woensdag 31 maart 2021

Pannenkoekentaart

De ogen van de kinderen beginnen te glunderen..... pannenkoekentaart??!
Tja....  zonde dat ik hun enthousiasme een beetje moet temperen.  
Het is een taart als  avondeten, dus er moet wel groente in. 
Ach ja, dat snappen ze dan ook weer wel. 
En ik maakte.... een pannenkoekentaart met spinazie.
Een heerlijk voorjaarsgerecht en bij mij extra feestelijk doordat de eerste blaadjes spinazie 
vers uit eigen tuin kwamen.
Tijdens de Paasdagen kan deze pannenkoekentaart zowel de lunch als het diner enorm op fleuren. 
Snijd er punten van en.... hap, slik, weg!

Smul je mee?!

Pannenkoekentaart

            voor 6 personen

Ingrediënten:
     voor de pannenkoeken
  • 1 l ongezoete sojamelk
  • 2 eieren
  • 200 g bloem (biologisch)
  • 250 g tarwemeel (biologisch)
  • 1 tl versgemalen zeezout
  • half bosje bieslook (10 lange sprieten
  • 100 g belegen kaas
  • 2 el roomboter (biologisch)
       voor de vulling
  • 750 g spinazie (vers of diepvries of een combi)
  • 120 g vegan ham 
  • 100 g roomkaas
  • 1/2 limoen
  • versgemalen zeezout en peper naar smaak
  • 50 g geraspte kaas

Hoe maak ik het klaar:
Gebruik je diepvriesspinazie, laat deze dan ruim van tevoren ontdooien.
Begin met het maken van een pannenkoekenbeslag. Doe de melk en eieren in een beslagkom en klop ze los. Weeg de twee soorten meel af, voeg het zout toe en roer goed door.
Voeg elke keer wat van het meelmengsel aan het melkmengsel toe. Goed kloppen of gebruik de mixer om geen klontjes te krijgen. Knip de bieslook in kleine stukjes erboven. Rasp de kaas en roer deze door het beslag. Je hebt nu een vrij dik beslag.
Wil je graag dunne(re) pannenkoeken, voeg dan twee dl extra sojamelk toe.
Smelt een klein klontje boter in een koekenpan en schep een grote lepel beslag in de pan. Laat uitlopen en bak de pannenkoek aan beide zijden bruin. Bak zo alle pannenkoeken tot het beslag op is.
Bewaar ze warm op een bord. Ik haalde acht dikke pannenkoeken uit dit beslag.  Heb je het dunner gemaakt, dan bak je er wat meer.

Kook ondertussen in een kleine pan de spinazie met aanhangend water en een klontje boter in een paar minuutjes gaar. 
Voeg naar smaak versgemalen zeezout en peper toe. Roer de roomkaas erdoor.
Snijd de vegetarische ham in kleine stukjes en voeg toe aan het spinaziemengsel. Pers een halve limoen uit en roer het sap erdoor.  Houd de spinazie warm en knijp overtollig vocht eruit voor gebruik.

Als alle pannenkoeken gebakken zijn, snijd je ze bij zodat ze allemaal gelijk van vorm zijn. 
Nu gaan we de taart opbouwen.
Leg op een serveerschaal of -bord een pannenkoek. Strijk een laag spinaziemengsel erover.
Neem de volgende pannenkoek, bestrijk met een laag groente en ga door tot de groente en pannenkoeken op zijn.
Verdeel over de bovenkant van de taart wat geraspte kaas en serveer met een blaadje verse spinazie en een sprietje bieslook.
Serveer meteen als de taart nog warm is.

Snijd in punten.

Let op! Deze taart is machtig lekker!

Variatietips:

  • Vervang de vega ham door 250 g gebakken champignons 
  • Neem 200 g roomkaas, roer hier heel fijngesnipperde bieslook en fijngesneden peterselie door.   Smeer hiermee de taart aan de zijkant af zodat je geen 'stapel pannenkoeken' ziet, maar een taart.

 Leuk! Deze feestelijke en bijzonder uitziende taart, is helemaal niet duur.