maandag 23 november 2020

Gort met hazelnoten en champignons

"Nu maak je het werkelijk te gortig..."
"Iets aan gort slaan..."
"Iemand van haver tot gort kennen..."
"Dat is gortdroog..." 
 
Er zijn heel wat spreekwoorden te vinden over gort en die zijn niet allemaal zo positief. Over welke gort gaat het eigenlijk enneh..... heb jij het wel eens gegeten?

Gort is gepelde gerst en parelgort is rond geslepen gort. Het is een graan en tot zo'n honderd jaar geleden werd het in Nederland gebruikt als populair voedselgraan.  Nu wordt er nog gortepap of watergruwel van gemaakt en de meeste mensen weten wel dat gerst een belangrijk ingrediënt van bier is. Als maaltijdbasis hebben pasta en rijst de gort helemaal van zijn plek verdrongen.

Hoewel... je kunt tegenwoordig allerlei verschillende granen uitproberen en dat vind ik als foodie heel interessant!
Regelmatig komt er hier gierst, couscous, bulghur en quinoa op tafel. Allemaal - net als haver en rijst trouwens - soorten graan.  Brood bakken wordt natuurlijk gedaan van tarwe, maar ook van spelt en rogge. En heb jij wel eens gehoord van de granen amaranth, kamut en freekah?

Gortepap klinkt voor mij niet zo aanlokkelijk, zeker niet omdat ik zelden toetjes eet, 
maar de gort van vandaag gebruik ik - net als vroeger - als basis voor een eenpansgerecht.
Ik maakte er een echt herfstgerecht van.
Op de verpakking van parelgort staat dat het gebruikt kan worden voor risottogerechten. 
Het uiteindelijke resultaat  heeft er zeker wat van weg,
alleen is dit nog makkelijker maken: op het vuur zetten en een uur laten staan.
Ik had een uurtje rust toen de pan op het vuur stond.

En hier het recept....


Gort met hazelnoten en wortel

         voor 5-6  personen

Ingrediënten:
  • 350 g parelgort
  • 1 grote rode ui
  • 125 g (regenboog)wortel 
  • 250 g kastanjechampignons
  • 75 g roomboter
  • 1/2 el citroensap
  • 100 g hazelnoten
  • 7,5 dl groentebouillon


Hoe maak ik het klaar:
Was de gort zorgvuldig en laat uitlekken.
Maak de ui schoon en snipper fijn.'
Was en schrap de wortel en snijd in reepjes of plakjes.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Smelt de boter in een hapjespan of braadpan en bak de ui en wortel hierin drie minuten. Voeg de champignons toe met het citroensap en bak op middelhoog vuur nog vijf minuten.
Rooster intussen de hazelnoten in een droge koekenpan.
Voeg de gort toe en roer goed door. 
Maak de bouillon zoals je dat gewend bent... met blokjes, poeder of pasta en voeg toe.
Doe het deksel op de pan en laat de gort een uur op zacht vuur garen.
Voeg de geroosterde hazelnoten toe en serveer de gort meteen.

Dit robuuste eenpansgerecht smaakt niet echt naar vroeger tijden.
Juist lekker herfstig met de noten en paddenstoelen erin.
Vervang je de roomboter door plantaardige margarine of olie, 
dan heb je een vegan gerecht.

Serveer met een groene salade of geef er een wortelsalade bij.

Om met een spreekwoord af te sluiten:
Ik blijk een echte Jan Gort te zijn.
En wat het betekent? 
Dat mag je zelf opzoeken....