donderdag 28 november 2019

Gevuld speculaastaartje

Mijn amandelspijs ligt alweer even te wachten op lekkere recepten en vandaag is het dé dag.
In de voorbereidingstijd naar Sinterklaas, is er zoveel lekkers te koop en te snoep.
En zelf maken is zó leuk! Als het deurtje van de oven open gaat, geurt het hele huis naar speculaaskruiden....

Ik maakte dit eenvoudige speculaastaartje gevuld met ambachtelijk gemaakt amandelspijs.
Lekker!!!

Ook maken?!

Gevuld speculaastaartje

       genoeg voor 12 stukken

Ingrediënten:
  • 225 g amandelspijs (klik hier voor 't recept)
  • 60 g biologisch tarwemeel
  • 75 g biologisch bloem
  • 15 g wijnsteenbakpoeder
  • 100 g roomboter
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 5 g speculaaskruiden of 1 el
  • snuf fijn zeezout
  • amandelen ter garnering
  • evt 1/2 ei
  • 1 el sojamelk


Hoe maak ik het klaar:
Zorg dat de amandelspijs klaar staat.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de bloem, het meel en het wijnsteenbakpoeder bij elkaar in een kom. Voeg de andere droge ingrediënten toe en meng goed door. Snijd de boter in kleine blokjes en kneed deze er met koele hand door, tot een samenhangende bal deeg ontstaat.
Vet een boterkoek vorm (doorsnede 22 cm) in met boter. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Druk de ene helft van het deeg in de vorm glad en maak een klein opstaand randje.

Verdeel hierover het amandelspijs en houd rondom 2 cm vrij van de kant. 
Rol de tweede helft van het deeg uit tot een cirkel zo groot als de bakvorm. Als je deze rolt op vetvrij bakpapier, dan keer je het dunne deeg met papier en al om boven de vorm en voorkom je dat het deeg inscheurt. Druk de randen aan. Garneer met halve amandelen.
Klop het ei los met de melk.
Bestrijk de bovenkant met dit mengsel en zet de vorm midden in de warme oven.
Laat het gebak gaar en bruin worden in 40 minuten.
Laat afkoelen en verwijder uit de vorm.

Snijd in punten en serveer.

 
Foto's maken in deze donkere dagen gaat niet altijd even goed. Vooral de kleur is een drama.... :(

Je kunt dit taartje ook in een rechthoekige vorm bakken en het dan in blokjes snijden om te serveren.
Mooi voor het zicht als er dan op elk blokje een amandel zit.

Met deze heerlijke geuren in huis en vooral deze smaak kom je helemaal in de goede sfeer.
Nog heel even geduld........

Wil je nog meer bakken voor het feest van de Goedheiligman?
Een lekkere pepernotencake vind je hier
 
 
            Alvast heel veel plezier!!