zondag 22 augustus 2021

Amuse van gegrilde vijg met geitenkaas

 Wát een heerlijkheid: het is weer vijgentijd!!

Inmiddels heb ik al heel wat vijgenrecepten gedeeld, want geen enkel jaar slaat de vijgenboom 
een oogst over. Kilo's en kilo's vijgen krijg ik elk jaar opnieuw, genoeg om uit te delen, 
te verkopen en vooral heel veel lekkere dingen van te maken.

Wat ik nog niet eerder maakte was een amuse van verse vijgen. 
Een amuse is een klein gerechtje voor de maaltijd om de eetlust op te wekken....
Een 'klassieker' is verse vijg met geitenkaas. 
Ik strooide er wat verse kruiden en noten over.... Héérlijk!
En makkelijk te maken...


Amuse van gegrilde vijg met geitenkaas

    voor 4 amuses

Ingrediënten:
  • 4 verse, rijpe vijgen
  • 120 g verse, zachte geitenkaas
  • 12 pistachenoten
  • 1 takje rozemarijn
  • versgemalen witte peper
  • 2 el goede, vloeibare honing


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 220° C.
Was de vijgen voorzichtig, verwijder het steeltje, pel de schil van de vijg, maar laat onderaan vastzitten.
Snijd met een mesje de bovenkant kruiselings in en duw  open. 

Maal wat peper boven de vijg, deze versterkt de zoetheid. 
Verdeel de geitenkaas in acht plakjes en leg twee plakjes half in en op de verse vijg. 
Verdeel hier ook nog wat peper naar smaak over. 
Was de rozemarijn en snijd de naalden in kleine stukjes. Verdeel deze over de geitenkaas. 
Pel de pistachenootjes en hak ze kleiner. 
Zet de vijgen in een kleine ovenschaal en zet ze in de voorverwarmde oven.
Schakel de grillstand in.
Laat ze 9 minuten in de oven staan tot de geitenkaas licht smelt en 
 een gegrild goudbruin randje krijgt.
Haal uit de oven en laat even afkoelen.
Druppel de honing er over en serveer warm.

Deze heerlijke amuse streelt je smaakpapillen en doet je verlangen naar meer.....

Nou, houd je vast: er komen nog meer vijgenrecepten aan ;)