woensdag 17 oktober 2018

Hazelnootkoekjes

Neem eens - tijdens een herfstwandeling met dit mooie weer - een koekje. Grote kans dat je tijdens je rondje buiten ook een hazelaar passeert. En laat die hazelaar nu net mijn inspiratie zijn voor 


dit koekje.

Koekjes...… geregeld vragen m'n kinderen of ik zandkoekjes wil bakken, maar eigenlijk is dat me te 'gewoontjes'. Bovendien zit er niets in, wat ik heb kunnen oogsten..... Maar laatst plukte - of beter gezegd - raapte ik heel veel hazelnoten, gewoon hier bij mij in de buurt, gezellig samen met de kinderen. Een vriendinnetje van m'n dochter, die geen melkproducten en ei mag, was er ook bij. 
Ik liet me inspireren door de hazelnoten èn het vriendinnetje met haar voedselintolerantie.
Ik bakte hazelnootkoekjes: lekker, verfijnd van smaak èn zonder zuivelproducten of ei. 
En wat is er voor kinderen leuker dan te kunnen zeggen dat je je eigen hazelnoten hebt geraapt 
voor dit lekkere koekje?!
Kinderen tevreden, moi aussi!

Hazelnootkoekjes

             genoeg voor zo'n 30 koekjes
Ingrediënten:
  • 150 g kokosolie
  • 100 g bloem
  • 100 g volkoren meel
  • 120 g witte basterdsuiker 
  • snuf zeezout
  • 80 g hazelnoten
  • 30 mooie losse hazelnoten

Hoe maak ik het klaar:
Ik begin gezellig aan de keukentafel, tijdens het overhoren van het huiswerk van dochterlief, met het kraken van de hazelnoten. En als die klus geklaard is.......
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Doe de twee soorten meel en de suiker in een kom, vermeng met een snuf fijn zeezout en roer en kneed er vervolgens de kokosolie doorheen.
Hak de 80 gram hazelnoten heel fijn. Ik gebruik hiervoor een hulpstuk van mijn staafmixer, je kunt ook de keukenmachine gebruiken. Voeg het verkregen hazelnootmeel toe aan het deeg.


 Rol het deeg uit tot een ronde rol.
Snijd hiervan plakjes van een halve cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat of rooster.
Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes, want tijdens het bakken lopen ze een beetje uit.


Druk in ieder rondje een hele hazelnoot. Eventueel kun je de koekjes nog bestrijken met een klein beetje sojamelk voor een meer glanzend resultaat. 
Zet de koekjes in de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 17 minuten bruin.
Een heerlijk snel-klaar-koekje met een verfijnde  herfstsmaak door de hazelnoten.

Hoeft het voor jou niet lactosevrij of vegan? Je kunt de kokosolie vervangen door roomboter en de koekjes voor een goudbruin resultaat bestrijken met een half ei en wat (soja)melk.


Geniet ervan!