dinsdag 6 februari 2024

Oxymel


Waar denk je aan bij het woord 'Oxymel'?
Precies, een leuk woord voor galgje of een ander woordspel en 
misschien heeft het iets te maken met Optimel...
Wees eerlijk, dacht je daaraan?

Laat ik het maar gelijk zeggen; met Optimel heeft het niks te maken.
Het is geen zuiveldrankje, bevat geen zoetstoffen en zit niet in een plastic verpakking.
Gelukkig maar, volgens  dit artikel van meukvrij met Monique....

Nee, oxymel maak je lekker zelf en is ook nog eens super eenvoudig!
Maar vooral super gezond!

Nu mijn twee flesjes Echinacea tinctuur (gemaakt van de rode zonnehoed klik) op zijn en 
mijn potje kurkumahoning leeg is, is het tijd voor een nieuw heilzaam drankje
wat de weerstand verhoogt. En op de laatste dag van het vorige jaar maakte ik mijn eerste oxymel!
Oxymel is al duizenden jaren oud en bij ons in de vergetelheid geraakt.
En dát is jammer, dus tijd om het stof eraf te blazen!
De naam oxy-mel komt uit het Latijn en is een samenstelling van 
'zuur' en 'honing' en eigenlijk geeft dit weer wat het is: zure honing.
Alleen dat klinkt wat saai, dus houden we het bij de Latijnse naam ;)
Naar smaak en behoefte voeg je (geneeskrachtige) kruiden, plantdelen en/of vruchten toe
aan honing en appelazijn.
De werking van de kruiden trekken in de oxymel, waardoor je 
een drankje krijgt wat werkt als een medicijn.

Zet gauw de ingrediënten klaar! Het is snel gemaakt, maar
de inwerktijd van dit heilzame, oude drankje duurt een paar weken!


Oxymel met gember en citroen

       voor 250 ml

Ingrediënten:
  • 200 g goede, rauwe honing
  • 75 ml appelazijn
  • 37,5 g kruiden 
  • 6 g kurkuma
  • 6 g rozemarijn (4 takjes)
  • 25 g gember
  • 1/2 citroen

Hoe maak ik het klaar:
Snijd de citroen in stukken en doe in een schone, ruime glazen pot. Was de rozemarijn, ris de naaldjes van de takken en snijd middendoor. Schil de gember en kurkuma, snijd in stukjes en doe ook in de pot.
Voeg vervolgens de honing en de appelazijn toe.
Zorg dat de pot goed dicht zit en schud een paar keer per dag.
Zet de pot op een lichte plaats bij kamertemperatuur.
Laat de pot drie tot vier weken staan.
De oxymel gaat licht bruisen en neemt de werking van de ingrediënten in zich op.

Zeef de ingrediënten door een kaas- of neteldoek.
Knijp de kruiden en de citroen uit door de doek.
Doe de oxymel in een brandschoon glazen flesje.
Buiten de koelkast kun je de oxymel zo'n drie maanden bewaren,
in de koelkast wel een jaar.

Als je wilt varieren met de kruiden in je oxymel. 
Neem altijd drie delen honing op één deel appelazijn en een half deel aan kruiden.
Oftewel, in verhouding   3 : 1 : 0,5
Deze oxymel smaakt licht zuur en kruidigbitter door de citroen, kurkuma en  rozemarijn.
De inhoudsstoffen zijn in het drankje getrokken.
Onderaan dit blog lees je meer over de werking van deze voedingsmiddelen.

Deze oxymel werkt goed voor je weerstand en bij spijsverteringsproblemen. 
Ook geeft het energie en is het versterkend.
Roer een eetlepel door een glas water en drink 's morgens op je nuchtere maag.
Neem dit maximaal drie weken achter elkaar en neem dan een week pauze.
Bij klachten kun je de oxymel tijdelijk verhogen en drie keer per dag nemen.
Heb je last van je keel, dan kun je ook een eetlepel oxymel in de mond 
nemen en die langzaam doorslikken.
Ook kun je oxymel als zure toevoeging (de azijn) in een dressing gebruiken.
Meng gewoon aan met olie, zout, peper en eventueel mayonaise.






Oxymel met kaneel

    voor 225 ml 

Ingrediënten:
  • 200 g honing van de imker
  • 75 ml perenazijn
  • 4 kaneelstokjes
  • 1 biologische sinaasappel

Hoe maak ik het klaar:
Zorg voor een biologische sinaasappel omdat je ook de schil gebruikt in dit drankje!
Was de sinaasappel en snijd in stukken. Doe in een ruime, glazen pot. Snijd de kaneelstokjes in stukjes en meng daardoor.
Voeg de honing en perenazijn toe en roer door elkaar.
Mijn honing was gekristalliseerd, maar werd vanzelf vloeibaar.
Sluit de pot en schud een paar keer per dag goed.
Laat de oxymel 2 tot 4 weken trekken.
Zeef de kaneel en sinaasappel eruit
en schenk in een brandschoon, glazen flesje, bewaren kan in of buiten de koelkast.

Het resultaat is een heerlijk zoete oxymel:  gewoon super lekker!
Gebruik deze oxymel bij een zere keel als een hoestdrank.
Of neem elke ochtend een lepel oxyemel in een glas water.
Bij mij was 't ie zó op!
Maak er een sprankelend drankje van en meng het eens met bubbeltjeswater of spa rood.
Verfrissend in de zomer of na het sporten.
Niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.

Lees hieronder wat de afzonderlijke ingrediënten voor je gezondheid
doen en bedenk dat ze samen in één flesje nog veel krachtiger werken dan alleen!



Op je gezondheid!


Honing  (lees meer)
Lokale, koudgeslingerde honing is een bommetje vol vitaminen en mineralen. Ze is gezond voor je darmen, gaat ontstekingen tegen en vermindert diarree, ze kalmeert de zenuwen, geeft je geheugen een boost en verlicht keelontstekingen en gaat hoesten tegen. Honing verbetert je weerstand, geeft je een energieboost en werkt als een hartversterker.
Koop geen honing als je niet weet waar het vandaan komt. Verwarm de honing nooit, dan gaan de goede inhoudsstoffen verloren. Net zo min schenk je er kokend water bij.
Helaas verkoop ik op dit moment geen honing, het is dus geen verkooppraatje dat je bij een imker moet zijn;)

Appelazijn
Zorg dat je een natuurlijke azijn gebruikt, liefst natuurtroebel met een deel van de moer er nog in.
Appelazijn maak je makkelijk en gratis zelf van onbespoten, biologische appelschillen (klik!), maar een goede, biologische appelazijn koop je ook in de winkel.  Appelazijn reinigt het lichaam en werkt neutraliserend. Appelazijn kan helpen met afvallen, het werkt ontstekingsremmend, ontgiftend en heeft een antibacteriële werking. 


Kurkuma [Curcuma Longa]
Kurkuma is een geweldig middel om je immuunsysteem te versterken en heeft vooral ontstekingsremmende eigenschappen in gewrichten, spieren en pezen. 
Chronische ontstekingen kunnen ernstiger aandoeningen zoals Alzheimer, hart- en vaatziekten en 
zelfs kanker veroorzaken. Kurkuma - als krachtige antioxidant - kan helpen om 
vrije radicalen uit ons lichaam te verwijderen.
Ook in wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en
 zich aan giftige metalen bindt. Helaas kan kurkuma door de mens moeilijk worden opgenomen,
want in de darmen en lever wordt het snel afgebroken.
Om een betere werking te krijgen is het goed kurkuma te combineren met peper en gezonde vetten. Piperine wat in peper zit, zorgt dat de opname van kurkuma aanzienlijk verbeterd.
Kurkuma smaakt licht bitter.

Gember [Zingiber Officinalis] 
Gember staat al eeuwenlang bekend om haar positieve werking op maag en spijsvertering. Gember stimuleert de alvleesklier die zorgt voor de productie van verschillende enzymen. Hierdoor zal de spijsvertering beter gaan en dit zorgt voor een snelle opname van diverse voedingsstoffen. Gember helpt ook tegen een opgeblazen gevoel omdat je maaginhoud sneller naar je darmen gaat.
Gember is een goede ontstekingsremmer. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere nare kwaaltjes kan gember veel goeds doen. En
 gember werkt heilzaam bij griep.
Gember met z'n pittig kruidige smaak...I love it!

Kaneel [Cinnamon Cassia] 
Kaneel is verwarmend, stimuleert het immuunsysteem èn geeft je een geluksgevoel en dat laatste is ècht wetenschappelijk bewezen!

Citrusfruit
Sinaasappel en citroen bevatten veel vitamine C wat door verhitting verloren gaat, maar dat gebeurt niet in oxymel. 



Dus: op je gezondheid!
Laat me weten wat jij van oxymel vindt? ;)