"Oh mam, het smaakt naar cheese onion chips", was het verraste commentaar
van jongste dochter.
En ik moet haar gelijk geven: de dunne, knapperige crackers lijken qua smaak
op deze bekende chips.
Uien zitten er inderdaad genoeg in, maar kaas niet. Het zijn vegan crackers,
met een heel uitgesproken, kruidige uiensmaak.
Dát kan kloppen. Toen de crackers aan het drogen/bakken waren in de voedseldroger
rook het hele huis naar uien. Ook omdat ik uienpoeder maakte, maar daarover
een andere keer meer. Lekker was het en het resultaat mag er zijn!
Ik vormde van het deeg van deze onion crackers lange rechthoeken, maar je kunt ze
ook in vierkantjes of driehoeken snijden. Zo is het niet alleen qua smaak,
maar ook qua vorm een borrelbite.
Onion crackers
Ingrediënten:
- 4 (kleine) uien
- 150 g gebroken lijnzaad
- 150 g zonnebloempitten
- 60 ml tamari
- 80 ml olijfolie koudgeperst
- water
Hoe maak ik het klaar:
Begin de avond van tevoren. Doe de zonnebloempitten in een ruime kom en laat ze in koud water weken.
Doe het lijnzaad in een grote kom en voeg 400 ml water toe en laat ook dit een nacht staan.
De volgende ochtend gooi je het weekwater van de zonnebloempitten weg.
Mix of hak de zonnebloempitten fijn in een keukenmachine.
Het lijnzaad heeft al het water opgenomen, als het goed is.
Dat is de 'lijm' voor je crackers.
Pel de uien en snipper deze heel fijn in stukjes van zo'n 2 mm.
Doe de olijfolie, uisnippers, gemalen zonnebloempitten en het lijnzaad in een ruime kom.
Voeg de tamari - Japanse zoute sojasaus - toe. Je kunt ook ketjap asin nemen, zoute ketjap.
Roer alles goed door elkaar en laat een half uur staan.
Je kunt deze crackers het beste drogen in een dehydrator of voedseldroger.
Heb je deze niet, dan kun je ze ook op hele lage stand in de oven laten drogen.
Gebruik bakpapier of speciale droogvellen en schep hier het crackermengsel op.
Smeer het zo dun mogelijk uit,
maar zorg dat er geen gaten in het mengsel ontstaan.
Ik vulde drie lades.
Zet de voedseldroger op 70°C en en droog het mengsel gedurende 4 tot 5 uur.
Haal de lades uit de voedseldroger en verdeel met een spatel, deegschraper of mes
het grote vel in meerdere crackers. Ik maakte smalle crackers en haalde
er twaalf van één lade.
Zet terug in de voedseldroger en laat op 50°C nog 8 uur drogen.
Haal de crackers los van elkaar en van het bakpapier. Schep ze er voorzichtig
vanaf. Leg ze los op de roosters en laat ze nog 8 uur drogen op 40°C tot 50°C.
Bewaren kan het beste in een luchtdicht afgesloten trommel, dan zijn deze crackers
minstens een week houdbaar. Worden ze zacht of taai,
dan kun je ze even opnieuw een uurtje in de voedseldroger doen op 70°C
Qua tijd kan het bij jouw voedseldroger best een beetje anders zijn.
Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Kijk regelmatig en voel
aan de crackers of ze droog genoeg zijn, zoals jij dat wilt.
Bij mij waren ze zó droog en bros geworden, dat ze bijna uit elkaar vielen.
Waardoor ik bedacht dat de crackers in vierkantjes gebroken, net een lekker zoutje
zijn om op te smikkelen tijdens een film.
Net cheese onion chips dus...
De smaak is kruidig en heeft niets anders nodig.
Alleen iemand met hartige trek :)
Die kruidige uiengeur die bijna 24 uur in huis te ruiken was,
heeft een heerlijk zoutje en crackers opgeleverd.
Ben je nieuwsgierig hóe ze smaken en ga je ze zelf maken?
Leuk als je dit doet en laat weten...