maandag 11 juli 2022

Havermelk maken, ook op vakantie!

 Een puur plantaardige drank en tegelijk rijk aan gezonde, krachtige voedingsstoffen, dát is havermelk!

  • Goed voor je gezondheid,
  • Goed voor het milieu 
  • Goed voor je portemonnee als je het lekker zelf maakt!!

In de serie 'zelf alternatieven voor melk maken' had ik nog lang niet al mijn  ideeën gedeeld. 
Dus we gaan vrolijk verder vandaag met zelf havermelk maken!
Havermelk op basis van havervlokken of havermout is populair en hipper dan ooit.
De supermarkten en andere winkels spelen hier handig op in door voor een liter
ruim 1,50 te rekenen.
Maar daar hoef je niet langer in te trappen! Havermelk maak je voortaan zelf.

Voor nog geen 20 cent de liter!




Gezonde Havervlokken

Waarom een plantaardige drank vele malen beter is dan een dierlijke melk lees je hier!
Havervlokken of havermout - dat zijn geknipte en geplette havervlokken - is een tijdje 
verheven tot superfood, maar onze (groot)ouders wisten het al lang: havermout is gezond. 
Een bord havermoutpap is voedzaam en geeft nieuwe energie.
Haver is een graansoort en als één van de weinige graansoorten glutenvrij.
Voor havervlokken en havermout wordt de hele korrel gebruikt en beide soorten zijn dus volkoren!
Volkoren producten zijn altijd een gezonde keus: ze bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen dan niet volkoren producten. Als je de keuze hebt, neem dan volkoren. Of dit nu is voor brood, rijst, koekjes of pasta....

Bij havermout hoef je niet te kiezen.
Haver bevat veel vitamine B, mineralen zoals ijzer en antioxidanten.
Haver bevat wat olie die uit onverzadigde vetzuren bestaat. Onverzadige vetzuren leveren 
een gunstige bijdrage aan het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten.
Haver bevat veel vezels, om precies te zijn: bètaglucanen. Dit zijn oplosbare vezels 
die in de darmen veel vocht opnemen en daarbij wat cholestrol binden. 
Heel gezond voor de darmen. Door dit cholestrolverlagende effect mag haver 
als enige graansoort een gezondheidsclaim hebben, goedgekeurd door de Europese Voedsel Autoriteit.
Deze vezels zorgen voor een langzame en betere vertering van je voedsel, 
een lichtere stijging van je bloedsuikerspiegel en het verzadigingsgevoel is hoog. 
Dit komt goed uit als je wilt afvallen.

Havermelk kun je dus prima zelf maken en het is ook nog eens spotgoedkoop.

Het kost je namelijk nog geen 25 cent voor een liter!
Havermelk kun je prima gebruiken voor al die momenten of gerechten waarin je anders 
'gewone' melk zou gebruiken. Zo is havermelk lekker om te drinken, 
 maar je kunt er ook pannenkoeken van bakken of toevoegen aan smoothies. 

Nadat je de havermelk hebt bereid, kun je van het restant van de havervlokken of havermout 
ook nog eens koekjes, muffins of granola maken. 
Je gooit niks weg en hierdoor wordt je havermelk bijna gratis!

Ik vond twee bereidingswijzen: één voor in de keuken met een blender of staafmixer.
En één is heel geschikt als je deze apparaten niet (tot je beschikking) hebt.
 Ideaal voor op de camping of waar dan ook op vakantie. Maak een kleine hoeveelheid, 
dan bederft het niet en hoef je het zelfs niet in de koelkast te bewaren!




Havermelk (1)

     voldoende voor ong 6 dl

Ingrediënten:
  • 100 g havervlokken
  • 6 dl water
       verder nodig:
  • blender of staafmixer


Hoe maak ik het klaar:
Doe de havervlokken met het water in de blender. Dit was het moeilijkste gedeelte... ;)

Zet de blender aan net zolang tot je een
 romige, melkwitte drank hebt verkregen.
Dit duurt ongeveer één minuut.
Je kunt ook een staafmixer gebruiken, je krijgt dan 
bijna hetzelfde resultaat in twee minuten.

Zeef de overgebleven havervlokken eruit en gebruik die om er wat anders van te maken.
De drank die je hebt verkregen is klaar voor gebruik!

                        Het is easy peasy te maken: met maar 2 ingrediënten in ongeveer 2 minuten!
Je kunt 'm drie dagen in de  koelkast bewaren. Je krijgt wat (natuurlijk!) bezinksel, 
dus even schudden voor gebruik!
En geniet van je zelfgemaakte, plantaardige melk!

Ik was oprecht verrast over het resultaat: een roomwitte, zachte melkdrank 
die verscheen ná het mixen en zeven.


En toen vond ik op de site Meukvrij met Monique (klik) een nog eenvoudiger bereidingswijze. 
Hierdoor twijfelde ik aan mijn manier, maar hé ...het kan gewoon allebei.
Deze is dus ideaal  op de camping of zelfs bij een picknick!


Havermelk (2)


    voldoende voor 6 dl

Ingrediënten:

  • 60 g havermout
  • 6 dl water

Hoe maak ik het klaar:
Zorg dat je schone handen hebt voor deze bereidingswijze, want je handen zijn je beste gereedschap. (Zoals ik altijd tegen de kinderen bij de schooltuinlessen zeg).
Dit is ideaal wanneer je weinig keukengereedschap hebt of op vakantie geen elektriciteit voorhanden hebt.
Doe de havermout - dus geen havervlokken -  in een ruime kom. Schenk het water erbij.
Hussel met je handen door het water. De havermout geeft al een witte, wolkachtige kleur aan je water.
Pak nu een handje havermout en knijp dit uit.
Doe dit in een apart schaaltje en pak weer een handje havermout om uit te knijpen.
Ga zo door tot je alle havermout hebt  opgevist en uitgeknepen.
Met wat er in het schaaltje aan havermout ligt, kun je heerlijke koekjes bakken, 
crumblelagen over fruittaart of muffins maken of gebruiken in je zelfgemaakte granola. 
Zie hieronder voor nog veel meer ideeën en recepten....
Niet weggooien dus!

En de witte drank? Dát is je havermelk!
Gebruik eens door een shake of smoothie!
Of gebruik het als basis voor je zelfgemaakte, romige ijs zoals  vijgenroomijs

En... drink jij wel eens zelfgemaakte havermelk?
Hoe maak jij het?


Tips om te maken met de overgebleven havermout: