woensdag 24 mei 2017

Mexicaanse casserol

Het slaseizoen in mijn tuin verklaar ik nu echt voor geopend. Heerlijk: sla!! Ik heb ze in allerlei soorten en maten  staan: Eikenbladsla, Kropsla, Lollo Rosso, Lollo Bionda, Frisee sla, IJsbergsla.......
name it en het groeit bij me. Maar hoe lekker sla elke dag ook is, elke dag hetzelfde is niks!
Gelukkig kun je eindeloos variëren - met elke groente trouwens - èn ook met sla.

Dus..... ik at een heerlijk recept mèt sla, geserveerd bovenop een casserol.
Een casserole is een braadpan, steelpan of schaal, die je met eten en al de oven in schuift en het gerecht vervolgens daaruit opdient. Eigenlijk een chique woord voor een ovengerecht. En dat is bij dit recept wel passend!
Want deze Mexicaanse casserol is een feestje voor het oog.
Ik oogstte mijn allereerste ijsbergsla. Wat is die mooi gegroeid. Geen bruine blaadjes in de krop, omdat hij lekker droog in m'n kasje groeide. En water geven doe ik alleen bij de wortels. Zo voorkom je slarot.
Wow! Dit is pas ijsbergsla!
Wijde, groene bladeren en een heerlijk knapperige krop.
Terwijl de casserol al in de oven staat, oogst ik de sla.
Binnen 15 minuten vanuit de tuin op je bord. Hoe vers wil je het hebben?

Mexicaanse Casserol

             voor 4-6 personen
Ingrediënten:
  • 375 g gedroogde kidneybonen  (of twee blikken van ca 400 g)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika's (rood en groen)
  • 1 potje (bio) maiskorrels
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • 1 tl pittige paprikapoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • 4 dl tomatensaus of tomatenstukjes in saus
  • 1 tl sambal
  • 175 g naturel tortillachips 
  • 200 g geraspte belegen kaas
  • 2 tomaten
  • 1 avocado
  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 4 el dikke, volle yoghurt


Hoe maak ik het klaar:
Ik gebruik rauwe kidneybonen waardoor ik een dag van tevoren al begin met deze maaltijd met het voorweken van de bonen. Na een nachtje weken, breng ik de bonen aan de kook met voldoende water. Na 10 minuutjes koken, zet ik de pan in mijn hooimadam en laat ze een paar uur verder garen. Vind je dit te bewerkelijk? Dan koop je de (biologische) bonen gewoon in pot of blik.
Neem geen bonen in chilisaus, die maak je toch gewoon zelf?!
Verhit 3 el olijfolie in een wok of braadpan. Snipper de ui en de knoflook en bak deze twee minuten in de olie. Snijd de paprika's in stukjes en voeg deze toe samen met de verschillende soorten paprikapoeder en de gemalen komijn. Bak alles drie minuten op zacht vuur.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Ik haal de bonen uit de hooimadam en laat ze uitlekken, samen met de maiskorrels.....

......... en voeg ze daarna aan het groentemengsel toe.
De tomatensaus en sambal kun je ook toevoegen. Roer alles goed door en laat het, met de deksel op de pan, door en door warm worden. Breng op smaak met versgemalen zeezout en peper.
Vet met de overgebleven olijfolie een wijde, hoge ovenschaal of casserol in.
Schep de helft van het bonenmengsel erin.
Steek de tortillachips er, gelijkmatig verdeeld, in.

Verdeel hierover de helft van de kaas.
Herhaal deze twee lagen en dek af met de geraspte kaas.
Als je wilt, kun je ook drie lagen van elk maken.
Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en bak de schotel 20 minuten in de oven.
Haal daarna het folie eraf en laat de casserol in ca 10 minuten lichtbruin worden.
Maak ondertussen de sla schoon (ik haalde hem toen nog uit mijn tuin) en snijd ze fijn.
Snijd de tomaten in partjes. Schil de avocado en verdeel deze in dunne schijfjes.
Verdeel deze groente over de casserol.
En schep er bergjes dikke yoghurt tussen.

Serveer de casserol meteen.
Ik verzeker je: kinderen vinden het bepaald geen straf om verplicht chips te eten.
En van de knapperig verse sla schepte iedereen ook nog wat extra op.

Eet smakelijk van deze heerlijke casserol!
Een feestje op je bord!