dinsdag 17 november 2020

Honingblondies met chocolade

 Het is misschien een wat gevaarlijk 'koekje' in deze tijd van het jaar,
 maar ik kan het eerlijk niet helpen...
Dit is namelijk het blanke zusje van de donkere brownie.
Maar ja.... wat is, mag uitgesproken - en in dit geval opgegeten - worden: ik bakte blondies!

Ik maakte ze met witte chocolade en honing... een heerlijk überzoet koekje.
De smaak heeft eerder wat weg van boterkoek dan van brownies.

Heb jij ze al eens geproefd?!


Honingblondies

     voor 16  blondies

Ingrediënten:
  • 185 g roomboter (bio)
  • 190 g vloeibare honing
  • 225 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 (kleine) eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 150 g bloem
  • 115 g volkoren meel
  • snufje zout
  • 100 g witte chocolade


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 
Doe de boter in een pannetje en laat smelten. Haal van het vuur en roer er de suiker en honing door. 

Doe er daarna de eieren één voor één bij onder stevig roeren. Voeg ook het vanille extract (klik) toe.
Weeg het meel en de bloem af, voeg er een draaitje versgemalen zout aan toe en roer door elkaar. 
Schep lepels van het meelmengsel door het botermengsel en roer door.
Meng er op het laatst de witte chocoladestukjes door.
Ik had chocoladedruppels speciaal om te bakken, in huis. 
Je kunt ook een reep gebruiken en in stukjes schaven of snijden.
Vet een vierkant bakblik, geschikt voor brownies in, vouw er eventueel een stukje vetvrij bakpapier in.
Schep het mooi gladde beslag in de vorm en schuif in de oven.
Bak de blondie 30 minuten goudbruin.
Haal uit de oven en laat afkoelen. 

Haal de blondie uit de vorm en snijd deze in vierkantjes.

Nog een klein beetje warm zijn ze verrukkelijk, maar afgekoeld ook!
Ze smaken inderdaad een beetje naar boterkoek en je kunt goed variëren met extra toevoegingen.

Echt een makkelijk recept, snel klaar en ook nog eens verschrikkelijk lekker (zoet).

Blondies! Ik ga ze vast nog vaak bakken.
Het oorspronkelijke recept kreeg ik van Sonja van 'Onze hoeve' en mocht ik van haar delen.
Ik heb het recept wat aangepast, maar dank je wel, Sonja! Het is verrukkelijk!


Een leuke variatie in deze Sinterklaastijd is de volgende:
Vervang 100 g bloem door 100 g speculaasjes.
Brokkel ze fijn en roer ze door het beslag op het moment dat je ook de witte chocolade toevoegt. Mjummm....