woensdag 27 april 2022

Raapstelentaart met raster

 De eerste, snelst groeiende en mijn favoriete groente in het voorjaar zijn raapstelen!! 
Ze groeien losbladig en in de winkel kun je ze per bosje kopen.
Lekker fris van smaak passen raapstelen uitstekend in een salade, een stamppot of in

 deze lekkere, hartige taart!



Raapstelentaart met raster


       voor 5 -6  personen

Ingrediënten:
  • 400 g raapstelen, dat zijn 3 - 4 bosjes 
  • 1,5 rol vers bladerdeeg 
  • 5 kleine eieren
  • 100 ml sojaroom
  • 200 g extra belegen kaas
  • 3 el paneermeel
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout
  • nootmuskaat


Hoe maak ik het klaar:
Was de raapstelen goed en laat uitlekken.
In de winkel zie je ze vaak liggen met worteltjes en al. Snijd die eraf. Ik oogst de raapstelen door ze af te snijden, hierdoor kunnen de plantjes nog minstens twee keer aangroeien... voor extra opbrengst!
Snijd ze fijn en laat staan.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ronde springvorm van 24 cm doorsnede in met boter en bekleed met het grootste deel van één rol bladerdeeg. Prik wat gaatjes in het deeg en bestrooi met een laagje paneermeel. 
Klop de eieren  los in grote, ruime kom, neem er een lepel uit voor het bestrijken van de taart.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en klop de sojaroom (of sojamelk) erdoor.
Rasp de extra belegen kaas en roer deze door het eimengsel. 
Roer nu ook de fijngesneden raapstelen erdoor. 

Schep het ei-groentemengsel in de klaarstaande bakvorm en druk stevig aan.
Snijd het overige deeg en een deel van een volgende rol in reepjes. 
Leg de reepjes in een rastervorm
 over de taart heen, zoals bij een klassieke appeltaart.
Bestrijk de reepjes met het overgehouden losgeklopte ei, gemengd met wat sojaroom.
Schuif de taart in de voorverwarmde oven en bak in 30 minuten gaar en goudbruin.

Snijd in punten en serveer warm!
Deze taart smaakt echt naar het voorjaar: fris en groen!
Serveer er een lekkere, frisse salade bij.

Eet smakelijk!


En gelukkig groeit de raapsteel weer aan in mijn tuin.....