donderdag 29 september 2016

Herfst Perentaart

Wat jaren geleden, ging ik  op een mooie herfstmiddag peren plukken in een gezellige perenboomgaard. Het was een echt perenoogstfeest! De geplukte peren kon je kopen en meenemen. Mijn kinderen en hun vriendjes, vonden het maar wát leuk en ze  hielpen goed mee. Er waren allerlei activiteiten in de boomgaard waar ik me niet veel meer van herinner, behalve........ stukjes perenkoek proeven.


Deze was zó lekker dat we elke keer opnieuw een klein stukje gingen halen. In de hoop dat de mevrouw ons niet zou herkennen. ;)
Natuurlijk vroeg ik haar het recept en gelukkig, dát kreeg ik.
Alleen heb ik deze perenkoek nog nooit gemaakt.
Tot nú!

Want Wendy heeft een perenboom in haar tuin en daar deelt ze van uit. Ik kreeg er drie kilo van: heerlijk onbespoten peren uit haar tuin. Echt een cadeautje,  verpakt zelfs als een cadeau, in een mooie doos.

Het is dit jaar een heel goed jaar voor peren en appels. Sneu dat Wendy er zelf allergisch voor is.
Maar voor mij is het nu tijd om deze perenkoek eens te gaan bakken.
Ik maak er een perentaart van en noem hem: Herfst Perentaart.

Herfst Perentaart

Ingrediënten:
  • 1 kilo peren (ong. 6 stuks)
  • 100 g rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 200 g roomboter
  • 75 g havermout
  • 150 g volkoren meel
  • 125 g bloem
  • 25 g wijnsteenbakpoeder
  • 250 g donkere basterdsuiker
Hoe maak ik het klaar:
Laat de rozijnen 20 minuutjes wellen in warm water.
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en rasp ze fijn.

Dit deed ik natuurlijk niet met de hand.....
Voeg een theelepel kaneel toe.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Laat de roomboter in een steelpannetje smelten, zodat het net vloeibaar is.
Meng in een kom de havermout, het meel, de bloem, de bakpoeder en de suiker. Giet hier de gesmolten boter bij en roer goed door.
Neem een springvorm van 24 cm doorsnede en vet deze in.
Druk het deeg er in en maak een opstaande rand rondom.
Verspreid de geraspte peren erover.
Droog de geweekte rozijnen en verdeel die er op.
En strooi er tot slot nog wat havermout of muesli overheen.
Schuif de taart in een voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin!



Ik vind het er mooi uitzien: een heerlijke, robuust donkere herfsttaart!
Het bruine komt mede door de donkerbruine basterdsuiker en het smaakte goed.

Mijn jongste kinderen houden niet van peer en noemen zichzelf  'allergisch'.
Dan krijgen ze tenminste geen peer mee naar school op fruitdag;)
Toen ze voorzichtig een klein stukje taart proefden, was hun allergie gelijk over.
Het bleek een vergissing:
1. ze wilden gelijk nog een stuk!
2. nu heb ik er zelf minder van ;)


 
Natuurlijk kun je van deze taart ook een plaatkoek maken.
Het recept verdubbelen (denk ik) en over een bakplaat verdelen.
Dat is lekker makkelijk delen.

De smaak past bij een knusse herfstmiddag met een kopje thee!
Heerlijk, het mag nu!
Misschien verdwijnt de fruitallergie ook wel, als de peren in een taart gebakken zijn.
Dank je wel, Wendy! Het smaakt heerlijk!