stokbrood af voor erbij.
Neem de pan van het vuur en roer hier de dikke yoghurt door. Je kunt er ook voor kiezen om een uurtje voordat je met koken begint de yoghurt te laten uitlekken in een neteldoek zodat je hangop krijgt. Is nog lekkerder :) 
Maak de selderij schoon en snijd kleiner. Roer dit door het linzen-courgettegerecht.

Serveer meteen met knapperig afgebakken brood.

Eet smakelijk!